1. Magasin
  2. Campingtips
  3. Körkortsregler för husbil och husvagn

Körkortsregler för husbil och husvagn

, 15 feb 2022, Lästid: 8 min
Lästid: 8 min
articleImage

Hur vet du vilken husbil du får köra med ditt körkort, eller hur tung husvagn du får dra bakom din bil? Det korta svaret är att ett vanligt B-körkort många gånger kan räcka, men det räcker inte i alla lägen. I den här artikeln går vi igenom alla regler du behöver ha koll på innan du ger dig ut på vägarna.

1. Vilken husbil får jag köra? Vilka regler gäller?

Vilken husbil du får köra beror på vilket körkort du har, vilket land du kör i, och ibland också vilket år du tog körkortet. Med ett vanligt B-körkort får du, i de flesta länder, köra husbilar som har en totalvikt på max 3,5 ton. När det gäller tyngre husbilar krävs i många länder ett C1-körkort, men om du har ett svenskt körkort taget före 1996, kan du också få köra tyngre husbilar på ditt B-körkort. Observera att alla förare som planerar att köra husbilen under resan behöver ett körkort med rätt behörighet.

Totalvikt: Den maximala totala vikten fordonet tillåts att ha med full last inklusive passagerare.

Tjänstevikt: Fordonets teoretiska vikt i körklart skick, inklusive förare och vissa grundläggande saker som till exempel drivmedel.

Lastvikt: Differensen mellan fordonets totalvikt och tjänstevikt, det vill säga vad man får packa.

Stora och medelstora husbilar på en naturskön campingplats
Copyright: Helena Bergström
Stora och medelstora husbilar på en naturskön campingplats. Copyright: Helena Bergström

2. Körkortsregler för husbil i Europa

I de flesta europeiska länder kan du, med ett B-körkort, köra husbilar som har en totalvikt på max 3,5 ton. För att köra en tyngre husbil behöver du oftast ett C1-körkort. Då kan du köra husbilar med en vikt på upp till 7,5 ton, och som är konstruerade för att ta högst åtta passagerare utöver föraren. Detta gäller bland annat för Finland, Norge, Danmark och Schweiz. Kontrollera gärna reglerna i det land som du ska köra i, så att det inte finns några specifika regler som du behöver vara medveten om. I Sverige finns till exempel en regel som gör att en förare som tagit B-körkort i Sverige före 1996 även kan köra tyngre husbilar.

Husbilar på camping, med utsikt över havet
Copyright: Helena Bergström
Husbilar på camping, med utsikt över havet. Copyright: Helena Bergström

3. Körkortsregler för husbil i Sverige

I Sverige kan du köra husbilar som har en totalvikt på högst 3,5 ton på ett B-körkort. Om du tog ditt körkort före 1996 kan du även köra en tyngre husbil på ditt B-körkort, under förutsättning att den är klassad som personbil klass II och inte som lastbil. Observera att behörigheten heller inte får ha varit återkallad eller ogiltig av annat skäl efter den 1 juli 1996. Om du tagit B-körkortet efter 1996 behöver du ett C1-körkort. Med ett sådant kort kan du köra en husbil som väger upp till 7,5 ton.

Jag har ett svenskt körkort från före 1996 – kan jag köra en tung husbil utomlands?

De svenska körkortsreglerna, som innebär att den som har ett B-körkort från före 1996 kan köra en tung husbil, är ovanliga. I de flesta andra länder krävs normalt sett ett C1-körkort för att köra en tyngre husbil. Om du har ett svenskt körkort från före 1996, och alltså får köra en tyngre husbil enligt svenska regler, kan det dock vara möjligt att köra i ett annat EU-land med hänvisning till de svenska reglerna.

Observera att det inte är säkert att polisen som stoppar dig omedelbart förstår innebörden av de svenska reglerna. För att bevisa att du har rätt att köra fordonet behöver du ta med dig en ekvivalenstabell, som du laddar ner från den svenska Transportstyrelsens webbplats.

Husbilar och personbilar på väg genom ett dramatiskt landskap
Copyright: Helena Bergström
Husbilar och personbilar på väg genom ett dramatiskt landskap. Copyright: Helena Bergström
Hyr det perfekta campingfordonet för dig och påbörja din egen campingresa.
Hyr en husbilHyr en campervanHyr en husvagn

4. Vilken husvagn får jag dra bakom min bil? Vilka regler gäller?

Vilken husvagn du får dra bakom din bil beror på vilket körkort du har och på vad din dragbil väger. Det är nämligen totalvikten, på dragbilen och husvagnen tillsammans, som styr om ditt B-körkort räcker.

Körkortsregler för husvagn i Europa

Med ett B-körkort får du i de flesta europeiska länder dra en husvagn med en totalvikt på högst 750 kg alternativt en husvagn som är tyngre än så, så länge husvagnen och bilen tillsammans inte väger över 3,5 ton. I vissa länder, bland annat i Sverige och Norge, finns möjlighet att skaffa ett utökat B-körkort (B96) med vilket bilens och husvagnens totalvikt kan överskrida 3,5 ton, men inte 4,25 ton.

Om du har ett BE-körkort kan du köra en personbil eller lätt lastbil med totalvikt på högst 3,5 ton och koppla på en husvagn som kan väga upp till 3,5 ton. I Sverige finns en övergångsregel som innebär att om du tagit ditt BE-körkort före den 19 januari 2013 behåller du rätten att koppla på en husvagn utan någon begränsning av totalvikten.

Husvagnar på en campingplats
Copyright: Helena Bergström
Husvagnar på en campingplats. Copyright: Helena Bergström

5. Behöver du ett körkort med ytterligare behörigheter?

Har du ett B-körkort, men behöver ett körkort med fler behörigheter? Här är några varianter som kan vara relevanta för dig som vill kunna köra en tyngre husbil eller dra en tyngre husvagn:

  • B96 – Utökad behörighet: Ger dig möjlighet att dra en husvagn som väger mer än 750 kg. Bilens och husvagnens totalvikt får uppgå till max 4,25 ton. Denna körkortsbehörighet finns i vissa länder, bland annat Sverige, Norge och Tyskland. Observera att “B96” är en utökad behörighet som inte ska blandas samman med de svenska reglerna om att ha tagit sitt B-körkort före 1996.
  • BE – Personbil med tungt släp: Ger möjlighet att köra personbil eller lätt lastbil med en totalvikt på max 3,5 ton, med en husvagn på släp. Husvagnen får inte väga över 3,5 ton.
  • C1 – Medeltung lastbil: Ger möjlighet att köra personbilar och medeltunga lastbilar med en totalvikt på max 7,5 ton. Du kan också dra ett släp efter på max 750 kg.
Bilar på väg genom ett vackert alplandskap
Copyright: Helena Bergström
Bilar på väg genom ett vackert alplandskap. Copyright: Helena Bergström

Hur tar man körkort för ny behörighet

För att få en ny körkortsbehörighet börjar du med att skicka in en ansökan om körkortstillstånd, i det land där du ska ta körkortet. I Sverige skickas ansökan till Transportstyrelsen, i Finland till Traficom, i Norge till Statens vegvesen och i Schweiz till Strassenverkehrsamt. För att få ett godkänt körkortstillstånd kan det till exempel krävas att du inte har ett medicinskt tillstånd som ställer till problem vid körning och att du inte har en historia av alkohol- eller drogproblem. När ansökan är godkänd får du övningsköra, på trafikskola eller privat, och därefter göra ett prov.

Hyr det perfekta campingfordonet för dig och påbörja din egen campingresa.
Hyr en husbilHyr en campervanHyr en husvagn

6. Vad är ett internationellt körkort och när behövs det?

Ett internationellt körkort är en översättning av ditt körkort, som kan vara bra att ta med som komplement till ditt riktiga körkort om du tar med husbilen eller husvagnen utanför EES-området. Det internationella körkortet utfärdas av olika organisationer, såsom konsumentorganisationer för bilister.

7. Att tänka på kring körkort när du bokar husbil eller husvagn hos MyCamper

Du som bokar en husbil, campervan eller husvagn hos MyCamper måste ha behörighet för att köra fordonet. Det innebär att du måste ha ett körkort som är taget inom EES eller Storbritannien, med rätt behörighet. Observera att det inte räcker att din man/fru/partner har rätt körkort. Har du gjort bokningen, trots att det är en annan person som har behörigheten? Ta kontakt med kundtjänst så får du hjälp att lägga över bokningen på rätt person!

Bilväg på landet, omgiven av grönska. Copyright: Helena Bergström
Bilväg på landet, omgiven av grönska. Copyright: Helena Bergström