1. Magasin
  2. Campingdestinationer
  3. Öland med husbil eller husvagn – missa inte dessa 15 sevärdheter

Öland med husbil eller husvagn – missa inte dessa 15 sevärdheter

, 8 jul 2022, Lästid: 9 min
Lästid: 9 min
articleImage

Upplev härliga Öland med husbil eller husvagn! Ön som brukar kallas “Solens och vindarnas ö” är en fantastisk sommardestination med långa vita sandstränder, härlig natur och en lång rad spännande sevärdheter som du inte vill missa under semesterresan.

Reseguide till Öland för dig med husbil eller husvagn

Denna reseguide bjuder på tips för dig som vill uppleva Öland med husbil eller husvagn. Längre ner i guiden hittar du tips på fina campingar och ställplatser, som du kan använda som utgångspunkt för att uppleva olika delar av ön. Tänk på att populära platser kan bli fulla under högsäsong. På campingar kan du boka plats i förväg. Ställplatser kan ofta inte bokas, men om du kommer tidigt på dagen är det lättare att hitta en ledig plats. 

Att fricampa kan ibland vara möjligt, men observera att det på Öland finns 91 naturreservat och stora områden med skör natur, vilket innebär att du inte får köra eller parkera var som helst. Här kan du läsa mer om fricamping generellt. För att veta mer vad som gäller specifikt på Öland finns en folder framtagen av Ölands Turismorganisation. Foldern heter “Husbil på Öland – din guide till en underbar husbilssemester på solens och vindarnas ö” och ska kunna hittas på campingar och ställplatser på Öland, samt på Turistbyråerna i Borgholm, Färjestaden och Kalmar.

Husvagnar med förtält på campingplats

Sevärdheter på Öland – femton platser du inte vill missa

Vi tipsar om sevärdheter på Öland och andra spännande platser som du inte vill missa att besöka. Platserna presenteras med start i den södra delen av ön och vi reser sedan norrut längs östkusten, för att avsluta vid Färjestaden, där bron går till Kalmar. Hela rutten är cirka 30 mil, men hur lång tid du behöver är helt upp till dig. Allt från några dagar upp till flera veckor kan vara lagom. Här hittar du femton spännande sevärdheter och platser som du inte vill missa under resan.

1. Stora Alvaret och södra Ölands odlingslandskap

Stora Alvaret är ett 37 kilometer långt och 15 kilometer brett område med alvarmark, som du hittar på den södra delen av ön. Om du vill upptäcka den här delen av Öland kan du med fördel ge dig ut längs någon av de vandringsleder som finns här. På den södra delen av ön hittar du också södra Ölands odlingslandskap, som är upptaget på Unescos världsarvslista, inom kategorin levande kulturlandskap.

Skylt med texten “Porten till Alvaret”

2. Ölands södra udde och fyren Långe Jan

Ölands södra udde bjuder på ett mycket speciellt landskap med öppna vidder och djur som strövar helt fritt. Här ligger naturreservatet Ottenby, som är känt som en av Sveriges bästa fågellokaler. Vid naturreservatet kan du också se knubbsäl och besöka Naturum Ottenby. Dessutom kan du se fyren Långe Jan, som är Sveriges högsta fyr och en av landets allra äldsta.

Vit och svart fyr

3. Eketorps borg

På Öland finns en lång rad fornborgar, men den enda av dem som har återskapats för att likna sitt ursprungliga utseende är Eketorps borg. Här visas hur bebyggelsen en gång kan ha sett ut, och på somrarna arrangeras dessutom många roliga prova på-aktiviteter för barn och vuxna.

Rekonstruerad fornborg

4. Gråborg

Fornborgen Gråborg är den största av Ölands alla ruiner efter fornborgar. Här har man hittat romerska guldmynt, som berättar för oss om forna tider som inrymde både rikedomar och långväga resor. Strax intill borgen, i Borgs by, kan du också besöka ruinen efter Sankt Knuts kapell, som byggdes i slutet av 1100-talet.

Ruiner av fornborg
Hyr det perfekta campingfordonet för dig och påbörja din egen campingresa.
Hyr en husbilHyr en campervanHyr en husvagn

5. Kvarnraden i Lerkaka

Öland är känt för sina väderkvarnar och om du vill se många på en gång är “Kvarnraden i Lerkaka” ett perfekt stopp. Här ligger en lång rad väderkvarnar längs med bilvägen.

Flera väderkvarnar på rad, längs en väg

6. Ölands museum Himmelsberga

Ölands museum Himmelsberga är ett fint och välskött friluftsmuseum som visar upp en ålderdomlig öländsk radby. Här kan du lära dig om hur livet tedde sig förr i världen på Öland. Dessutom finns en konsthall, en handelsbod och ett mysigt litet café. 

Ålderdomliga byggnader med gräs på taket

7. Ismanstorps fornborg

Ännu en spännande fornborg på Öland är den som heter “Ismanstorps borg”. Detta är ruinen av en mäktig ringborg som uppfördes och användes mellan år 300 och 600 efter Kristus, och som när den byggdes inspirerades av både romerska härläger och fornnordisk mytologi. Inuti borgen finns rester av inte mindre än 95 husgrunder.

Ruiner av en fornborg

8. Störlinge kvarnar

Om du vill se ännu fler öländska kvarnar kan du stanna till i Störlinge, där sju fina röda kvarnar ligger på rad. Strax intill hittar du dessutom Störlinge Lantbruks- och Motormuseum, med runt 2500 föremål.

Flera väderkvarnar på rad

9. Trollskogen och Böda skogsjärnväg

Strax norr om Böda på norra Öland ligger den härliga Trollskogen. Här möts du av knotiga träd, fina vandringsstigar samt Naturum, där du kan lära dig mer om djur och natur. Vid Trollskogen ligger också Böda Skogsjärnväg, som sommartid brukar erbjuda charmiga turer med tåget. 

En murken trädstam vid en vandringsled i en skog

10. Ölands norra udde och fyren Långe Erik

Vid Ölands norra udde ligger fyren Långe Erik, som uppfördes på mitten av 1800-talet och idag är ett byggnadsminne. Om du vill få en härlig utsikt över området kan du ta trapporna upp i det 32 meter höga tornet. 

En hög vit fyr
Hyr det perfekta campingfordonet för dig och påbörja din egen campingresa.
Hyr en husbilHyr en campervanHyr en husvagn

11. Blå jungfrun

Blå Jungfrun är en isolerad och mytomspunnen ö, som i folktron blivit till häxornas “Blåkulla”. Den vackra gråblå ön är dessutom nationalpark med ett rikt fågelliv. Om du vill göra en fin och lite speciell utflykt kan du ta en tur hit med båt från Byxelkrok, där du för övrigt också hittar gästhamn med fiskaffär och restauranger.

Fåglar flyger över havet

12. Byrums raukar

Trodde du att raukar bara finns på Gotland? Då har du inte varit i Byrum på Öland. Här finns Ölands mest kända och kanske mest fascinerande område med raukar. I närheten kan du också passa på att sola och bada, till exempel på den fina sandstranden i Byrum-Sandvik.

En kvinna står på en rauk vid havet

13. Borgholms slott

Borgholms slott uppfördes på 1200-talet, och på 1600-talet lät Karl X Gustav bygga om borgen till ett imponerande barockpalats. Idag är borgen en mäktig och välbevarad ruin, som är väl värd ett besök. Förutom att fascineras av borgen kan du njuta av utsikten över havet samt besöka det intressanta museet som berättar om slottets historia.

Borgruin sedd uppifrån

14. Solliden

Sollidens slott är den svenska kungafamiljens privata sommarresidens. Själva bostaden kan inte besökas, men däremot är större delen av den vackra trädgården öppen för allmänheten. Ibland visas olika utställningar och du kan dessutom slå dig ner för en fika på Kaffetorpet.

Slottsträdgård och sommarresidens i bakgrunden

15. Ölands djur- och nöjespark

För dig som reser med barn kan Ölands djur- och nöjespark vara ett uppskattat stopp under resan på Öland. Här kan du se djur från hela världen, men också uppleva vattenland och nöjesfält.

Entré till en djur- och nöjespark

Campingar på Öland

Det finns gott om campingar på Öland, och många ligger naturskönt längs kusterna. Här hittar du tips på några fina ställen att besöka med husbil eller husvagn.

Böda Sand Camping i Löttorp

Böda Sand är Sveriges största camping, och ligger fint vid en lång sandstrand. Campingen är välskött och bjuder på restauranger, butiker, pooler samt många olika aktiviteter.

Adress: Bödasandsallén 11, Löttorp

Sonjas Camping i Löttorp

Sonjas Camping är en trevlig och mycket populär familjecamping med fin sandstrand, restaurang och pooler. 

Adress: John Emils gata 43, Löttorp

Tokenäs camping i Byxelkrok

Tokenäs camping i Byxelkrok är en enkel, trevlig och personlig camping, med kort promenadavstånd till havet.

Adress: Enerumsvägen, Byxelkrok

Kapelluddens camping i Borgholm

Kapelluddens camping i Borgholm är en stor camping, med fint läge vid vattnet. Från campingen har du promenadavstånd till centrala Borgholm.

Adress: Sandgatan 27, Borgholm

First Camp Ekerum

First Camp Ekerum är en stor och naturskönt belägen camping, strax intill Kalmarsund och naturreservatet Halltorps Hage.

Adress: Ekerumsvägen 31, Borgholm

Träspång över sand på väg ner mot strand
Böda Sands Camping

Ställplatser på Öland

Det finns också många ställplatser på Öland, där du kan stanna med husbil eller campervan. Här hittar du tips på några trevliga platser.

Ställplats Drottning Öda

Drottning Öda är en trevlig liten ställplats som passar perfekt när du ska besöka Eketorps borg. Här hittar du den service du behöver, samt el på vissa av platserna.

Adress: Össby 208, Degerhamn

Böda hamn ställplats i Löttorp

Böda Hamns ställplats i Löttorp erbjuder övernattning nära havet. Här finns servicehus samt el på vissa av platserna.

Adress: Bödahamnsvägen 47, Löttorp

Bläsinge hamn

I Bläsinge hamn finns fina ställplatser i hamnen, med utsikt över vattnet. Ytterligare platser finns högre upp, på en gräsplan. El finns på vissa av platserna.

Adress: Bläsinge hamn, Hagby-Bläsinge

Ställplats Byxelkrok hamn

Vid hamnen i Byxelkrok finns en ställplats med plats för 17 husbilar. Service i form av tömning av tankar finns, men el finns inte.

Adress: Neptunivägen 11, Byxelkrok

Ställplats Kårehamn

Ställplats Kårehamn erbjuder ett lugnt och fint läge i en fiskehamn. Här finns fiskaffär och restaurang samt service för husbilar.

Adress: Kårehamnsvägen 83, Köpingsvik

Flera husbilar på stor gräsplan, med havet i bakgrunden
Böda hamn ställplats i Löttorp