1. Magasin
 2. Campingdestinationer
 3. Tre svenska kanaler att följa med husbil eller husvagn

Tre svenska kanaler att följa med husbil eller husvagn

, 2 aug 2022, Lästid: 11 min
Lästid: 11 min
articleImage

Om du vill ge dig av på en spännande resa med husbil eller husvagn kan du följa någon av alla svenska kanaler, såsom Göta kanal, Trollhätte kanal eller Dalslands kanal. Längs med vägen kan du uppleva allt från historiska sevärdheter till natursköna platser.

Göta kanal, Trollhätte kanal och Dalslands kanal 

Det finns en lång rad kanaler i Sverige, och några av de mest intressanta är Göta kanal, Trollhätte kanal och Dalslands kanal. Göta kanal är en av Sveriges största sevärdheter och Dalslands kanal bjuder på natursköna vyer samt en spektakulär sevärdhet, i form av akvedukten i Håverud. Trollhätte kanal är kanske inte fullt lika känd som sevärdhet, men spännande eftersom du här kan se betydligt större fartyg som slussar.

Kanal med hus som speglar sig
Borensberg längs med Göta kanal
Hyr det perfekta campingfordonet för dig och påbörja din egen campingresa.
Hyr en husbilHyr en campervanHyr en husvagn

Att följa svenska kanaler med husbil eller husvagn

Många väljer att följa kanalerna med båt eller kanske med cykel, men det är också populärt att resa längs, framför allt Göta kanal och Dalslands kanal, med husbil eller annat campingfordon. Längs med kanalerna finns många sevärdheter och natursköna platser, samt gott om campingar och ställplatser. 

Om du vill se båtar som slussar på kanalerna måste du resa när kanalerna håller öppet för båttrafik. Öppettiderna varierar mellan kanalerna, och kan också skilja från år till år. För att vara på säkra sidan bör du kontrollera på kanalernas egna webbplatser, men generellt kan du räkna med att Göta kanal håller öppet maj-september, Dalslands kanal juni-augusti samt Trollhätte kanal året runt. 

Observera att många campingar och ställplatser, särskilt längs Göta kanal under högsäsong, kan bli fulla fort. För att få en plats kan du behöva boka i förväg eller komma tidigt på dagen. Ibland kan det också vara möjligt att fricampa. Läs mer om fricamping här.

Passagerarbåt i sluss
Sluss i Motala, längs Göta kanal, med ställplats för husbilar bakom kiosken

Med husvagn eller husbil längs Göta kanal

Göta kanal är Sveriges absolut största byggnadsprojekt genom tiderna, och en sevärdhet som är värd att uppleva minst en gång i livet. Av den sammanlagt 190,5 kilometer långa vattenvägen har hela 87,3 kilometer grävts eller sprängts. Kanalen, som stod klar år 1832, grundades av Baltzar von Platen och byggdes med hjälp av 58 000 soldater.  

Idag är kanalen ett populärt besöksmål som lockar runt tre miljoner turister varje år, både från Sverige och andra länder. En del väljer att uppleva kanalen genom att åka båt på den, medan andra cyklar eller följer kanalen med husbil eller husvagn.

Korta fakta om Göta kanal

 • Start: Mem
 • Avslut: Sjötorp
 • Längd: 190,5 kilometer
 • Antal slussar: 58
Kanal kantad av röda byggnader och husbilar
Café Mallboden i Motala serverar våfflor och erbjuder ställplats för husbilar

Några spännande stopp längs Göta kanal

Göta kanal startar i Mem, som brukar kallas för Östersjöns port till Göta kanal. Här finns en restaurang och en ställplats för husbilar, men inte så mycket annat att se och göra, så om du vill kan du snart rulla vidare till Söderköping.

Söderköping är en pittoresk liten sommarstad, som du inte vill missa under din resa längs Göta kanal. Kanalen går rakt igenom staden, och det är mycket populärt att kika på slussning här. En annan sak som är populärt i Söderköping är att äta glass på “Smultronstället”. Du kan också strosa i de fina Drothemskvarteren eller att ta dig upp på Ramunderberget, för en milsvid utsikt.

Bergs slussar är ett annat intressant stopp längs kanalen. Här finns en imponerande slusstrappa som inkluderar inte mindre än 11 slussar. Här kan du antingen stå vid sidan av och kika, eller följa med på en båttur genom slussarna. I närheten kan du också passa på att kika på Vreta kloster, med en historia från 1100-talet.

Borensberg är en idyllisk plats, som bland annat är känd från filmen “Göta kanal”. Här kan du se en av kanalens två handdrivna slussar. Gillar du delikatesser kan du kika in på Börslycke gårdsbutik eller Brunneby musteri. Att fika på Glasbruket är också trevligt.

Motala brukar kallas för “Göta kanals huvudstad”, och här ligger också grundaren Baltzar von Platen begravd. I Motala kan du se kanalens näst största slusstrappa, besöka Motala motormuseum, bada vid stranden Varamon eller kanske äta våfflor på café Mallboden.

Forsvik är värt att besöka för att se kanalens äldsta sluss. Här ligger också Forsviks bruk, där du idag hittar ett mycket intressant industrimuseum.

Karlsborgs fästning är ett enormt byggprojekt med en intressant historia. När fästningen stod klar 1909 hade den redan hunnit bli omodern. Du kan ströva runt på området på egen hand, men det mest intressanta är att följa med på en guidad tur.

Töreboda ligger fint vid Göta kanal, och här kan du bland annat göra en kort tur på Sveriges minsta reguljära färja. I närheten kan du också besöka Hajstorp, där du hittar två fina dubbelslussar.

Norrqvarn bjuder på ett slussområde med restaurang och en populär lekplats. Härifrån är det inte långt till mysiga Sjötorp, där det finns flera slussar, och där kanalen avslutas.

Kanal med segelbåt som håller på att passera en sluss
En segelbåt passerar slussen i centrala Söderköping

Campingar och ställplatser längs Göta kanal

Här hittar du exempel på några trevliga campingar och ställplatser längs Göta kanal. 

 • Ställplats Göta kanal, Skepparevägen 7, Söderköping
 • Korskullens camping, Skönbergagatan 50, Söderköping
 • Ställplats Kaffeteriet, Magasingatan 7, Borensberg
 • Ställplats Forsviks sluss, Baltzar von Platens väg 18, Forsvik
 • Wassbacken camping, Vassbacken 5, Töreboda
Camping vid kanal, med några husbilar och en båt
På Wassbackens camping står man fint vid vattnet

Med husvagn eller husbil längs Trollhätte kanal / Göta älv

Mellan Vänern och Kattegatt går en 82 kilometer lång vattenled, varav 10 kilometer består av grävd eller sprängd kanal, och övriga delar är en naturlig älv. Nivåskillnaden är sammanlagt 43,8 meter och längs vägen finns totalt sex slussar.

Om du rest längs Göta kanal är det spännande att fortsätta resan genom att uppleva Trollhätte kanal. Den här kanalen är mindre pittoresk, men här kan du istället se mycket större fartyg slussa. Här ryms enorma fartyg med maxmått på 87 meters längd, 12,6 meters bredd och 4,7 meters djup.

Korta fakta om Trollhätte kanal

 • Start: Vänersborg
 • Avslut: Göteborg
 • Längd: 82 kilometer 
 • Antal slussar: 6
Stort fraktfartyg som passerar genom en sluss

Mäktiga fraktfartyg passerar genom slussarna i Trollhätte kanal

Några spännande stopp längs Trollhätte kanal

Trollhätte kanal startar vid Brinkebergskulle sluss strax utanför centrala Vänersborg, där det är riktigt spännande att spana på slussning. 

Vänersborg är en trevlig stad att upptäcka. Du kan exempelvis promenera i den fina Skräckleparken, besöka Vänersborgs museum eller göra en utflykt till Halle- och Hunnebergs rasbranter, som är ett naturreservat känt för sin storslagna och dramatiska natur. I närheten finns också det vackra vattenfallet Byklevsfallet.

Trollhättan erbjuder kanske Trollhätte kanals allra mest spektakulära utsiktsplatser. Här kan du beundra vyerna från Kopparklinten samt se slussning i det stora och mäktiga slussområdet. Om du vill kan du också passa på att spana in Saab Car Museum eller ge dig ut på en båttur på Göta älv.

Lilla Edet är platsen för den sjätte och sista slussen i Trollhätte kanal. Här hittar du också resterna av Sveriges äldsta sluss. Denna sluss, som inte används längre, började byggas redan på 1580-talet och stod klar år 1607.

Bohus fästning utgör också ett intressant stopp. Området runt Göta Älvs mynning är ett gammalt gränsland, där Norge, Danmark och Sverige en gång möttes, och här har åtskilliga maktkamper utspelat sig. Fästningen är riktigt spännande för alla som gillar historia.

Göteborg blir det sista stoppet längs kanalen, och här kan du stanna några dagar om du vill leva storstadsliv. I Göteborg kan du till exempel upptäcka den charmiga stadsdelen Haga, besöka Trädgårdsföreningen, ge dig ut på båtturer eller fika på allehanda mysiga caféer.

Segelbåt i stor sluss
Slussområdet i Trollhättan

Campingar och ställplatser längs Trollhätte kanal

Här hittar du exempel på några trevliga campingar och ställplatser längs Trollhätte kanal. 

 • Vänersborgs gästhamn och marina, Vänerparken 12, Vänersborg
 • Ursand Resort & Camping, Djupedalen 520, Frändefors
 • Ställplats Trollhättans slussområde, Åkerssjövägen 52
 • Kungälvs Citycamping, Färjevägen 10, Kungälv
 • Lisebergs Camping Askim Strand, Marholmsvägen 124, Göteborg
Kanal med segelbåt i förgrunden och husbilar i bakgrunden
Ställplatsen i Trollhättans slussområde
Hyr det perfekta campingfordonet för dig och påbörja din egen campingresa.
Hyr en husbilHyr en campervanHyr en husvagn

Med husvagn eller husbil längs Dalslands kanal

Dalslands kanal startar i Köpmannebro vid Vänern och fortsätter via de dalsländska sjöarna Råvarpen, Laxsjön och Lelång in i sydvästra Värmland via Foxen, Töck och slutligen Östen. Utmed kanalen finns också flera bileder, såsom exempelvis Snäcke kanal. Längs med kanalen kan du se den kända och fascinerande akvedukten i Håverud, och i stort sett överallt kan du räkna med att uppleva fantastisk natur.

Korta fakta om Dalslands kanal

 • Start: Köpmannebro
 • Avslut: Töcksfors
 • Längd: 254 kilometer
 • Antal slussar: 31
Kanal med sluss och små båtar
En av slussarna i Dals Långed

Några spännande stopp längs Dalslands kanal

Vid starten av Dalslands kanal, i Köpmannebro, kan du se kanalens både första och största sluss. Det finns inte så mycket annat att uppleva här, så du kan snabbt fortsätta till Upperud.

Upperud är platsen för den andra och tredje slussen längs Dalslands kanal. Här hittar du hotellet Upperud 9:9, som också arrangerar evenemang och kan fungera som en utgångspunkt för olika vandringar. I närheten finns också Dalslands konstmuseum.

Akvedukten i Håverud är den absolut största sevärdheten längs Dalslands kanal. Denna imponerande konstruktion, som invigdes av kung Carl XV år 1868, inkluderar bland annat en 33,5 meter lång akvedukt samt en järnvägsbro.

Dals Långed ligger vackert längs med Dalslands kanal. Här kan du se ett flertal slussar samt njuta av en fantastiskt naturskön miljö. Den som vill kan också ta del av hantverk eller prova olika äventyrsaktiviteter.

Höljerudsforsarna är värda ett besök om du uppskattar vacker natur. I detta naturreservat hittar du slussarna med nummer 18-20. Sluss nummer 18 är en av de mest fotograferade slussarna längs med kanalen, på grund av det idylliska läget.

Bengtsfors bjuder på några intressanta sevärdheter, i form av Gammelgårdens friluftsmuseum på Majberget samt “Halmens hus”, som är Nordens enda museum om halm.

Lennartsfors är en mindre ort där du kan se en slusstrappa med inte mindre än tre slussar, vilket innebär att detta är den mest imponerande slussen längs kanalen efter Håverud.

Töcksfors är den sista destinationen längs kanalen, och om du följer kanalen ända hit kan du se två slussar med en lyfthöjd på totalt 10,1 meter. Töcksfors kanal ligger 112 meter över havet, vilket innebär att detta är Sveriges högst belägna kanal med förbindelse med havet.

En av slussarna i Dals Långed
Akvedukten i Håverud är en imponerande konstruktion

Campingar och ställplatser längs Dalslands kanal

Här hittar du exempel på några trevliga campingar och ställplatser längs Dalslands kanal.

 • Spångens gästhamn, Upperud
 • Håveruds camping, Kanalvägen 9, Håverud
 • Dals Långeds Gästhamn & Ställplats, Christian Aarsruds väg 2, Dals Långed
 • Ställplats Bengtsfors, Ekagatan 1, Bengtsfors
 • Ekeby camping, Källtegen Ekeby 2, Årjäng
Husbilar parkerade med utsikt över vatten