På en resa med husbil genom Sverige kan du uppleva allt från fjällvärlden och skärgårdens natur till slott och städer. Du kan lägga upp din resa precis som det passar dig, och välja att köra kortare eller längre sträckor. Här hittar du ett antal förslag på härliga roadtrips i Sverige, som du kan genomföra på mellan en och tre veckor.
Sverige bjuder på vackra kuster med allt från sandstränder till klippor, och du hittar också stora skogar där det är populärt att vandra. Om du reser längre norrut i landet bjuder naturen på en annan typ av miljö, med fjällandskap och vattenfall.
Du som gillar kultur och historia hittar i Sverige dessutom gott om pampiga och vackra slott, liksom historiska borgar, fruiluftsmuseer och andra spännande sevärdheter. Det finns också många fina och intressanta städer, oavsett om du gillar småstadens charm eller större städer med ett bredare utbud av kultur och restauranger. Under en husbilsresa runt Sverige har du chans att se och uppleva landet på ett sätt som passar för just dig.
Den här sju dagar långa husbilsrutten tar dig genom Sveriges sydligaste landskap. Turen inleds i den nordöstligaste delen av Skåne, och följer hela kusten tills du avslutar i den nordvästligaste delen. Under resan hinner du med att se allt från städer och historiska sevärdheter till stränder och naturområden.
Turen startar i mysiga Åhus, som ligger längs ålakusten på Skånes ostkust. Här kan du med fördel njuta av glass, antingen i form av klassisk Ottoglass eller vid den charmiga glassbåten. Dessutom kan du lära dig mer om vodka på besökscentret Absolut Home.
Resan fortsätter därefter mot härliga Österlen där du bland annat kan uppleva naturen i Stenshuvud nationalpark samt Kivik, med äppelodlingar och musteri. Därefter kommer du fram till den pittoreska lilla staden Simrishamn, som ofta brukar kallas för Österlens huvudstad.
En av de större sevärdheterna på väg mot Ystad är Glimmingehus, som härstammar från 1400-talet och är Nordens bäst bevarade medeltidsborg. Ytterligare en sevärdhet i området är Ales stenar, som är Sveriges största och bäst bevarade skeppssättning, samtidigt som den bär på en hel del mysterier. Ystad är också väl värt ett besök, med charmiga kullerstensgränder och välbevarade korsvirkeshus. Om du har läst böckerna, eller sett filmerna, om kriminalkommissarie Kurt Wallander är det också spännande att göra en tur i hans fotspår.
När du fortsätter västerut längs den södra kusten passerar du Smygehus, som är Sveriges sydligaste udde. Här kan du passa på att ta ett foto av dig själv, samtidigt som du njuter av den härliga miljön. När du fortsätter vidare kan du göra ett stopp i Trelleborg, där du bland annat kan spana in en rekonstruktion av den historiska “Trelleborgen”, som är en vikingaborg som fanns på platsen på 900-talet. Ännu längre österut kommer du till Skanör-Falsterbo, som bjuder på några av Skånes vackraste sandstränder.
Malmö är den största staden i Skåne, och också den tredje största staden i Sverige. Här kan du till exempel besöka Malmöhus slott med sina utställningar, eller koppla av vid de mysiga uteserveringarna på Lilla Torg.
På vägen upp mot Helsingborg passerar du Landskrona, där du om du vill kan spana in mäktiga Landskrona Slott. Helsingborg är också en stad som har mycket att bjuda på. Du kan till exempel insupa utsikten från Kärnan, eller göra en utflykt till vackra Sofiero slott och slottsträdgård, som bjuder på en fantastiskt vacker slottsmiljö.
Efter Helsingborg kan du om du vill göra en tur ut på Kullahalvön, där du kan uppleva Kullabergs naturreservat, som bland annat bjuder på ett gäng spännande grottor. På halvön finns också möjlighet att besöka svenska vingårdar eller kanske det annorlunda konstverket Nimis. Resan kan sedan avslutas på Bjärehalvön, där du bland annat kan besöka Hovs hallar, Norrvikens trädgårdar och Båstad, som bjuder på stränder och restauranger.
Med utgångspunkt från Landskrona är det möjligt att göra en båtutflykt till den natursköna ön Ven. Här kan du cykla, uppleva naturreservat och besöka Tycho Brahe-museet, som berättar om vetenskapsmannen som en gång i tiden bodde och arbetade på ön.
Natt 1: Åhus → 1 h – 65 km
Natt 2: Simrishamn → 50 min – 48 km
Natt 3: Ystad → 1 h 30 min – 74 km
Natt 4: Skanör – Falsterbo → 30 min – 30 km
Natt 5: Malmö → 45 min – 65 km
Natt 6: Helsingborg → 1 h 40 min – 100 km
Natt 7: Båstad
Total restid: 6 h 30 min och 375 km
Bäst tid att resa: Juni – september
Ännu fler tips på campingar i Skåne hittar du här. Behöver du också hyra en husbil eller campervan för din roadtrip i Sverige? Då kan du hyra campingfordon på MyCamper.
Vildmarksvägen med husbil är en speciell upplevelse. Denna väg, som är Sveriges högsta asfalterade väg, går över Stekenjokkplatån mellan Lappland och Jämtland. Rutten är sammanlagt 500 kilometer lång och bjuder på oförglömliga vyer. Det som är unikt är bland annat att vägen går rakt igenom kalfjället, vilket ger dig möjlighet att uppleva både fjäll och samiskt kulturlandskap direkt från din husbil.
Resan startar i Strömsund i Jämtland, där du bland annat kan göra ett besök på ortens hembygdsgård, som ligger mycket fint vid vattnet. På vägen mot Gäddede har du möjlighet att se det vackra Hällingsåsfallet, som har 40 meters fallhöjd och kanske är det allra mest spektakulära vattenfallet längs med hela Vildmarksvägen.
När du fortsätter vidare, efter Gäddede, passerar du bland annat Jormvattnet, där det finns en fiskecamp och där det är möjligt att boka in sig på en ridtur med islandshäst. Det finns också möjlighet att se ytterligare ett vattenfall, i form av Brakkåfallet, som bland annat är känt via filmen om Dunderklumpen. Här i närheten kan du också uppleva Stora Blåsjön, se vattenfallet Gaustafallet samt uppleva Korallgrottorna. Observera dock att grottorna endast kan ses tillsammans med guide. Väl framme vid Stekenjokksplatån upplever du den mest kända delen av Vildmarksvägen. Här, på 876 meter över havet, upplever du vägens allra högsta punkt.
Klimpfäll erbjuder fina möjligheter till vandring, med till exempel Trollstigen och Kullafallet. När du sedan kommer fram till Fatmokakke kan du se den samiska kyrkstaden Fatmomakke, som är den mest framträdande samiska kyrkstaden i hela landet.
På vägen mot Vilhelmina passerar du den vackra Trappstegsforsen, som ligger lättillgängligt precis vid vägen, en bit söder om Saxnäs. Dessutom finns möjlighet att uppleva vattenfallet Dimforsen samt att göra en avstickare till Borgafjäll, där det finns härlig fjällnatur och restaurang. I Vilhelmina kan du bland annat se en kyrkstad från 1800-talet tillsammans med ett säsongsöppet museum och möjlighet att upptäcka sameslöjd.
I Dorotea kan du besöka en kyrka med unika skulpturer av bland annat Carl Milles, samt hembygdsgård och husvagnsmuseum. När turen sedan fortsätter, tillbaka mot Strömsund, finns möjlighet till olika stopp vid allt från vattenfall till naturområden och bilmuseum.
Om du vill vandra i samband med din resa längs Vildmarksvägen med husbil finns många olika alternativ. Du kan till exempel vandra Bjurälvens vandringsled (7,3 km), vandra till Mesklumpens topp (cirka 4 km) eller vandra den längre Norgefararleden (40 km).
Natt 1: Strömsund → 1 h 40 min – 135 km
Natt 2: Gäddede → 1 h 20 min – 85 km
Natt 3: Stekenjokk → 45 min – 45 km
Natt 4: Fatmomakke → 1 h 40 min – 120 km
Natt 5: Vilhelmina → 40 min – 55 km
Natt 6: Dorotea → 1 h 50 min – 125 km
Natt 7: Strömsund
Total restid: 7 h 30 min och 495 km
Bäst tid för besök: Hela sträckan är öppen från 6 juni till 15 oktober
Funderar du på att fricampa under din resa längs Vildmarksvägen med husbil? Läs mer här om fricamping i Sverige, och om vilka regler som gäller.
Denna sju dagar långa roadtrip i Sverige tar dig längs med Göta kanal, som är en av de största och mest kända sevärdheterna i Sverige. Kanalen, som stod klar år 1832, är 190,5 kilometer lång och går mellan Mem i Östergötland och Sjötorp i Västergötland. Kanalen grundades av Baltzar von Platen och byggdes av sammanlagt 58 000 soldater. Allt som allt grävdes eller sprängdes 87,3 kilometer, medan det därutöver finns naturliga vattenvägar. Totalt har kanalen 58 slussar och 2 akvedukter samt en nivåskillnad på 91,8 meter. Sommartid är det oerhört populärt att följa kanalen med båt, och det är minst lika populärt att följa på land, till exempel med cykel eller husbil.
Man kan välja att följa kanalen från öst till väst, eller i motsatt riktning, och i den här guiden börjar resan längst österut. Den första slussen finns i Mem, som brukar beskrivas som Östersjöns port till Göta kanal. Det var här kanalen invigdes år 1832, med stor pompa och ståt, tillsammans med bland annat Kung Karl XIV Johan. Här kan du idag, förutom att se slussen, besöka Kanalmagasinets café och restaurang. Redan innan du åker hit kan det dock vara intressant att spana in Stegeborg, där du hittar en slottsruin, tillsammans med en småbåtshamn och hamnkrog.
Husbilsresan fortsätter därefter till Söderköping, som är en riktigt pittoresk liten sommarstad. Kanalen går rakt genom centrum, och det är mycket populärt att stå här och spana in när båtarna slussar. Söderköping är också känt för glass, och utanför det populära glasscaféet Smultronstället brukar glassköerna ringla långa. Observera dock att det också finns andra, mindre glasscaféer i stan.
Nu är det dags att köra vidare mot Bergs slussar, som är en av höjdpunkterna längs Göta kanal. Här finns en otroligt imponerande slusstrappa som inkluderar inte mindre än 11 slussar, med en höjdskillnad på sammanlagt 18,9 meter. Dessutom finns flera andra intressanta sevärdheter i närheten. Du kan bland annat spana in Vreta kloster, från 1100-talet samt akvedukten i Ljungsbro, där båtarna går på en bro ovanför bilarna.
Därefter fortsätter resan till Motala, och på vägen kan du om du vill stanna till i den charmiga orten Borensberg, där du både hittar en handvevad sluss och flera mysiga gårdsbutiker. Motala beskrivs ofta som Göta kanals huvudstad. Här finns kanalens näst största slusstrappa och dessutom ligger Baltzar von Platen, mannen bakom kanalen, begravd här. Här finns också ett bilmuseum och Nordens största insjöstrand.
När du reser med husbil och ska ta dig från Motala till Forsvik, där kanalen fortsätter, måste du runda sjön Vättern. Nu kan du om du vill passa på att spana in den charmiga staden Askersund eller göra ett besök i Tivedens nationalpark. Väl framme i Forsvik hittar du Göta kanals äldsta sluss samt Forsviks bruk, som har en 600 år lång historia och ett intressant industrimuseum. I närheten kan du också besöka Karlsborgs fästning, som stod klar 1909, men som redan när den stod klar hade hunnit bli omodern.
Det är nu dags att fortsätta till lilla Töreboda, där du kan passa på att åka med Sveriges minsta reguljära färja. Om du vill kan du stanna en natt på vackert belägna Wassbacken café och camping, innan du fortsätter till Hajstorp, där det finns två fina dubbelslussar.
Innan du når resans slut i Sjötorp passerar du slussarna i Norrqvarn, som bjuder på semesterkänsla med restaurang och lekplats med kanaltema. I Sjötorp är det därefter dags att se de allra sista slussarna längs med kanalen, samtidigt som du passar på att njuta av glass och färsk fisk.
När du befinner dig i Motala kan du välja att ta en avstickare söderut till den historiska staden Vadstena, där du kan besöka Vadstena Slott och klosterområde. Om du gillar historia kan du med fördel fortsätta till Alvastra klosterruin och Rökstenen, med världens längsta runinskrift.
Natt 1: Stegeborg → 1 h – 35 km
Natt 2: Söderköping → 45 min – 56 km
Natt 3: Bergs slussar → 30 min – 37 km
Natt 4: Motala → 1 h – 85 km
Natt 5: Forsvik → 35 min – 33 km
Natt 6: Töreboda → 25 min – 20 km
Natt 7: Sjötorp
Total restid: 4 h 30 min och 280 km
Bäst tid att resa: Juni – augusti
Att följa Göta kanal med husbil är populärt varför det kan vara trångt på campingar och ställplatser. Under högsäsong kan det därför vara bra att boka i förväg, eller att komma fram i god tid på dagen.
Denna 14 dagars tur, som med fördel kan utökas till en tre veckor lång tur, tar dig med runt hela den södra delen av Sverige. Turen inleds i Skåne, tar dig längs den vackra västkusten, fortsätter mellan sjöarna Vänern och Vättern, låter dig uppleva huvudstaden Stockholm och tar dig sedan söderut igen längs den vackra ostkusten. Det är fullt möjligt att göra resan under två veckor, men du får då vara beredd på ett relativt högt tempo och lite längre körsträckor. Ytterligare en vecka ger dig mer tid att upptäcka allt som finns att se och göra längs med vägen.
Din resa börjar i Malmö i Skåne, som bjuder på en härlig kuststräcka och möjlighet att spana in den kända byggnaden Turning Torso samt det historiska Malmöhus slott. Turen fortsätter sedan längs västkusten, där du kan börja med att göra ett besök i den mysiga sommarstaden Halmstad. Här kan du strosa runt i stan, längs ån Nissan, eller ta dig ut till mysiga Tylösand för att njuta av fina stränder. Ännu ett stopp längs västkusten kan du göra i Varberg, som är ännu en härlig sommarstad med långa sandstränder. Här kan du också passa på att spana in Varbergs fästning.
På vägen upp till Göteborg kan du eventuellt passa på att göra ett besök vid Tjolöholms slott, som är ett sagolikt vackert slott, byggt i överdådig brittisk stil. Väl framme i Göteborg kan du välja att upptäcka denna härliga västkuststad, där du till exempel kan strosa i stadsdelen Haga eller den botaniska trädgården. Ett annat alternativ är att åka ut till de charmiga Öckerööarna, där du hittar flera olika ställplatser för husbilar i vacker kustmiljö.
Från Göteborg går resan vidare mot ännu ett sagolikt slott, i form av Läckö slott, som speglar sig i Vänern med sina höga tinnar och torn. Därefter kan du fortsätta till Örebro, där du dels kan spana in det pampiga Örebro slott och dels besöka det charmiga friluftsmuseet Wadköping, som bjuder på en härlig tidsresa.
Du närmar dig nu huvudstaden Stockholm, och här finns förstås mycket att se och upptäcka. Kanske vill du till exempel promenera på Djurgården, med Vasamuseet, eller upptäcka Stockholms skärgård under en båttur. Ännu fler tips för dig som vill besöka Stockholm med husbil hittar du här.
Efter besöket i Stockholm är det dags att rulla söderut igen, fast nu längs med den östra kusten. På vägen mot Norrköping kan du välja att göra ett stopp i den charmiga staden Trosa eller upptäcka naturen i Stendörrens naturreservat, som bjuder på en härlig skärgårdsmiljö med hängbroar mellan öar. I Norrköping kan du upptäcka det oerhört speciella, och vackra, industrilandskapet som finns där.
På ostkusten söderut kan du exempelvis stanna i Västervik, som är en härlig och idyllisk liten sommarstad. Här kan du också passa på att njuta av miljön på härliga Västervik Resort. När du kör vidare söderut är det väl värt att stanna i Kalmar, där du kan strosa bland charmig bebyggelse och upptäcka det imponerande Kalmar slott.
Ett sista stopp är värt att göra i Karlskrona, en örlogsstad som är upptagen på Unescos världsarvslista, på grund av sin militära historia. Här är det bland annat intressant att besöka Marinmuseet. Eller varför inte prova en härlig glass på Glassiären mitt i stan? Om cirkeln sedan ska slutas är det dags att rulla tillbaka till Malmö, där denna roadtrip genom Sverige med husbil tog sin början.
Om du har extra tid finns det många olika utflykter att göra längs med denna rutt. Här hittar du alla artiklar om Sverige, både med tips om saker att se och göra, och om fina campingar som passar för en husbilsresa runt Sverige.
Natt 1: Malmö → 1 h 30 min – 140 km
Natt 2: Halmstad → 50 min – 70 km
Natt 3: Varberg → 1 h – 75 km
Natt 4-5: Göteborg → 2 h – 150 km
Natt 6: Läckö slott → 2 h 20 min – 185 km
Natt 7: Örebro → 3 h – 215 km
Natt 8-9: Stockholm → 2 h – 165 km
Natt 10: Norrköping → 1 h 30 min – 115 km
Natt 11: Västervik → 1 h 45 min – 140 km
Natt 12: Kalmar → 1 h 10 min – 80 km
Natt 13: Karlskrona → 2 h 10 min – 200 km
Natt 14: Malmö
Total restid: 18 timmar och 1 500 km
Bäst tid att resa: Slutet av maj till slutet av september
Vill du ha ännu fler tips på fina campingar? Här hittar du fler tips på campingar i Halland och fler tips på campingar i Småland.
Att upptäcka Sverige med husbil är härligt! I det här reportaget hittar du ett antal förslag på roadtrips och tidsplaner för dessa. Observera att du förstås alltid kan anpassa resan efter ditt eget schema och din egen rytm. Har du gott om tid kan det vara skönt att resa i ett lugnare tempo, och på så sätt hinna uppleva mer på varje plats.
Utöver de husbilsrutter som föreslås här finns det förstås många fler platser att upptäcka. Ytterligare fina resmål hittar du exempelvis på Öland och i norra Bohuslän, Dalsland, Dalarna, Höga kusten och i flera delar av Norrland. Eller varför inte kombinera en husbilsresa i Sverige med äventyr i Finland eller Norge?