Det finns en lång rad termer och uttryck inom husbils-, husvagns- och campingvärlden. Om du är ny inom camping finns det många ord att bekanta sig med, men även du som varit med ett tag kan nu och då stöta på nya uttryck. I denna lista hittar du dessutom begrepp som är specifika för dig som ska hyra eller hyra ut fordon via MyCamper.
Innehållsförteckning
Denna lista över termer och uttryck är indelad i fem delar:
- Husbils- och husvagnsmodeller
- Husbilen/husvagnen
- Utrustning i husbilen/husvagnen
- För resan
- MyCamper-specifika termer
Under varje rubrik är orden och uttrycken ordnade i alfabetisk ordning. Du kan dessutom söka på sidan med hjälp av kortkommandot ctrl+f.
Husbils- och husvagnsmodeller
- Alkovbil: En husbil som har en överbyggnad (alkov) ovanför förarhytten. Alkoven är vanligtvis inredd som en sängplats.
- Camper: En bostadsinredd påbyggnad som man kan fästa på flaket på en pickup eller liknande fordon. Observera att “camper” på engelska, framför allt i Europa, kan referera till alla typer av husbilar och campervans.
- Campervan: En enklare campingbil som oftast saknar en del av den utrustning som vanligtvis finns i en husbil, till exempel toalett. Kan också avse hemmabyggen, där en skåpbil/van utrustats för att användas som campingbil.
- Halvintegrerad/delintegrerad: Den vanligaste typen av husbil i Norden. Denna modell innebär att bodelen är tillverkad separat och kombineras med ett lastbilschassi med originalhytt. Hytten är dock ofta anpassad, till exempel genom att förarstolarna är vridbara.
- Helintegrerad: En husbilsmodell som innebär att hela fordonet, det vill säga både bodel och chassi, är byggd av husbilstillverkaren.
- Instegsmodell: Husbilar och husvagnar som anpassas för förstagångsköpare. Dessa fordon har ofta enklare utrustning och lägre pris.
- Plåtis: Husbil i vanmodell. En plåtis är oftast mindre än husbilar av andra modeller, men är i övrigt en fullvärdig husbil.
- Villavagn: Bostad på hjul, som kan förflyttas till önskad plats. Till skillnad från en husvagn är villavagnen oftast större och tyngre, och passar därför inte för att dras bakom en personbil, eller för att flyttas regelbundet.

Husbilen/husvagnen
- A-mått: Används för att hitta rätt förtält till husvagnen. Måttet är längden från marken, genom hela förtältsskenan och ner till marken igen.
- Bodel: Den del av en husbil där man bor, till skillnad från den del där man sitter när man kör (förarhytten).
- Chassi: Fordonets stomme/struktur. Många europeiska husbilar har Fiat-chassi.
- Fotsteg: Ett trappsteg som kan fällas ut, så att det blir lättare att kliva in i husvagnen eller husbilens bodel.
- Garage: Större förvaringsutrymme i husbilen eller husvagnen som nås via lucka utifrån. Här kan man t.ex. förvara utemöbler, kablar, nivåklossar och liknande.
- Gråvatten/spillvatten: Avlopp från diskho och handfat.
- Kultryck: Den del av husvagnens vikt som husvagnen vertikalt belastar dragfordonets dragkrok med.
- Lastvikt: Differensen mellan fordonets totalvikt och tjänstevikt, det vill säga hur mycket man får packa.
- Långbäddar: Enkelsängar som är placerade längs med väggarna i fordonets färdriktning.
- Svartvatten/latrin: Avlopp från toalett.
- Tjänstevikt: Fordonets teoretiska vikt i körklart skick, inklusive förare och vissa grundläggande saker som till exempel drivmedel.
- Totalvikt: Den maximala totala vikten fordonet tillåts att ha med full last inklusive passagerare.
- Överhäng: Den del av husbilen som sticker ut bakåt, efter bakaxelns centrum.

Utrustning i husbilen/husvagnen
- Elverk: Ett portabelt verk som framställer elektricitet och drivs på bensin.
- Förtält: Ett tält som monteras intill husvagnen eller husbilen och bildar ett uterum.
- Gasol: Den gas som man vanligtvis använder i husbil och husvagn, bland annat för uppvärmning och matlagning. I Norden används främst propangas. I vissa länder i södra Europas kan gasen innehålla en blandning av propan och butan.
- Inverter/spänningsomvandlare: Används för att omvandla 12 volt till 220 w, för att till exempel kunna ladda en dator när husbilen/husvagnen inte har el inkopplat.
- Isolermatta: Ett isolerande täcke som du fäster utanpå husbilens framdel, för att behålla värmen inne i bilen.
- Manöverpanel: En panel i husbilen/husvagnen där du får överblick över olika system i fordonet, såsom elförbrukning och vattennivå.
- Melamin: Ett hårt plastmaterial som ofta används till tallrikar, skålar och serviser avsedda för husbil och husvagn.
- Nivåklossar: Klossar som man kan köra upp hjulen på, för att få campingfordonet att stå rakt.
- Omnia: En slags “miniugn” som du ställer ovanpå spisen.
- Toakassett: Behållare för svartvatten (avlopp från toaletten).

På resan
- Avställning: När du inte kör husbilen kan du ställa av den hos Transportstyrelsen. Beroende på vilken försäkring du har kan detta påverka hur hög försäkringspremie du betalar när fordonet är påställt respektive avställt.
- Betalväg: En väg där du måste betala en vägavgift för att få köra. Betalvägar finns till exempel i Norge, Frankrike, Spanien, Portugal, Österrike och Schweiz. Avgiften betalas på olika sätt, till exempel i tullstationer eller genom att man betalar i förväg och fäster en vignette/vinjett på rutan.
- Bompengar: Avgift vid många vägar, broar och tunnlar i Norge. Betalstationerna är automatiska och man kan inte betala på plats. Enklast är att registrera fordonet på www.autopass.no innan avresa.
- Camping Key Europe: Ett förmånskort som ger rabatter på campingar i Sverige och Europa. Kortet finns idag som en app.
- Campingtomt: Den yta på en campingplats som gästen får använda för sitt campingfordon eller tält, samt övrig utrustning.
- Euro6: Miljöklass som måste uppfyllas av alla nya personbilar och lätta transportfordon som säljs i Sverige. Miljözoner kan utestänga fordon som inte uppfyller miljöklassens krav.
- Fricamping: När man övernattar på en plats som inte är specifikt utmärkt som en camping eller ställplats. Läs mer om fricamping här.
- Grönt kort: Ett bevis på att ditt fordon är försäkrat och i vilken utsträckning försäkringen gäller. Kortet beställs från försäkringsbolaget och kan behövas när du reser utomlands, framför allt utanför EU.
- Husbilscamping: En camping eller ställplats som endast välkomnar husbilar.
- Internationellt campingkort: Campingkort som ger rabatter på campingar i Europa och som kan användas som identitetshandling på campingplatserna.
- Långliggare/säsongscampare: Campare som bokar plats på samma camping en hel säsong.
- Rastplats: Plats för rast och vila längs med en väg. På vissa rastplatser finns service i form av exempelvis toaletter, soptömning och möjlighet att tömma svartvatten. Ibland kan du stanna över natten på en rastplats, men både regler och säkerhet kan skilja mellan länder och områden.
- Ställplats: Plats där man kan övernatta med husbil (och ibland husvagn), som oftast är enklare och billigare än en camping. Ställplatser kan vara helt utan service, eller ha service i form av exempelvis el, vatten, toaletter, soptömning och tömning av svartvatten. I samarbete med Acamp erbjuder vi nu rabatt på de bästa ställplatserna i Sverige, läs mer här.
- Transponder: Ett elektroniskt betalningssystem som krävs för att köra tyngre husbilar i vissa länder. Systemet fungerar olika i olika länder.
- Tömningsplats: En plats där du kan tömma grå- och eller svartvatten. Det kan exempelvis vara rastplatser, campingar eller hamnar.
- Vignette/vinjett: En dekal som man får i en del länder när man betalat motorvägsavgift. Dekalen ska fästas på framrutan.
- Vinterförvaring: Förvaring inomhus eller utomhus under vintern, om man inte använder husbilen eller husvagnen. Mer om vinterförvaring kan du läsa här.

MyCamper-specifika termer
- Bokningsavgift: Avgift för genomförd bokning. Bokningsavgiften utgör 25 procent av totalbeloppet.
- Bokningsförfrågan: Förfrågan om att hyra ett campingfordon. Att skicka en förfrågan är alltid kostnadsfritt.
- Deposition: Avgift som hyrare betalar in som “pant”. Avgiften betalas till MyCamper för att hyraren ska känna sig trygg vid betalningen. Depositionen återfås efter återlämning av fordonet.
- Fria mil: Det antal mil som ingår i hyrespriset per vecka. Ägaren fyller i ett antal fria mil som ingår och vad det kostar om dessa överskrids.
- Högsäsong: På MyCamper avses juni – augusti.
- Lågsäsong: På MyCamper avses september – maj.
- Serviceavgift: Avgift till MyCamper som bland annat innefattar försäkring, bakgrundskoll, transaktionskostnader och moms. Storleken på avgiften varierar, men på en snittbokning ligger den på ungefär 20 procent av det totala hyresbeloppet exklusive moms.
- Självrisk: Den utgift som hyraren själv står för vid skada. Självrisken för ett specifikt fordon anges i annonsen.
- Självriskreducering: Möjlighet för hyraren att sänka självrisken. Kostnaden för självriskreducering är 149 kr/dag och kan läggas till fram till incheckning. Då minskas maximal självrisk från 10 000 kr till 3000 kr.
- Städavgift: Avgift som ägaren kan lägga på för städning. Ägaren anger eventuell avgift i annonsen.
- Omdöme: Bedömning som lämnas av hyrare. Omdömet kan inkludera 1-5 stjärnor samt en kommentar.
- Omocom: Försäkringsförmedlare som tillsammans med MyCamper tagit fram en skräddarsydd försäkring anpassad just för uthyrning av husbilar och husvagnar för privatpersoner. Läs mer om MyCampers försäkring med Omocom här.
- Väghjälp: Vägassistansförsäkring. Om ett fordon omfattas av väghjälp anges i annonsen.
Om du har funderingar på vad som gäller vid uthyrning och hyra på MyCamper kan du läsa vanliga frågor & svar för ägare samt vanliga frågor & svar för hyrare.
