1. Magasin
  2. Campingdestinationer
  3. Nordnorge med husbil eller husvagn – 15 härliga platser du inte vill missa

Nordnorge med husbil eller husvagn – 15 härliga platser du inte vill missa

, 8 sep 2022, Lästid: 10 min
Lästid: 10 min
articleImage

Att uppleva Nordnorge med husbil eller husvagn är en dröm för många. Nordnorge bjuder på dramatisk natur med höga mäktiga fjäll, djupa vackra fjordar och magiska upplevelser med allt från norrsken och midnattssol till glaciärvandringar och valskådning. Det bildsköna landskapet passar perfekt för att upptäcka under en resa med husbil eller husvagn.

Fina platser i Nordnorge

Nordnorge sträcker sig från Helgelandskusten i söder upp till Nordkap i norr. Vägarna slingrar sig fram i ett magiskt vackert landskap och du kommer med all sannolikhet hitta dina egna fantastiska smultronställen längs med rutten. Här listar vi dessutom en rad fina resmål som du inte vill missa. Platserna är listade med start i den sydligaste delen av Nordnorge, och fortsätter därefter norrut, ända tills du står vid Europas allra nordligaste punkt.

1. Kystriksveien

Kystriksveien är en vägsträcka för dig som älskar att köra på vilda och vackra vägar. Om du startar söderifrån går vägen från Steinkjer, som ligger i Trøndelag, till Bodø i Nordland. Den totala sträckan är 65 mil och den slingrande resan går längs med vita sandstränder, dramatiska berg och charmiga fiskebyar. Du passerar dessutom den mäktiga glaciären Svartisen. Missa heller inte att stanna på rastplatsen Ureddplassen, vars vågformade toalett har beskrivits som världens vackraste.

Fjälltoppar och glaciär

2. Helgeland

I den södra delen av Nordnorge hittar du regionen Helgeland. Området bjuder på tusentals öar, men också på höga och dramatiska berg. Här finns till exempel bergsformationen “De syv søstre” och klippan Torghatten, som mitt i är genomborrad av ett stort hål. Helgeland anses vara en av Norges allra bästa platser för att paddla kajak. Dessutom hittar du ögruppen Vegaöarna här, som är upptagen på Unescos världsarvslista.

Berg med runt hål i mitten

3. Bodø

Bodø är en fin stad längs den norska kusten. Det är mysigt att strosa i hamnen eller att kolla in all spännande street art. Om du vill aktivera dig finns det också en hel del att välja på. Du kan besöka Norsk Luftfartsmuseum eller testa flygsimulator på Newton Flight Academy. Du kan också följa med på en fisketur eller en båttur till någon av alla öar som ligger runt om. Vill du ha ett lite mer actionfyllt äventyr kan du hänga med på en tur med ribbåt i Saltströmmen, som kan skryta med att vara världens starkaste tidvattenström.

Ribbåt i full fart på havet, med berg i bakgrunden

4. Kjerringøy

Kjerringøy är visserligen ingen ö, men för att komma hit med bil måste du ändå ta en färja, eftersom den enda bilvägen passerar över vattnet. Väl framme möts du av vackra vägar som slingrar längs kusten, höga dramatiska berg och otaliga får, som gärna promenerar ut mitt i vägen. Besök gärna Kjerringøy Handelssted, som visar upp charmig gammal bebyggelse från 1700-talet. Här kan du fika på caféet eller följa med på guidad tur i herrskapshuset, där höjdpunkten består av en välbevarad gammal butik, fylld av varor från förr. Om du vill kan du också göra ett stopp på Kjerringoy Bryggehotell, för både smakrik middag och härlig utsikt.

Sjöbodar och segelbåtar som ligger i hamn
Hyr det perfekta campingfordonet för dig och påbörja din egen campingresa.
Hyr en husbilHyr en campervanHyr en husvagn

5. Hamsunsenteret i Hamarøy 

I Hamarøy kan du lära dig allt om författaren och Nobelpristagaren Knut Hamsun, som en gång i tiden växte upp här i ett fattigt hem. År 1890 publicerade han romanen Sult (Svält), som blev hans stora genombrott. Karriären var på topp när han 1917 fick Nobelpriset, men senare vände framgångarna när han allierade sig med nazismen, och slutligen spärrades in på psykiatrisk klinik och förlorade det mesta han ägde. På Hamsunsenteret, som också har en spännande arkitektur, kan du kliva in i olika romanvärldar på egen hand, eller gå på guidad tur. Du kan dessutom besöka Hamsuns barndomshem, som ligger alldeles i närheten.

Byggnad med speciell arkitektur, omgiven av natur och fjäll

6. Tranøy

Inte långt från Hamarøy ligger vackra Tranøy, där du hittar den fina Tranøy fyr. Fyren fungerar idag som hotell, men du kan också besöka restaurangen för en bit mat. Om du vill komplettera den vackra naturen med konst kan du kika in på Tranøy galleri.

Fyr och omgivande hus på klippor vid havet

7. Lofoten

Lofoten är kanske en av de allra mest populära destinationerna i Norge, och det är inte svårt att förstå varför. Detta örike bjuder på fantastiska vyer som kan få vem som helst att tappa andan. Området är känt för sina små charmiga fiskebyar och du kan gärna passa på att prova de lokala specialiteterna skrei och tørrfisk. Det finns också gott om konstgallerier, såsom Kaviar Factory i Henningsvær. Om du är intresserad av vikingahistoria ska du heller inte missa Lofotr Vikingamuseum i Bøstad.

Bebyggelse med mindre hus, omgivna av vatten och dramatiska berg

8. Vesterålen

Vesterålen är en ögrupp i fylket Nordland, som ligger strax norr om Lofoten. Här möts du av vita sandstränder och dramatiska berg som reser sig rakt upp ur havet. Det finns också gott om pittoreska fiskebyar med färgglada små stugor, så kallade “rorbuer”, som använts av fiskarna under århundraden. Du kan till exempel besöka charmiga Nyksund, där du hittar gallerier, museer och restauranger i de små stugorna. Det som är mest speciellt i Vesterålen är ändå valarna. Här kan du uppleva valsafari när som helst under året. 

En valstjärt sticker upp ur havet när valen dyker
Hyr det perfekta campingfordonet för dig och påbörja din egen campingresa.
Hyr en husbilHyr en campervanHyr en husvagn

9. Narvik

Narvik bjuder på mäktig natur, med höga berg som tornar upp sig vid den vackra Ofotfjorden. Naturen passar perfekt för vandring och andra naturupplevelser. I Narvik hittar du också Polar Park, vilket är världens nordligaste djurpark. I parken kan du se vilda djur från Norden, såsom vargar, lodjur, björnar, älgar och fjällrävar.

Ett lodjur tittar fram bakom ett träd

10. Tromsø

Tromsø är Nordnorges största stad, och lockar turister både till naturupplevelser och kulturella aktiviteter. Här kan norrskenet ses mellan september och mars, medan midnattssolen kan upplevas mellan 20 maj och 20 juni. Några sevärdheter som du inte vill missa är Ishavskatedralen, upplevelsecentret Polaria samt Polarmuseet, som berättar om fångstnäring, arktisk vetenskap och polarexpeditioner. Om du är här vid rätt tidpunkt kan du också uppleva Tromsø International Film Festival eller Nordlysfestivalen, som båda lockar en internationell publik.

En stad sedd från vattnet, med berg i bakgrunden

11. Lyngsfjord

Lyngsfjord bjuder på branta fjäll, gröna dalar och mäktiga glaciärer. Här kan du ge dig ut på allt från korta och enkla dagsvandringar till toppturer och glaciärvandringar. I området hittar du bland annat Reisa nationalpark, Treriksröset samt öarna runt Skjervøy. Du kan också passa på att prova lokalproducerade delikatesser som Lyngen-lamm och Lyngen-räkor. I området finns dessutom “Senter for nordlige folk”, som främjar den kustsamiska kulturen, och årligen arrangeras musik- och kulturfestivalen Riddu Riđđu.

Samiska flaggan vajar på en flaggstång

12. Alta

Alta ligger långt inne i Altafjorden och är den största staden i Norges nordligaste fylke, Troms og Finnmark. Staden är bland annat känd för sitt spektakulära norrsken, och mellan maj och augusti kan du också uppleva midnattssol här. På sommaren kan du dessutom besöka hällristningarna i Hjemmeluft, som är upptagna på Unescos världsarvslista. Vill du lära dig ännu mer om hällristningar och dess historia ska du inte missa Alta Museum. 

Norrsken

13. Hammerfest

Hammerfest är världens nordligaste stad med fler än 10 000 invånare. Staden ligger omgärdad av fantastisk natur, och området bjuder på fina möjligheter för vandring. Om du vill kan du spana in Struves meridianbåge, som en gång ingick i projektet att mäta upp jordklotets form och storlek, och som idag är upptagen på Unescos världsarvslista. Vill du göra något udda så finns det också möjlighet till arktisk kamelsafari.

En grupp vandrare med packning vandrar i ett öppet landskap

14. Nordkap

Om du vill se Europas nordligaste punkt måste du ta dig till Nordkap. Klippan, som stupar rakt ner i havet, är 307 meter hög och när du står här finns bara Svalbard mellan dig och Nordpolen. Att komma hit är en upplevelse för livet! Platsen lockar många turister, men också fåglar, som lunnefåglar, sulor och skarvar. I närheten kan du också besöka charmiga fiskebyar, prova att fiska kungskrabba eller ge dig ut på vandringar, exempelvis till Kirkeporten i Skarsvåg eller Knivskjellodden.

En grupp människor står vid Nordkapsklippan i Nordnorge

15. Kirkenes

Vill du uppleva ett riktigt exotiskt resmål kan du fortsätta till Kirkenes, som ligger längst bort i det nordöstra hörnet av Norge, på gränsen till Ryssland. Här hittar du bland annat Kirkenes Snowhotel, som är öppet för övernattning året runt. Du kan också besöka Oscar II:s kapell i Grense Jakobselv, som invigdes 1869 och hade som syfte att markera gränsen mellan Norge och Ryssland.

En liten stenkyrka med berg i bakgrunden

Att besöka Nordnorge med husbil eller husvagn

Om du drömmer om att besöka Nordnorge med husbil eller husvagn – varför inte göra slag i saken? De nordliga delarna av Norge gör sig utmärkt för att upptäckas med ett campingfordon. Det finns gott om både campingar och ställplatser, men det kan vara bra att vara medveten om att trycket kan vara högt under högsäsong. Om du planerar att resa när många har semester kan det vara bra att boka plats i god tid, åtminstone på populära ställen. 

Generellt är det tillåtet att fricampa i Norge, så länge du håller dig 150 meter från bebodda hus. Observera dock att det kan finnas lokala föreskrifter och förbud, framför allt på turisttäta platser, vilket innebär att du ibland måste ta in på en camping eller organiserad ställplats. Annat som är bra att veta är att det finns vägavgifter, så kallade “bompengar” samt att färjor är belagda med avgift. Du kan läsa mer om detta i denna artikel om att resa till Norge med husbil eller husvagn.

Ställplatser i Nordnorge

Det finns också ställplatser i Nordnorge, med eller utan service, där du kan stanna över natten med husbil eller campervan. Här hittar du tips på några trevliga platser.

Parking Løpsvika

Parking Løpsvika ligger fint vid vattnet, en bit utanför Bodø. El och annan service för husbilar finns, såsom tömning av grå- och svartvatten.

Adress: Arnoldas Vei 5, Bodø

Laukvik Bobilcamp

Laukvik Bobilcamp ligger i fiskebyn Laukvik på Lofoten. Här finns platser med el och annan service, för både husbilar och husvagnar.

Adress: Moloveien 25, Laukvika

Koppangen Parking

Koppangen Parking är en parkering vid Lyngsfjord, där ett mindre antal husbilar kan stå fint vid vattnet. El finns inte och inte heller anna service.

Adress: Lyngsalpeveien 1540, Lyngseidet

Alta båtförening

Ställplatsen i Alta båtförening bjuder på en vacker vy över havet. El finns inte, men däremot viss annan service såsom toaletter och duschar.

Adress: Malmveien 18, Alta

Bobilparkering Kirkenes

Bobilparkering Kirkenes erbjuder ställplatser med el och annan service, såsom tömning av grå- och svartvatten. 

Adress: Smieveien 14, Kirkenes

En husbil med utfälld markis, parkerad vid vatten