Norge är känt för sina dramatiska berg och sina natursköna fjordar. Att resa till Norge med husbil eller husvagn är ett fantastiskt och samtidigt smidigt sätt att uppleva detta storslagna land. I denna artikel går vi igenom vad du behöver tänka på innan och under resan.
Många som har en egen husbil eller husvagn, eller som hyr ett campingfordon för semestern, drömmer om Norge som resmål. Norge är populärt som campingland bland andra nordbor, men också bland till exempel tyskar och nederländare. Landet bjuder på omtalat vacker natur, fina vägar och många campingar.
Om du inte har ett eget campingfordon kan du ta dig till Norge med vanlig bil, eller med flyg, och hyra husbil eller husvagn på plats. Hos MyCamper kan du söka och boka campingfordon som hyrs ut i Norge. När du gör din sökning får du upp alla bokningsbara fordon på en karta, så att du kan välja ett fordon på en plats som passar för dig.
För att resa in i Norge behöver du godkänt inresedokument. Om du är nordisk medborgare räcker det med ett körkort eller ett nationellt id-kort utfärdat i ett nordiskt land. Svalbard är dock ett undantag där även nordiska medborgare behöver pass. Om du inte är nordisk medborgare krävs giltigt pass, och från vissa länder utanför EU/EES även visum. Under pandemitider behöver du kontrollera om du också behöver covidbevis och/eller negativt covidtest. Du hittar aktuell information kring pandemin och resor till Norge på Visit Norway.
Observera att Norge inte är med i EU. Utöver personlig utrustning för resan får du tullfritt ta med dig varor till ett värde av 6 000 norska kronor. Av detta får det ingå högst 10 kg matvaror samt begränsade mängder av alkohol och tobak. Du kan se exakta mängder du får föra in på den norska tullens webbplats. Nedan kan du se ett exempel på en avgiftsfri kvot. Observera att du, om du till exempel väljer att inte ta med sprit, kan ta med en något större mängd vin etc.
Norge är generellt ett tryggt och säkert land att resa i, men som resenär är det alltid viktigt att hålla koll på säkerhetsläge och aktuella händelser i det land du planerar att besöka. Du kan ofta hitta aktuell information via ditt eget lands ambassad i Norge.
Innan du ger dig av utomlands är det också klokt att se över dina försäkringar. Kontrollera både din egen reseförsäkring (hemförsäkringen) och husbilens försäkring.Om du hyrt husbil via MyCamper i ett annat land än Norge måste du också kontrollera att du får lov att ta med den hyrda husbilen till landet. Denna information hittar du i annonsen under “Regler”.
I Norge använder man norska kronor och prisläget är relativt högt. Huvudstaden Oslo har ett prisläge som kan jämföras med städer som London, Paris och Singapore. Du som reser med ett campingfordon har förstås många ekonomiska fördelar, och kan till exempel välja lite billigare övernattningar och att laga många måltider i husbilen eller husvagnen.
Om du vill uppleva norrsken i Norge kan du läsa mer om det i den här artikeln.
Att resa till Norge med husbil eller husvagn kan vara ett spännande äventyr. Vilken väg som är bäst att ta beror förstås på var du bor, men kanske också på priser, vad du vill se längs vägen och vilka delar av Norge du planerar att besöka.
Om du reser från övriga Norden har du relativt nära till Norge. Från Finland kan du antingen köra via de nordliga delarna av landet, eller ta en färja till Sverige, till exempel från Helsingfors till Stockholm, för att därifrån fortsätta vidare mot Norge. Från Danmark kan du ta färja från Köpenhamn, Frederikshavn eller Hirtshals (DFDS, Fjordline eller Color Line).
Om du startar resan i ett europeiskt land utanför Norden finns många olika resvägar att välja mellan. Färjor går mellan Kiel i Tyskland och Oslo i Norge (Color Line) samt mellan Eemshaven i Nederländerna och Kristiansand i Norge (Holland Norway Lines). Du kan också köra till Danmark och ta färja därifrån eller ta färja från Tyskland till Sverige, och sedan fortsätta därifrån till Norge.
Standarden på norska vägar är generellt god. Däremot kan många vägar vara smala och kurviga, och ibland rejält branta. Det finns gott om tunnlar och vägfärjor, och du måste vara beredd att betala avgifter för vägar och färjor. Om du besöker Norge vintertid är det bra att veta att vissa fjällvägar kan vara stängda.
I Oslo kan tillfälliga förbud mot dieselfordon utfärdas, om partikelhalterna i luften överstiger en viss nivå. Detta händer inte särskilt ofta, men för att vara på säkra sidan kan du kontrollera aktuella regler för dieselfordon i Oslo på Oslo kommuns webbplats.
I Norge måste du betala vägavgift på vissa vägar. Husbilar med totalvikt under 3,5 ton betalar som vanliga personbilar, medan lastfordon över 3,5 ton har särskilda regler. Systemet för att ta ut vägtullar heter “AutoPASS” och avgiften som tas ut kallas “bompengar”.
Alla betalstationer i Norge är automatiska. Det smidigaste är att registrera fordonet i förväg på autopass.no. Om du reser med en hyrd husbil bör du kontrollera att ägaren har registrerat fordonet. Kör du förbi betalstationerna utan att ha registrerat ditt fordon kommer fakturor skickas i efterhand.
Norska vägfärjor är belagda med avgift. Priserna varierar, bland annat beroende på turernas längd, men sänktes generellt med 30 procent den 1 januari 2022. För att få rabatt på priserna kan du upprätta ett AutoPASS förskottsavtal och beställa ett AutoPASS färjekort.
Ett annat alternativ är betalningslösningen FerryPay, vilket innebär att kostnaden automatiskt dras från det betalkort som du registrerat hos AutoPASS. Denna betalningslösning ger ingen rabatt, men innebär att du slipper fakturor. Du kan läsa mer och upprätta avtal på autopassferje.no. Observera att ovanstående betalningslösningar gäller för de färjor som är anslutna till AutoPASS för färjor.
Personbilar och husbilar med en totalvikt upp till 7,5 ton får köra max 80 km/h på landsvägar samt max 90, 100 eller 110 på motorvägar, beroende på skyltning. För husvagnsekipage gäller max 80 km/h på både landsväg och motorväg. Observera att det finns gott om fartkameror i Norge.
Nya körkort (tillverkade efter 19 januari 2013) har samma utseende och innehåll inom hela EES. Om körkortet är äldre kan det finnas skillnader i form av övergångsregler. Inom EES har ditt körkort dock samma behörigheter som hemma, och det gäller även övergångsregler. Här kan du läsa mer om körkortsregler för husbil och husvagn.
Om du tagit ett svenskt körkort före den 1 juli 1996, som inte har blivit återkallat, får du köra en husbil som är tyngre än 3,5 ton under förutsättning att den är klassad som personbil klass II och inte som lastbil. Även om Norge har andra regler får du köra enligt de svenska körkortsreglerna. Om du blir stoppad av polis kan det eventuellt vara bra att kunna visa upp en ekvivalenstabell, som du laddar ner från den svenska Transportstyrelsens webbplats.
Om du vill uppleva norrsken i Norge kan du läsa mer om det i den här artikeln.
Det finns över tusen campingar i Norge och många ligger naturskönt med närhet till fjäll, fjord, hav eller sjö. En del är små och personliga medan andra är stora och fyllda med massor av aktiviteter för barn och vuxna. För att hitta campingar som passar dig kan du till exempel leta via ACSI Eurocampings eller på camping.no.
Förutom campingar kan du också hitta olika ställplatser för husbilar i Norge, med eller utan service. Ett sätt att hitta ställplatser är att leta på kartan på bobilplassen.no. Du kan också använda olika appar, såsom “CamperContact” eller “Park4Night”.
Det är tillåtet att fricampa i Norge så länge du håller dig minst 150 meter från bebodda hus, och det är också tillåtet att övernatta i ditt fordon på en parkering. Observera dock att det kan finnas lokala föreskrifter och förbud. I vissa turisttäta områden, särskilt i Lofoten och Nordnorge, kan det finnas särskilda restriktioner kring fricamping, framför allt på sommaren. På dessa platser är det möjligt att du måste ta in på en campingplats.
När du fricampar ska du undvika privat och odlad mark. Du får inte skräpa ner och du är skyldig att vara rädd om naturen. Här kan du läsa mer om fricamping.
Om du fricampar ofta eller står på ställplatser utan service kan du behöva leta upp tömningsstationer för att tömma spillvatten (gråvatten) och toalett (svartvatten). I Norge kan du tömma på vissa bensinstationer och miljöstationer. Du kan också ofta åka in på en campingplats och tömma mot avgift. En översikt över tömningsplatser i Norge hittar du på bobilplassen.no. Mer om tömning och städning av husbil eller husvagn kan du läsa i denna artikel.
I Norge finns 18 nationella turistvägar där du kan uppleva konst, arkitektur och design tillsammans med svindlande vacker natur. Längs vägarna kan du blicka ut över fjordar, fjäll, vattenfall och glaciärer, och det finns ofta möjlighet att stanna till vid magnifika utsiktsplatser. Rutterna går dels längs kusten och dels bland bergen i norra, västra och mellersta Norge. Du hittar mer information om turistvägarna på Visit Norway.
Det finns mycket att se och göra i Norge, och för många är det framför allt den makalösa naturen som lockar. Du kan vandra, cykla, rida, prova forsränning eller vara med om upplevelser som att se norrsken eller midnattssol. Här är några tips på populära och attraktiva resmål:
Behöver du inspiration till en roadtrip genom Norge? I den här artikeln hittar du olika rutter för en oförglömlig roadtrip genom Norge!