1. Magasin
  2. Campingdestinationer
  3. De bästa platserna för att se norrsken i Skandinavien

De bästa platserna för att se norrsken i Skandinavien

, 9 nov 2023, Lästid: 11 min
Lästid: 11 min
articleImage

Vill du hitta de bästa platserna för att se norrsken i Skandinavien? Då behöver du ta dig en bit norrut. Det är nämligen i de norra delarna av Norge, Sverige och Finland som chanserna för att se den magiska himlen är som störst. Årstiden spelar också roll, och generellt kan du tänka att det är höst, vinter och tidig vår som gäller för skådning av norrsken. Dessutom är det en bra idé att ta sig en bit ifrån städer och samhällen, så att himlen är så mörk som möjligt.

Detta fantastiska skådespel, som på latin heter aurora borealis, uppstår genom att elektriskt laddade partiklar slungas ut från solen och sedan kolliderar med atomer och molekyler, så att natthimlen lyses upp i starka färger såsom grönt, rosa och lila.

Man kan aldrig ta norrsken för givet, så förutom att välja rätt plats och rätt tid på året, så behöver du också en liten dos tur. Men även när norrskenet inte visar sig så kan du uppleva ett speciellt ljus under den så kallade polarnatten, då blått ljus lyser upp det vita landskapet.

Här hittar du fem tips på riktigt bra platser för att se norrsken, samt tips på campingar i närheten där du kan säsongscampa eller övernatta med din husbil eller husvagn. Tänk bara på att det är snörikt i de norra delarna av Skandinavien på vintern. Under den kalla tiden på året kan du behöva kontrollera vilka vägar som är farbara och vilka campingar som håller öppet. Du behöver också se till att ditt campingfordon är rustat för kyla och vinterväglag.

1. Tromsö

Norge

Tromsö är den största staden i Nordnorge, och är ett populärt besöksmål oavsett om du söker naturupplevelser eller är ute efter kulturella aktiviteter. Förutom att du kan se norrsken och vackra vyer så finns här flera intressanta sevärdheter, såsom Ishavskatedralen, upplevelsecentret Polaria och Polarmuseet, där du kan lära dig mer om bland annat fångstnäring och polarexpeditioner.

Tromsö är en populär destination i Nordnorge. Copyright: Pixabay
Tromsö är en populär destination i Nordnorge. Copyright: Pixabay

Bästa tidpunkten för att se norrsken i Tromsö

Om du vill se norrsken i Tromsö bör du sikta på att besöka området mellan slutet av september och slutet av mars. Vill du istället uppleva midnattssol bör du vara här mellan maj och juli.

Därför vill du se norrsken i Tromsö

Tromsö och Nordnorge anses vara en av världens bästa platser för att se norrsken. Här kan du dessutom kombinera upplevelsen med andra speciella och minnesvärda aktiviteter, såsom vinterfiske, valsafari, hundspann och samisk kultur.

 Ett magiskt norrsken dansar över Tromsö + Copyright: Pixabay
Ett magiskt norrsken dansar över Tromsö. Copyright: Pixabay

Campingar i närheten av Tromsö

Husbilar och husvagnar på Tromsø Lodge & Camping + Copyright: Pincamp.de
Husbilar och husvagnar på Tromsø Lodge & Camping. Copyright: Pincamp.de

Utflyktstips

Norr om Tromsö ligger Lyngsfjord, som bjuder på ett vackert landskap med fjäll, dalar och glaciärer. I området, där du bland annat hittar Reisa nationalpark och Treriksröset, finns goda möjligheter för både korta och långa vandringar, liksom fiske och skidåkning, beroende på årstid.

Bra att veta

Planerar du att ta ditt campingfordon till Norge? Läs då gärna denna artikel om att resa till Norge med husbil eller husvagn. Du hittar också tips och inspiration om platser att se och besöka i följande reportage om Nordnorge med husbil eller husvagn.

2. Abisko

Sverige

Abisko ligger cirka 100 kilometer nordväst om Kiruna i norra Sverige. Här hittar du Abisko nationalpark, dit många turister kommer för att uppleva norrsken, midnattssol, vandring och skidåkning. Till exempel kan du vandra Kungsleden och ta dig till Lapporten, som är ett av Sveriges mest avbildade fjällmotiv.

Abisko nationalpark bjuder på vackra vyer. Copyright: Pixabay
Abisko nationalpark bjuder på vackra vyer. Copyright: Pixabay

Bästa tidpunkten för att se norrsken i Abisko

Det är manga olika faktorer som påverkar chanserna att få se norrsken, varav tiden på året är en. Om du vill ha så bra förutsättningar som möjligt bör du besöka Abisko mellan mitten av november och mitten av mars, men du kan även se norrsken tidigare på hösten.

Därför vill du se norrsken i Abisko

Abisko nationalpark anses vara en av världens bästa platser för att uppleva norrsken. Tack vare de omgivande bergen finns få ljuskällor som stör och vyn blir därför väldigt tydlig. Dessutom finns Aurora Sky Station här, dit det går en lift och där du kan äta en “norrskensmiddag”

Abisko är en utmärkt plats för att se norrsken. Copyright: Pixabay
Abisko är en utmärkt plats för att se norrsken. Copyright: Pixabay

Campingar i närheten av Abisko

Utflyktstips

Det finns många olika vandringsturer i Abisko nationalpark, både hel- och halvdagsturer, till exempel till Kårsafallen. Vintertid kan du också åka skidor eller snowboard vid Riksgränsen eller uppleva vinteräventyr såsom hundspann eller dagstur med bandvagn.

Bra att veta

Är du nyfiken på att vintercampa i Sverige? Då ska du spana in denna artikel om 6 bra vintercampingar i Sverige.

Hyr det perfekta campingfordonet för dig och påbörja din egen campingresa.
Hyr en husbilHyr en campervanHyr en husvagn

3. Rovaniemi

Finland

Rovaniemi ligger i finska Lappland och är kanske allra mest känt för att vara jultomtens officiella hemort. Här kan du, under årets alla dagar, träffa jultomten i Santa Claus Village. Dessutom kan du se norrsken, uppleva midnattssol, ägna dig åt vintersport eller besöka vetenskapscentret Arktikum.

Rovaniemi är känt som jultomtens hemort. Copyright: Pixabay
Rovaniemi är känt som jultomtens hemort. Copyright: Pixabay

Bästa tidpunkten för att se norrsken i Rovaniemi

Om du vill se norrsken i Rovaniemi bör du ta dig dit mellan slutet av augusti och april. Norrsken förekommer egentligen året runt, men kvällarna måste vara tillräckligt mörka för att du ska kunna se ljusfenomenet. Därför är det höst, vinter och tidig vår som gäller.

Därför vill du se norrsken i Rovaniemi

Rovaniemi bjuder på goda möjligheter för att se norrsken i en fantastisk och näst intill sagolik miljö. Vintertid kan du se ljusfenomenet över ett snötäckt landskap, kanske från en mysig stuga eller på en slädtur. Dessutom kan du passa på att samtidigt träffa jultomten och upptäcka allt som finska Lappland har att erbjuda.

I Rovaniemi finns goda chanser för att se norrsken. Copyright: Unsplash
I Rovaniemi finns goda chanser för att se norrsken. Copyright: Unsplash

Campingar och ställplatser i närheten av Rovaniemi

 Rovaniemi finns goda chanser för att se norrsken. Copyright: Unsplash
BestPark Rovaniemi Arctic Circle, Copyright: BestPark

Utflyktstips

Rovaniemi passar utmärkt för dig som vill uppleva vinteräventyr såsom att åka skidor eller snowboard, eller kanske ge dig ut på tur med hundspann. Om du reser söderut kan du besöka de nästan sammanvuxna städerna Torneå (Finland) och Haparanda (Sverige) samt den vilda Kukkolaforsen, som är känd för sitt speciella sikfiske. Du kan också ta dig till den större staden Uleåborg.

Bra att veta

Vill du veta mer om hur det är att resa med husbil eller husbil i Finland? Då ska du inte missa att läsa denna artikel om att campa i Finland.

4. Kiruna

Sverige

Kiruna är en stad i norra Sverige som ligger cirka 200 kilometer norr om polcirkeln. Här kan du uppleva norrsken och midnattssol, samisk kultur och Sveriges högsta berg Kebnekaise. I Kiruna finns också världens största järnmalmsgruva och ett fascinerande projekt som går ut på att flytta stora delar av staden, på grund av gruvbrytningen.

Kiruna bjuder på vacker natur. Copyright: Pixabay
Kiruna bjuder på vacker natur. Copyright: Pixabay

Bästa tidpunkten för att se norrsken i Kiruna

Om du har tur kan du se norrsken i Kiruna redan i slutet av augusti. Det fantastiska ljuset kan sedan ses under hela vinterhalvåret, och ända fram till mitten av april.

Därför vill du se norrsken i Kiruna

Eftersom Kiruna ligger så långt norrut i Sverige är detta en utmärkt plats för att se norrsken. Samtidigt är Kiruna en stad som har mycket annat intressant att bjuda på. Missa inte att lära dig mer om samisk kultur eller att göra en tur ner i Kiruna gruva.

I Kiruna har du möjlighet att se det omtalade norrskenet. Copyright: Unsplash
I Kiruna har du möjlighet att se det omtalade norrskenet. Copyright: Unsplash

Campingar i närheten av Kiruna

Utflyktstips

Om du trivs i naturen kan du vandra från Nikkaluokta till Kebnekaise fjällstation, som håller öppet under sommarsäsongen. Härifrån kan du sedan utgå om du vill bestiga Sveriges högsta berg, Kebnekaise, som är 2 096 meter över havet. Ett annat spännande utflyktsmål är Esrange Space Center, där det finns en obemannad utställning utanför grindarna. Dessutom kan du besöka ICEHOTEL i Jukkasjärvi, som bjuder på en väldigt speciell miljö med fantastiska isskulpturer.

Bra att veta

Vill du se mer av Sverige? I artikeln Husbil genom Sverige under 1-3 veckor hittar du tips för flera olika inspirerande rutter för dig som reser med campingfordon.

Hyr det perfekta campingfordonet för dig och påbörja din egen campingresa.
Hyr en husbilHyr en campervanHyr en husvagn

5. Lofoten

Norge

Lofoten är ett örike i norra Norge som bjuder på fantastisk natur, dramatiska berg och svindlande vyer. Området är också känt för sina pittoreska små fiskebyar, sina konstgallerier och sina lokala delikatesser i form av skrei och tørrfisk. Ytterligare en sevärdhet som du inte vill missa är Lofotr Vikingamuseum i Bøstad.

Lofoten bjuder på vackra vyer, alla tider på året. Copyright: Pixabay
Lofoten bjuder på vackra vyer, alla tider på året. Copyright: Pixabay

Bästa tidpunkten för att se norrsken i Lofoten

Den bästa tiden för att se norrsken i Lofoten är mellan slutet av september och slutet av mars. Om du vill se det magiska skådespelet på himlen bör du med andra ord komma på besök under höst, vinter eller tidig vår.

Därför vill du se norrsken i Lofoten

Nordnorge är känt som en fantastisk plats för att se norrsken. Lofoten är dessutom omtalat som en av de vackraste platserna längs den norska kusten, och norrskenet gör sig fantastiskt bra mot de Branta bergen.

Att se norrsken i Lofoten är en upplevelse utöver det vanliga. Copyright: Pixabay
Att se norrsken i Lofoten är en upplevelse utöver det vanliga. Copyright: Pixabay

Campingar i närheten av Lofoten

Sandvika Camping har ett fint läge. Copyright: Pincamp.de
Sandvika Camping har ett fint läge. Copyright: Pincamp.de

Utflyktstips

Inte långt från Lofoten hittar du Hamarøy med Knut Hamsun Centre, där du kan bekanta dig med den spännande författaren och Nobelpristagaren Knut Hamsun. Strax intill centret, som har en unik arkitektur, kan du dessutom besöka Hamsuns barndomshem.

Bra att veta

För dig som vill campa i Norge finns ännu fler bra tips. Du kan läsa om de bästa vintercampingarna i Norden.

6. Tips för campare som vill se norrsken i Skandinavien

Vad ska du tänka på när du vill se norrsken i Skandinavien? Först och främst behöver du välja årstid med omsorg. Norrsken ses huvudsakligen under höst, vinter och tidig vår. Det är också bra att vara medveten om att det inte finns någon “norrskens-garanti”. Det fantastiska skådespelet visar sig när det önskar, och det kan därför vara bra att planera in gott om tid, så att du har flera chanser.

Eftersom norrsken ses bäst under vinterhalvåret, och eftersom du behöver åka en bit norrut, måste du tänka på att förbereda ditt campingfordon för kyla och vinterväglag. Här kan du läsa om saker att tänka på vid vintercamping.

Förutom att du vill beundra skådespelet på himlen så vill du kanske fotografera och dokumentera det. Att fotografera norrsken är en konst i sig, och det kan därför vara bra att läsa på i förväg om hur du bäst går tillväga för att fånga det magiska ljuset. Observera också att du kan behöva ett stativ.