1. Magasin
  2. Campingtips
  3. Campingtips för nybörjare

Campingtips för nybörjare

, 22 feb 2024, Lästid: 24 min
Lästid: 24 min
articleImage

Om du är ny inom campingens värld kan tanken på att resa iväg med sitt campingfordon tyckas vara en skrämmande utmaning till en början. Men med rätt förberedelser och några användbara tips blir den här typen av resor ett oförglömligt äventyr. Känslan av frihet, flexibilitet och möjligheten att vakna upp på en ny plats varje dag, är bara några av anledningarna till att camping har tagit en stor plats i många svenskars hjärtan. Dessutom tillkommer närheten till naturen, som du upplever på ett speciellt sätt varje dag – du kommer definitivt att känna en helt ny koppling till naturen / vildmarken efter din resa.

I den här artikeln hittar du en mängd olika råd inför din första husbilsresa – från val av fordon och nödvändig utrustning till speciell campingutrustning och viktiga tips kring planering av sin rutt, liksom säkerhetsinstruktioner. Så oroa dig inte om du aldrig har campat förut, för med dessa tips för campingnybörjare kan inget gå fel!

1. Information & tips för nya inom campingvärlden

Som campingnybörjare bör dessa tips hjälpa dig att förbereda dig inför körningen, valet av rätt campingplats eller allmän planering av din resa. Om du har följer dessa råd, ja, då kan din första campingresa bli ett kärt, oförglömligt minne.

Körning

Säker körning är grundläggande för nybörjare i husbilar. Som så ofta gäller här: ”Övning ger färdighet”. Innan resan börjar bör du bekanta dig med fordonet. Detta inkluderar att köra på olika vägar, öva på parkering och beräkna avstånd. Det är viktigt att vänja sig vid fordonets dimensioner, som längd, bredd och höjd på husbilen. På så sätt lär du dig att ta dig an snäva kurvor, agera säkert vid manövrering och styra fordonet med tillförsikt.

För att lyckas med detta kan du med fördel hyra ditt campingfordon någon dag extra före avresa för att kunna lära känna fordonet i ett lugnt område, till exempel genom att öva på att parkera på en tom butiksparkering på söndagar och till och med köra några kilometer på smala gator. När resan verkligen börjar kommer du att känna dig mycket säkrare.

Fordonskontroll före avgång

Det här tipset gäller inte bara nybörjare på camping, utan bör planeras för varje resa med sitt campingfordon. Du kommer att se att med lite rutin kommer fordonskontrollen att gå snabbare varje gång. För att undvika oönskade överraskningar under din resa, börja med en grundlig inspektion av fordonet. Kontrollera däcken med avseende på tryck och skick, samt batterierna, funktionen hos de elektriska systemen och vatten- och gasförsörjningen.

Säkerställ dessutom att första hjälpen-lådan är komplett och att varningstriangeln och säkerhetsvästar finns för alla passagerare. Gör också en provkörning för att se till att allt fungerar som det ska. Grundliga förberedelser säkerställer att du stöter på färre oväntade tekniska problem och har ett pålitligt fordon. Du kommer genast att känna att du sedan kommer iväg på din resa med en mycket större känsla av trygghet.

Inför din första campingresa är lite körträning, fordonskontroll och ruttplanering viktiga punkter för att stärka din egen känsla av säkerhet. Copyright: Marielle JanottaFlexibilität und Spontanität sind wertvolle Camping Tipps für deine Reise, denn oftmals entstehen aus unvorhergesehenen Zufällen die schönsten Erinnerungen. Copyright: Marielle Janotta
Inför din första campingresa är lite körträning, fordonskontroll och ruttplanering viktiga punkter för att stärka din egen känsla av säkerhet. Copyright: Marielle Janotta

Vikt och belastning

Rätt viktfördelning och optimal lastning av husbilen är avgörande för säkerhet och stabilitet under körning. Var uppmärksam på den tillåtna totalvikten för ditt fordon och lasta det jämnt. Undvik överbelastning genom att bara ta med det du behöver och fördela vikten jämnt. Tunga föremål bör placeras nära fordonets golv så att fordonets tyngdpunkt inte är för hög. Detta förhindrar inte bara obalans och obehagligt körbeteende, utan ökar också säkerheten under körning.

Det är också viktigt att säkra lasten. Tunga föremål bör placeras så att de inte kan halka runt. Helst använder du spännband för att säkra dem. Kontrollera även att alla skåp är låsta så att inget kan ramla ut. Även om detta inte utgör någon direkt fara kan det leda till oönskad distraktion under körning.

Ruttplanering

Om du redan har gjort några campingresor känner du dig själv – föredrar du främst spontana eller välplanerade resor? För din första resa rekommenderas att du planerar din rutt noggrant för att inte överväldiga dig själv med för många osäkra punkter. För att få idéer och inspiration kring din resväg kan du använda speciella campingappar, reseguider eller kartor som är skräddarsydda för husbilar och ger information om lämpliga rutter. Vi har även många artiklar med tips på magiska platser, beroende på var du ska och vad du vill ha.

Tänk på en rimlig restid som du kan tänka dig att köra på en gång och planera raster för att undvika trötthet. Som riktlinje för en daglig rutt rekommenderas ofta max 200 km för att få en avkopplande resa och inte spendera för mycket tid i förarsätet. Sist men inte minst kan du i förväg söka efter campingplatser längs rutten och kontrollera om de är tillgängliga för husbilar och har de faciliteter du behöver. Under högsäsong rekommenderas även bokning av campingplatser.

Vattentillförsel och spillvattenhantering

Under din campingresa är säkerställd tillgång på färskvatten och tömning av spillvatten A&O – helt enkelt grundläggande processer som du måste planera med jämna mellanrum. Det är bäst att ta reda på i förväg om det finns möjlighet att sköta detta på din valda campingplats. Det finns ibland också speciella stationer längs vägen som ger möjlighet att fylla på färskvatten och ta hand om spillvatten.

Det är bäst att tömma spillvattentanken när du fyller på med färskvatten så att spillvattentanken inte kan svämma över. Kom också ihåg att fylla på mat och tanka när du passerar en lämplig plats. Då slipper ni den “berömda” (eller snarare ökända) panikhungern och humöret kan hållas på topp.

Extra tips

Se till att ha rätt inställning till din campingresa – ett tips är en lagom dos av lugn och att inte oroa sig för om något inte blir som planerat. Ofta är det de spontana förändringarna som blir till de bästa minnena. Var beredd redan från början på att flexibilitet kommer att vara ditt viktigaste resesällskap. För om du är inställd på att du kommer att behöva ta itu med oplanerade hinder – som stängda vägar, små reparationer eller dåligt väder – så kommer ingenting att göra dig onödigt upprörd.

Flexibilitet och spontanitet är värdefulla campingtips för din resa, eftersom de bästa minnena ofta uppstår från oförutsedda tillfälligheter. Copyright: Marielle Janotta
Flexibilitet och spontanitet är värdefulla campingtips för din resa, eftersom de bästa minnena ofta uppstår från oförutsedda tillfälligheter. Copyright: Marielle Janotta
Hyr det perfekta campingfordonet för dig och påbörja din egen campingresa.
Hyr en husbilHyr en campervanHyr en husvagn

2. Hyr campingfordon hos MyCamper

Om du inte har ditt eget campingfordon betyder det inte att du inte kan åka på campingsemester, tvärtom finns en grym lösning. Hos MyCamper kan du nämligen hyra en husbil, husvagn eller campervan nära dig och direkt ge dig av på din roadtrip. Låt oss nu förklara för dig mer i detalj hur detta fungerar:

  • När du söker efter ett campingfordon kan du se var ett sådant finns att boka i ditt område och när. Du hittar ett stort utbud, inte bara i Sverige, utan även i våra grannar Finland, Norge och Danmark samt Schweiz. Du kan antingen hämta ditt bokade fordon i Sverige och påbörja din roadtrip härifrån, eller så kan du resa till något av de andra skandinaviska länderna, eller Schweiz, och hämta ditt fordon där.
  • När du har hittat ett lämpligt fordon som uppfyller dina förväntningar, skicka en bokningsförfrågan till hyresvärden. Ni klargör sedan alla detaljer tillsammans och slutför bokningen.
  • I början av din resa hämtar du ditt bokade campingfordon och får en introduktion till det och en förklaring av alla viktiga detaljer när det överlämnas. Då börjar din resa på riktigt!
  • För att du ska kunna resa helt bekymmersfritt är du helförsäkrad under din campingresa, antingen genom uthyrarens fordonsförsäkring eller genom MyCampers försäkringspartner. Du kan ta reda på vilket försäkringsskydd som finns tillgängligt för din valda husbil direkt på respektive fordonsprofil hos MyCamper innan du bokar. Så snart din resa börjar träder försäkringsskyddet i kraft automatiskt. All ytterligare information om ämnet försäkring hittar du här.
  • Om du aldrig har varit iväg och campat förut, kanske du inte är helt säker på om denna semestertyp är något för dig. I så fall är det smart att börja med att planera en weekendresa med campingfordonet. Du kan nämligen hyra det från MyCamper för bara några dagar. Detta är det perfekta sättet att känna på och komma igång med campinglivet, innan du ger dig ut på en flera veckor lång campingsemester.

Så vad väntar du på? Planera din campingsemester nu och hyr ditt campingfordon hos MyCamper.

Om du drömmer du om att vakna på morgonen i en husbil, husvagn eller campervan med utsikt över havet, då hittar du rätt fordon hos MyCamper. Copyright: Marielle Janotta
Om du drömmer du om att vakna på morgonen i en husbil, husvagn eller campervan med utsikt över havet, då hittar du rätt fordon hos MyCamper. Copyright: Marielle Janotta

3. Den perfekta packlistan inför campingen

En noggrant sammanställd packlista är avgörande för en lyckad husbilsresa. Det fungerar som ett praktiskt verktyg för att se till att du inte glömmer något viktigt och att din resa går smidigt. Den perfekta campingpacklistan inkluderar grundläggande personliga föremål som kläder, toalettartiklar och mediciner, men också specifika sådan för campinfordon, som särskild campingutrustning, verktyg, köksredskap, kartor och fordonsutrustning.

Om du använder en packlista för att planera din resa kommer du direkt att se flera fördelar. För det första hjälper det dig som sagt att inte glömma något viktigt genom att fungera som minneshjälp. För det andra möjliggör den effektiv planering genom att ge dig en tydlig överblick över de föremål du behöver och låter dig prioritera saker. För det tredje främjar det organisering vid packning, vilket sparar tid och minskar stress. Du kan även använda packlistan för att kolla att allt är under kontroll och med innan du åker: bocka av vad som finns i campingfordonet, och om allt är markerat med en liten bock är du redo att åka!

 För att få så mycket lugn och ro som möjligt är vår campingpacklista en perfekt följeslagare för att säkerställa att du inte glömmer något. Copyright: Marielle Janotta
För att få så mycket lugn och ro som möjligt är vår campingpacklista en perfekt följeslagare för att säkerställa att du inte glömmer något. Copyright: Marielle Janotta

4. Vardagen på campingen

Som ny på campingplatsen funderar du säkert på lite saker om vardagen på campingen och “hur man passar in”. Du kan vara lugn, för med några små knep och tips kommer du att anpassa dig perfekt till campinglivet. Från regler och bestämmelser på en campingplats till underhåll av gemensamma faciliteter – det är inte alls svårt att få livet att rulla på som det ska här och bara du har koll på dessa “koder” kommer din vistelse skön och trevlig. För såhär, om du vet hur du bäst ska bete dig på campingen kommer du inte ha några problem med andra gäster och du kan även värna om naturen! Låt oss nu kika närmare på detta.

Campingregler

Campingregler är föreskrifter som ofta anger tysta tider, riktlinjer kring avfallssortering, hastighetsbegränsningar på anläggningen, regler om lägereldar eller användning av grillgropar, husdjurspolicyer och regler för användning av musikinstrument eller högtalare. Du hittar också information om hur man använder sanitetsanläggningarna, individuella in- och utcheckningstider och hur man iakttar säkerhetsåtgärder.

Varje camping sätter sina egna regler och bestämmelser och brukar göra dessa tillgängliga för sina gäster på flera sätt. Många campingplatser publicerar sina regler på sin hemsida. Där hittar du vanligtvis en del med besöksinformation som innehåller just regler, föreskrifter och riktlinjer för beteende på plats. Ibland får du informationsmaterial när du kommer till campingen, som även det innehåller campingens regler. I övrigt kan personalen i receptionen även ge dig information om reglerna. Dessutom kan det finnas skyltar som beskriver reglerna i centrala delar av campingen, såsom sanitetsutrymmen, gemensamma utrymmen eller vid entrén.

Grannar

Med respekt och omtänksamhet kommer man långt på campingen – det är så man kan dra nytta av en harmonisk samexistens. Då kan man motverka eventuella problem innan de ens kan uppstå. Det första tipset gäller ankomsten till din ställplats. När du parkerar din husbil är det viktigt att hålla tillräckligt avstånd till andra fordon och inte blockera trafikleder. Detta gör campingplatsen till en bättre sådan för alla campare.

Efteråt bidrar en kort introduktion av er med en vänlig hälsning och lite småprat till att skapa en trevlig stämning. Du kan till och med få användbar information om campingen och tips för utflykter i området från dina grannar.

Det går dock inte att förbise att meningsskiljaktigheter eller konflikter trots allt kan uppstå. Då är det viktigt att vara lugn och respektfull. Öppen kommunikation och att hitta rättvisa lösningar hjälper dig att övervinna problem. När meningsskiljaktigheterna är lösta kan alla komma tillbaka till den vackra sidan av campinglivet.

Naturvård

Ansvarsfull resursanvändning och respekt för naturen är grunden för hållbar camping. Om du ser till att använda vatten och el på ett hållbart sätt kommer detta att bidra till att spara resurser. Sedan en tid tillbaka finns det särskilt miljövänliga diskmedel och duschkrämer som är särskilt bra för campingresan. I vissa länder är ett fungerande avloppssystem inte givet, och då gäller det att göra det man kan för att få bort föroreningar innan avloppsvattnet återförs till naturen.

Ett annat sätt att skydda naturen är att undvika avfall och göra sig av med det på rätt sätt. Många campingplatser har stora containrar för olika typer av sopor. Så se till att sopsortera och slänga det på lämplig plats. Att minska buller spelar också en viktig roll, särskilt på skogscampingar, för att inte störa djurlivet. Kanske har du då till och med turen att se ett vilt djur i närheten av ditt campingfordon. Om du följer dessa enkla tips kan vi bevara naturens skönhet och ta hand om den för framtida generationer.

Gemensamma utrymmen

På en campingplats finns olika gemensamma faciliteter som gör din vistelse bekvämare. Detta inkluderar sanitära anläggningar som toaletter, duschar och tvättplatser, ofta även utrustade med tvättmaskiner och torktumlare för tvätt. Det finns ofta gemensamma kök med kokplattor, mikrovågsugn, kylskåp och ibland även köksredskap som du kan använda på plats. Dessutom finns ibland lounger med bord, stolar, bibliotek eller lekplatser. Detta inkluderar även grillplatser för gemensamt ätande, träningsområden som simbassänger eller lekplatser samt slutförvaringsstationer för avfall och avloppsvatten.

Användningen av dessa gemensamma faciliteter på campingen kräver respekt och hänsyn. Det innebär att sanitära anläggningar som duschar, toaletter och tvättutrymmen ska underhållas och lämnas rena så att de är bekväma för alla campare att använda. Naturligtvis är det också viktigt att respektera andras integritet. Om alla handfat är upptagna, till exempel, kan du bara gå en promenad istället för att vänta vid diskbänken – det kan upplevas som otrevligt av vissa människor. Att hålla sig till regler och öppettider och att lämna det gemensamma köket rent bidrar också till en smidig och trevlig samexistens.

Säkerhet

När det gäller säkerheten på campingen finns det några andra aspekter du bör tänka på. Potentiella problem kan uppstå från ojämna eller instabila ytor, varför det är viktigt att ha en säker plats att parkera din husbil på.

Dessutom kan oväntade väderförhållanden som hård vind eller kraftigt regn påverka säkerheten. Innan du lämnar ditt fordon, se alltid till att fönstren är stängda och att din campingutrustning stuvas undan på ett vind- och väderbeständigt sätt. I detta ingår även till exempel att dra in förtältet innan du ger dig iväg på en utflykt. Detta kan snabbt skadas av vind, vilket innebär att du kommer att få dyra reparationskostnader i efterhand. Dessutom räcker det med en vindpust för att göra markisen till en flygande fara. Tänk på att alltid låsa din husbil och förvaringsfacken på utsidan av husbilen när du är iväg. Att vara en god granne för för övrigt också med sig vissa fördelar. Även om kriminalitet på campingar kanske inte är så vanligt är det ändå en skön känsla att veta att man som campinggäster ser till varandra – grannsamverkan, helt enkelt.

Med våra tips för vardagen på campingen hittar du snabbt runt, även som ny. Copyright: Marielle Janotta
Med våra tips för vardagen på campingen hittar du snabbt runt, även som ny. Copyright: Marielle Janotta

5. Vilket fordon är bäst för mig?

Det finns nu ett riktigt stort utbud när det kommer till campingfordon. För att säkerställa att du väljer rätt typ och modell på campingfordon bör du överväga olika faktorer. Olika modeller erbjuder många fördelar och är lämpliga för olika typer av resenärer. Här hittar du en översikt över några av de främsta modellerna och vilka de passar bäst för.

Campervan/skåpbil

Dessa kompakta modeller är idealiska för ensamresenärer eller par som värdesätter större rörlighet och manövrerbarhet. De är lätta att köra och är bra för stadsresor eller resor på smala vägar. Den begränsade storleken innebär dock mindre utrymme för större familjer eller längre resor. Vissa modeller är dock riktigt smart planerade utrymmesmässigt och maximerar på ett smart sätt det givna utrymmet. Speciellt om du är ny inom camping, reser ensam eller vill resa smidigt som ett par, bör du definitivt överväga denna fordonsmodell.

Halvintegrerad husbil

I denna modell är förarhytten delvis integrerad i vardagsrummet, vilket gör att förar- och passagerarsätena kan vändas och då oftast komplettera sittdelen i matsalen.

Halvintegrerade husbilar erbjuder en bekväm reseupplevelse för par eller små familjer. De är kompakta och har en vardagsrumsdel och en separat förarhytt. Detta möjliggör en bekväm övergång mellan fordon och bostadsyta. De ger ofta en ökad känsla av rymd genom området ovanför förarhytten, vilket ger extra förvaringsutrymme, som också kan fungera som en säng. Dessa modeller är idealiska för längre resor, erbjuder mer komfort än en skåpbil eller husbil och skapar en bra balans mellan storlek, boendekomfort och körkomfort. De är därför väl lämpade för resenärer som vill resa med en viss grad av lyx och komfort.

Helintegrerad husbil

Med en helt integrerad husbil finns ingen typisk förarhytt, utan snarare är hela fordonet designat specifikt för sin funktion som campingfordon. De kännetecknas av sin enhetliga kropp, där vardagsrummet och förarhytten är sömlöst sammankopplade. Vissa modeller har ingen passagerardörr, så ombordstigning sker alltid genom sidodörren.

Denna konsekventa design erbjuder maximalt boendekomfort. De är ofta designade för att vara rymligare, vilket ger extra utrymme för sov-, vardagsrums- och köksutrymmen. Helt integrerade modeller är ofta lyxiga och högkvalitativa. Den upphöjda designen möjliggör ofta större panoramafönster och därmed bättre sikt. Tack vare sin storlek har du gott om förvaringsutrymme och kan verkligen känna känslan av att ha ”hem på hjul” med gott om plats. Men på grund av deras dimensioner bör du vara skicklig på att manövrera dem.

Husbil med alkov

Med en sovplats monterad ovanför förarhytten erbjuder alkovhusbilar ytterligare sovutrymme och förvaringsutrymme. De passar bra för barnfamiljer eller för två par, till exempel. Dessa modeller erbjuder ofta mycket utrymme, men på grund av sin uppbyggnad kan de vara mindre aerodynamiska och därför ha högre bränsleförbrukning.

4×4 husbil/terränghusbil

Dessa modeller är designade för resenärer som älskar äventyr och vill utforska avlägsna platser och svår terräng. Med mer robusta funktioner och offroad-kapacitet är de optimala för friluftsentusiaster. Detta gör att du kan ge dig av på expeditioner utanför de största vägarna. Men på grund av dess tydliga äventyrsfokus kanske denna husbilsmodell inte är lika bekväm eller rymlig som de andra modellerna. Men, som ett par eller som en familj med ett barn, kommer du säkerligen att få tillräckligt med utrymme om din prioritet är terrängkörning och utomhuslivet.

Hyr det perfekta campingfordonet för dig och påbörja din egen campingresa.
Hyr en husbilHyr en campervanHyr en husvagn
Hitta rätt campingfordon genom att ta hänsyn till dina personliga önskemål och resestil. Copyright: Marielle Janotta
Hitta rätt campingfordon genom att ta hänsyn till dina personliga önskemål och resestil. Copyright: Marielle Janotta

6. Tips för campingprylar och tillbehör

Det finns användbara tillbehör för en campingtur som ofta redan finns installerade i husbilen. Nu ska vi dyka ner i hur dessa prylar fungerar och vilka fördelar de ger.

Campingtoalett

De flesta husbilar har kemiska toaletter installerade, som vid första anblicken påminner om en vanlig toalett. Däremot har de en avfallstank som är åtkomlig från utsidan av husbilen. Ett kemikaliepaket läggs till denna tank efter varje rengöring, som sedan sönderdelar resterna så mycket som möjligt och motverkar lukt.

Vid toalettbesök ska spärren till avfallstanken vara stängd. Denna öppnar du bara under spolningsprocessen så att spolvattnet spolar ner avfallet i tanken. Efter några användningar kommer tankens nivå att öka, vilket du bör hålla ett öga på med hjälp av en display.

Låt inte tanken bli för full och rengör den endast på särskilt avsedda avfallsplatser för kemtoaletter. Har du aldrig använt en campingtoalett tidigare kan du självklart be om en kort introduktion när du hämtar ditt campingfordon.

Extra tips:

Det finns nu ett brett utbud av alternativ för campingtoaletter. Förutom torrsepareringstoaletter hittar du även komposttoaletter eller elsystem med hack- eller svetssystem.

Tillsatsvärmare

För att kunna använda tillsatsvärmaren i en husbil finns det oftast en kontrollpanel i fordonet. Välj önskad temperatur och starta uppvärmningen. Den använder antingen bränsle som diesel, gas eller elektricitet för att generera värme. Tillsatsvärmaren värmer husbilens interiör även när motorn inte är igång. Detta innebär att du kan uppnå en behaglig temperatur i din husbil, speciellt under de kallare årstiderna. Du kan också be om en förklaring om användningen av tillsatsvärmaren när du hämtar din husbil.

(Bärbar) solcellsmodul

Vissa campingfordon har redan solpaneler på taket eller är utrustade med bärbara solpaneler som omvandlar solljus till elektrisk energi. De består av solceller som absorberar solljus och omvandlar det till likström. Dessa moduler är lätta, mobila och enkla att transportera. Genom att ansluta till en laddningsregulator och ett batteri lagrar de den energi som genereras för senare användning. Med denna praktiska pryl kan du använda en oberoende strömkälla i husbilen. Om du inte har extern ström tillgänglig på avlägsna platser är solpaneler en idealisk lösning. Detta gör att du kan ladda elektroniska enheter och stödja husbilens energibehov när solen skiner.

Campingkök

När det kommer till campingspisar har campare en mängd olika modeller tillgängliga som varierar beroende på deras behov och preferenser. En populär modell är den kompakta gasspisen, som är lätt att transportera och lämpar sig för en mängd olika rätter. Vissa spisar använder även andra bränslen som bensin eller alkohol, vilket kan vara särskilt fördelaktigt i avlägsna områden där gas är svårt att få tag på. Det enda sättet att ta reda på vilken modell som passar dig bäst är att ta reda på mer om de enskilda modellerna och helst testa två olika.

 Det kan finnas en solpanel på husbilens tak för att driva fordonet. Copyright: Marielle Janotta
Det kan finnas en solpanel på husbilens tak för att driva fordonet. Copyright: Marielle Janotta

Bra att veta

Som vi var inne på tidigare i artikeln kan du hitta ett bra ruttförslag för din campingresa i Danmark, Norge, Sverige eller Finland hos oss. Du hittar du intressanta tips och massor av inspiration här.

7. Checklista för din reseplanering

Till sist ska du få en checklista med de viktigaste punkterna för din första campingtur med ditt campingfordon, för du kanske inte riktigt vet var du ska börja när du planerar din resa. Om du följer denna lista och checkar av punkt efter punkt, ja, då är du på den säkra sidan. Du kan göra punkterna 1 till 5 några månader i förväg. Med det sagt önskar vi dig en fantastisk resa med många minnesvärda stunder!

  • Välj resmål: Ta reda på de platser du skulle vilja resa till och bestäm dig slutligen för en destination.
  • Hyr ett campingfordon: Boka önskad restid och varaktighet.
  • Ruttplanering: Nu planerar du i grova drag rutt som inkluderar lämpliga dagsetapper.
  • Ytterligare bokningar: Börja leta efter fina campingplatser längs din rutt nu och förboka dem under högsäsong. Behöver du en färja för att nå din destination? Då ska du boka dessa också. Flyger du till din destination och hämtar campingfordonet där? Då ska du boka flyg nu.
  • Resedokument: Se till att ditt körkort, fordonsregistreringshandlingar, försäkringshandlingar och andra relevanta dokument vid behov är redo.
  • Kontrollera packlistan: Har du redan alla prylar på packlistan hemma eller behöver du fortfarande handla lite?
  • Nu åker vi! Med den slutliga packningen enligt packlistan är det sista steget avklarat och din resa börjar.
När du planerar din första campingsemester hittar du några användbara tips i vår checklista. Copyright: Marielle Janotta
När du planerar din första campingsemester hittar du några användbara tips i vår checklista. Copyright: Marielle Janotta