1. Magasin
  2. Campingtips
  3. Bra att veta innan du hämtar din hyrda husbil eller husvagn

Bra att veta innan du hämtar din hyrda husbil eller husvagn

, 15 aug 2022, Lästid: 9 min
Lästid: 9 min
articleImage

Snart är det dags! Du har bokat en husbil, campervan eller husvagn, och ska inom kort hämta ditt hyrda campingfordon. Härligt! Då har du något att se fram emot! Här kommer tips på sådant som är bra att veta inför incheckning, resa och utcheckning.

Dags att hämta bokad husbil eller husvagn

Att hyra ett campingfordon ska vara smidigt och enkelt. För att du ska få en härlig campingupplevelse, och för att du ska slippa onödigt krångel längs vägen, finns det några saker du måste tänka på. Här hittar information och tips, uppdelat på fyra delar:

  • Att göra innan bokningsperioden börjar
  • Bra att tänka på vid incheckning
  • Tips för resan
  • Bra att tänka på vid utcheckning

Med “incheckning” avses tillfället när du hämtar upp fordonet hos fordonsägaren för att använda det under uthyrningsperioden. Med “utcheckningen” avses tillfället när du lämnar tillbaka fordonet till ägaren efter avslutad uthyrningsperiod.

Campervan parkerad på väg, med uppfällt tak

Att göra innan hyresperioden börjar

Närmar sig datumet för incheckning? Då är det dags att förbereda dig, så att du har allt under kontroll när det väl är dags. På så sätt slipper du onödigt trassel, och att åka och hämta husbilen eller husvagnen blir precis så roligt som du vill att det ska vara! Gå igenom följande punkter noggrant:

  • Kontrollera att ni har rätt körkortsbehörighet för det fordon ni ska hyra. Här kan du läsa om körkortsregler för husbil och husvagn. Observera att den som står på bokningen måste ha rätt behörighet. Behöver ni ändra vem som står på bokningen? Kontakta kundtjänst!
  • Registrera eventuella exraförare i god tid. Detta gör du inne på bokningen.
  • Lägg till självriskreducering om ni vill, och minska därmed självrisken från 10 000 kronor till 3 000 kronor. Observera att detta endast gäller om bokningen omfattas av Omocom.
  • Planerar du att ta med fordonet utomlands? Kontrollera att det fordon ni planerar att hyra får tas med till det land ni planerar för.
  • Betala depositionen innan ni hämtar upp fordonet.
  • Se till att ha körkortet redo inför incheckningen.

Tänk på att hålla all kommunikation med uthyraren via MyCampers plattform. På så sätt blir det enklare att följa upp händelseförloppet om något trots allt inte går som tänkt. Det är en trygghet för alla inblandade! 

Plåtis med uppfällda bakdörrar och utemöblerna utanför

Bra att tänka på vid incheckning

Är den stora dagen här, då det är dags för incheckning? Härligt! Nu behöver du gå igenom husbilen eller husvagnen tillsammans med uthyraren, så att du vet hur allting fungerar. Incheckningen görs i en steg för steg-process på MyCamper.com och tar runt 1-2 timmar. 

Observera att det finns många funktioner i ett campingfordon, och att det kan vara svårt att uppfatta och komma ihåg all information. Här är exempel på några saker som du behöver få veta hur det fungerar i just det fordon som du ska hyra:

  • El och energikällor (elkabel, tankning, gasol etc.)
  • Värme och vatten
  • Kylskåp och spis
  • Tömning av spillvatten och toalett
  • Säkerhetsutrustning (brandsläckare, larm etc.)

Ta god tid på er, ställ frågor om du inte förstår och ta gärna anteckningar. Fråga också om uthyraren har en lathund, som du kan få med dig. Det är viktigt att du känner dig trygg med fordonet innan du godkänner incheckningen. Tänk dock på att också uthyraren kan vara ovan och kanske hyr ut för första gången. Var noga med att komma ihåg följande moment:

  • Gå igenom vad som gäller kring städning, tankning etc. inför utcheckning.
  • Bestäm tid och plats för utcheckning. 
  • Se till att båda parter, både du och uthyraren, godkänner incheckningen innan ni kör iväg. Detta krävs för att försäkringen ska börja gälla. 

Planerar du att ta med husbilen eller husvagnen till Norge? Stäm i så fall av med uthyraren om denna har registrerat fordonet på autopass.no, vilket är det smidigaste sättet att betala norska vägavgifter. Oavsett är det förstås du, som kör fordonet, som får stå för kostnaderna.

Kök i en husbil

Tips under resan

När du väl rullat ut från incheckningen är det dags att se fram emot en härlig resa med ditt hyrda campingfordon! Här hittar du tips för hur du får en fin resa, och minskar risken för missöden.

Vett och etikett på campingen, ställplatsen eller fricampingplatsen

Är du ny i campingvärlden, och vill veta hur du beter dig “rätt” på campingen eller ställplatsen? Först och främst handlar det om vanligt sunt förnuft, att vara trevlig mot sina medmänniskor och att vara rädd om naturen. Om du vill känna att du har “koll på snacket” kan du läsa in dig på denna artikel om uttryck i campingvärlden. Några saker som kan vara bra att tänka på:

  • Passera inte över grannens campingtomt.
  • Tänk på ljudvolymen, särskilt sent på kvällen.
  • Grilla gärna (om det är tillåtet), men se till så att inte all rök bolmar in över grannen.
  • Töm endast toalett och spillvatten på därför avsedda platser. Här kan du läsa mer om tömningsstationer.
  • Följ lagar och regler när du fricampar, och skräpa inte ner. Här kan du läsa mer om fricamping.
Camping vid en flod, med husbilar och husvagnar

Tips för att undvika missöden och skador

Ibland är olyckan framme, men många missöden går att undvika om man tänker sig för. Här är några heta tips för dig som vill slippa onödiga skador.

  • Fäll in markisen när du inte använder den. Den kan lätt gå sönder om det börjar blåsa, exempelvis när ni sover.
  • Säkra lasten innan du kör: stäng luckor, skåp och kylskåp, och ta hand om lösa föremål.
  • Stäng fönster och takluckor innan du kör.
  • Innan du lämnar en camping eller ställplats: Dra in elkabeln, fäll upp stödbenen och fäll in markisen.
  • Kontrollera noga höjden på broar innan du kör under dem.
  • Ta gärna hjälp av medpassagerare eller campinggrannar när du ska backa.

Om du upplever problem under resan

Förhoppningsvis går allt smidigt och utan problem, men lite utmaningar på vägen ingår ofta när man campar. Om det uppstår frågetecken kring hur fordonet fungerar, eller om du tror att något inte fungerar som det ska, ska du i första hand kontakta ägaren, som känner sitt fordon bäst. Många gånger kan det gå att lösa problemen i dialog.

Om det uppstår skador när du använder fordonet ska du registrera ett försäkringsärende genom länken i bokningen. Läs gärna mer om försäkringen hos Omocom här, där du också hittar telefonnummer, både för allmänna frågor och för väghjälp, som behövs om fordonet inte längre är körbart.

Hitta härliga resmål

Vart ska du resa då? Med en husbil eller husvagn finns det massor av sköna resmål att välja bland, oavsett om du föredrar lugna naturupplevelser, campingar med massor av aktiviteter eller stadsbesök. MyCampers magasin fylls ständigt på med nya inspirerande resereportage. Här hittar du några tips:

Husbil parkerad vid vatten, och utemöbler utanför

Bra att tänka på vid utcheckning

När din hyresperiod är över är det dags att lämna tillbaka campingfordonet som du har hyrt. Se till att städa fordonet ordentligt, enligt överenskommelse, och lämna tillbaka det i så bra skick som möjligt. 

Var noga med att komma i avtalad tid till utcheckningen.Tänk på att en annan hyrare eventuellt ska ha fordonet efter dig, och att du kan bli ersättningsskyldig om du kommer för sent. Får du förhinder? Kontakta uthyraren och se om det är möjligt att ändra tiden. 

Utcheckningen är en digital steg för steg-process som görs på MyCamper.com, då du och uthyraren går igenom fordonet. Observera att du är ersättningsskyldig för skador och kostnader som uppstått under hyresperioden. Din deposition kan komma att hållas en viss tid om ägaren begär det, exempelvis på grund av en skada. Observera också att avgifter som uppkommit under hyresperioden, till exempel för vägtullar, färjeavgifter och parkeringsböter, kan dras direkt från depositionen vid utcheckning för smidig hantering. 

Utcheckningen är klar när du och uthyraren har gett varandra omdöme på MyCamper.com.

Trevlig resa!

En hund tittar ut genom ett husbilsfönster