1. Magasin
  2. Campingdestinationer
  3. Allt du behöver veta om att campa i Finland

Allt du behöver veta om att campa i Finland

, 1 sep 2023, Lästid: 24 min
Lästid: 24 min
articleImage

En resa till Finland – vår fina granne i öst – innebär orörd natur, mycket lugn och fantastiska möjligheter att skapa minnen i vildmarken. Att utforska de flera tusen sjöarna, täta skogarna och förmodligen den mest kända bastukulturen i världen är särskilt uppskattat av de som åker dit.
Om du reser med husbil eller husvagn kan du uppleva Finland med sin fantastiska natur på nära håll, då du verkligen befinner dig mitt i det gröna, frodiga landskapet. I den här artikeln vill vi presentera de bästa tipsen kring hur du tar dig dit, restid, finsk vägtrafik och mycket mer värt att veta om din campingresa i Finland.

1. Varför är Finland ett så bra land för camping?

Finland är ett mycket populärt resmål som lockar både naturälskare och äventyrsälskare från hela världen, och det är förståeligt att så många vill tillbringa sin campingsemester här. Orsakerna till detta är dock lika olika som Finland självt, och vi måste säga att varje enskilt argument faktiskt räcker för att man ska bli sugen på att packa sin husbil och köra iväg direkt. Så, låt oss ta en titt på de mest uppskattade aspekterna av camping i Finland.

Natur och landskap

Finland är känt för sin fantastiska natur och sitt orörda landskap. Landet erbjuder många nationalparker, sjöar, skogar och kustlinjer som skapar idealiska förutsättningar för en oförglömlig campingresa. Det storslagna landskapet och naturens tystnad säkerställer att du får en minnesvärd och skön semester här, omgiven av lugn och stillhet.

Allemansrätten

Precis som i Sverige kan man njuta av allemansrätten i Finland. På finska kallas detta för ”Jokamiehen oikeudet”, medan man i engelskan ofta använder uttrycken “Freedom to roam” eller “Right of Public Access” för att beskriva denna unika lag. Denna lag tillåter, som du säkert har koll på, alla att röra sig fritt i naturen, tälta och plocka bär, så länge man respekterar miljön och inte gör någon skada. Detta ger en stor känsla av frihet och låter en utforska och campa på många vackra platser, bortom de särskilda campinganläggningarna. Vi kommer att gå ännu närmare in på detta med fricamping alldeles strax.

Infrastruktur för camping

Finland har ett välutvecklat nätverk av campingplatser och stugor. Det finns både enkla campingplatser, självklart med basfaciliteter, och välutrustade campingplatser med olika bekvämligheter som dusch, kök och bastu. Det gör att du kan anpassa din resa efter dina egna personliga preferenser och ha friheten att välja. Finska campingplatser är kända för att vara välskötta och erbjuda en bekväm miljö för dig som resenär.

Dessutom är Finland perfekt för roadtrips med husbil eller husbil då vägarna överlag är mycket bra. Vägnätet är väl utvecklat, där huvudvägarna och motorvägarna är i det närmaste oklanderliga och välskötta.

Renlighet och säkerhet

Finland är ett mycket rent land med klart vatten och frisk luft. Finländarna värderar sin natur högt, och naturen är verkligen en viktig del av att de anses vara världens lyckligaste människor. Finland är också känt för att värna miljöskydd och hållbara koncept som ständigt utvecklas och moderniseras. Det gäller även campingplatser, där du ofta kan stöta på innovativa gröna koncept.
Dessutom anses Finland vara ett av de säkraste resmålen i världen, med låg brottslighet, behagliga klimatförhållanden under sommaren och så har landet hittills till stor del varit förskonat från naturkatastrofer. Sjukvården är också välutvecklad och erbjuder högkvalitativ sjukvård.

Utomhusaktiviteter

Vår skandinaviska granne i öst erbjuder en mängd olika utomhusaktiviteter som du som campingresenär kan njuta av till fullo. Dessa inkluderar vandring, fiske, båtliv, kanotpaddling, djurliv, bad i de många sjöarna och mycket mer. Du har säkert hört talas om att Finland kallas “de 1 000 sjöarnas land” – besöker du det förstår du varför. Den orörda naturen ger dig kort och gott en rad alternativ till utomhusaktiviteter genom vilka du kan uppleva Finlands skönhet med alla dina sinnen. Allt som allt väntar många spännande äventyr.

Allemansrätter låter dig tillbringa mycket tid på utomhusäventyr i Finland.
Allemansrätter låter dig tillbringa mycket tid på utomhusäventyr i Finland. Copyright: Julia Kivelä / Visit Finland

2. De viktigaste tipsen för din campingresa i Finland

För att säkerställa en lyckad resa till Finland har vi sammanställt några allmänna resetips åt dig. Även om viss spontanitet kan vara trevligt, är förberedelser nyckeln för en lyckad campingsemester. I Finland kommer du att mötas av saker som du kan förbereda dig på i förväg. Dessutom skulle det vara synd om du missade en typisk finsk upplevelse. Nu kör vi!

Håll alltid ett öga på väderprognosen

Det finska vädret kan vara väldigt omväxlande, ibland till och med inom och samma dag. Därför är det viktigt att vara förberedd på olika väderförhållanden genom att packa lämpliga kläder, speciellt för utomhusaktiviteter. Kläder efter väder, som vi svenskar brukar säga. För vandringar är det rekommenderat att klä sig i lager, eftersom det låter dig kasta av dig varmare lager när solen kommer fram och vice versa.

Dessutom bör en regnjacka alltid finnas i ryggsäcken, eftersom du kanske inte alltdi kan använda ett paraply på grund av starka vindbyar. Nåot som kan vara bra att ha i åtanke är att om det kommer en åskvarning är det bäst att skjuta upp sina planer till nästa dag, då vädret ofta ser helt annorlunda ut.

Myggmedel

Under sommarmånaderna kan myggor bli riktigt irriterande bestar i vissa regioner i Finland. Således är ett myggnät eller liknande på husbilen ett måste, liksom ett myggmedel för vandringarna, speciellt om du är nära vatten eller i skog. Visste du att det nu även finns myggspray som är tillverkad av växtbaserade ingredienser och att vissa eteriska oljor även skyddar mot mygg?

Upplev bastukulturen

Som du vet säkert är bastun en viktig del av den finländska kulturen. Har du möjlighet att besöka en bastu, eller sauna som finnarna säger, ska du absolut göra det. En stund i bastun följt av ett dopp i sjön är en viktig rutin även på många finska campingplatser.

Titta på renarna

Renar är en vanlig syn i Finland, särskilt på landsbygden och i de norra delarna av landet. Man bör vara försiktig vid körning och vara uppmärksam på trafikskyltar som visar renar. Om du ser en flock bredvid vägen bör du hålla utkik efter en parkeringsplats längs vägen så att du kan titta på de söta djuren på nära håll. Överraskande nog låter renarna sällan bilar störa dem och de kan komma riktigt nära. Luta dig tillbaka och njut!

Norrsken och midnattssol

Att resa i de norra delarna av Finland och korsa polcirkeln ger dig chansen att se det fascinerande norrskenet (Aurora Borealis) från mitten av september till början av april. På sommaren kan du uppleva midnattssolen, vilket innebär att solen aldrig går ner, inte ens vid midnatt. Ju längre norrut man kommer desto ljusare blir det!

Dricks

Dricks är inte lika vanligt i Finland som det är i vissa andra länder. Man kan säga att det fungerar på liknande sätt som i Sverige. Att dricka är accepterat och något många turister och lokalbor gör, speciellt om servicen upplevs som bra. Vill du dricksa kan du runda upp notan eller dricka cirka 5 – 10 % av notan. Du kan dricksa direkt till servicepersonalen eller ange summan på notan.

Se till att du tar dig tid att uppleva den traditionella bastukulturen då du är i Finland.
Se till att du tar dig tid att uppleva den traditionella bastukulturen då du är i Finland. Copyright: Besök Finland

3. Husbil/husvagn eller tält?

Om du vill campa med husbil/husvagn eller tält i Finland beror naturligtvis på dina personliga önskemål, behov och vanor. Möjligheten till särskilt naturnära upplevelser talar för en campingsemester med tält. Generellt sett kan du med ett tält nå mer avlägsna platser och gå djupare in i den finska vildmarken. Det låter dig uppleva naturens lugn och ro till max.
Med en husbil/husvagn är du dock mer flexibel vad gäller boende och rörlighet. När du åker med en husbil kan du utforska olika campingplatser och områden på kortare tid, utan att behöva oroa dig för att sätta upp ett tält varje gång. Dessutom erbjuder en husbil mer komfort och bekvämligheter som kök, badrum och bekvämare sovplatser. Du har också mer förvaringsutrymme för utrustning och personliga saker. Om du värdesätter komfort och bekvämlighet är en husbil definitivt ett bättre val.
Men, du behöver faktiskt inte välja. Vad sägs om att resa med en husbil/husvagn och även packa ett tält för några vildmarksäventyr?

Bra att veta

Du kan hyra din husbil eller husvagn MyCamper, så är du direkt redo att börja din campingresa i Finland.

I Finland finns det fantastiska möjligheter att utforska den vackra naturen med din husbil och känna lugnet strömma genom din själ.
I Finland finns det fantastiska möjligheter att utforska den vackra naturen med din husbil och känna lugnet strömma genom din själ. Copyright: Simo Tolvanen / Visit Finland

4. Hur tar man sig till Finland med husbil?

Från Sverige direkt till Finland

Dessa rutter är de mest självklara alternativen för oss svenskar, med Sverige som utgångspunkt.

  • Kappelskär – Nådendal: Denna färja är det Finnlines som står bakom. Färjan avgår från Kappelskär i Norrtälje och ankommer till Nådendal nära Åbo i södra Finland. Det tar cirka 9 timmar.
  • Nynäshamn – Hangö: Detta är en relativt ny rutt som trafikeras av Stena Line och tar cirka 13 timmar.

 

Från Tyskland direkt till Finland

Dessa rutter kan vara en del av en Europaturné – kanske har du varit och campat i Tyskland, och ännu mer söderut, och besöker nu Finland på väg hem till Sverige.

  • Travemünde – Helsingfors: Denna färjeförbindelse erbjuds av Finnlines. Färjan avgår från Travemünde och når Helsingfors, Finlands huvudstad. Det tar vanligtvis cirka 29 timmar.
  • Kiel – Helsingfors: Denna rutt trafikeras också av Finnlines. Färjan startar i Kiel och når Helsingfors på cirka 24 timmar.
  • Rostock – Hangö eller Åbo: Finnlines erbjuder även färjeförbindelser från Rostock i Tyskland till Hangö eller Åbo i Finland. Beroende på destinationshamn tar det cirka 22 till 29 timmar.

Från Tyskland via Sverige till Finland

Precis som ovan skulle dessa alternativ kunna passa då du vill besöka flera länder under en och samma campingsemester, och varför inte ta vägen förbi Sverige när du ändå är på väg uppåt?

  • Sassnitz – Trelleborg – Åbo: Rederiet TT-Line erbjuder en färjeförbindelse från Sassnitz (ön Rügen) till Trelleborg. Därifrån kan du åka till exempelvis Stockholm eller Umeå och sedan fortsätta med färja. Restiden beror på din rutt.
  • Travemünde – Trelleborg – Helsingfors: Finnlines avgår från Travemünde och reser till Trelleborg. Därifrån fortsätter färjan resan till Helsingfors i Finland. Restiden är cirka 28 till 30 timmar.
  • Rostock – Trelleborg – Helsingfors: Finnlines färja går från Rostock i Tyskland till Trelleborg och fortsätter sedan till Helsingfors. Det tar generellt sett cirka 27 till 30 timmar.

Genom Baltikum till Finland

För att få in ännu fler länder på resan söderifrån kan man välja att ta sig via Baltikum till Finland.
Här kör du genom Tyskland, Polen, Lettland och Litauen till Tallinn i Estland. Därifrån går olika rederier, som Viking Line, Eckerö Line eller Tallink, som tar dig till Helsingfors på cirka 2,5 timmar.

I allmänhet rekommenderar vi att du bokar färjorna i förväg och kontrollerar tidtabeller och priser med relevanta färjebolag, eftersom de kan variera beroende på säsong, veckodag eller tid på dygnet. Det är också viktigt att ge tillräckligt med tid för incheckning och hamnklarering, särskilt vid längre resor.

Bra att veta

I förväg är det bra att du observerar de aktuella inträdesreglerna för dit fordon och för dig själv / ditt resesällskap. Generellt ger ett svenskt pass tillträde till många länder, faktum är att ett svenskt pass ger tillträde till 144 länder utan visum. Du bör i övrigt ha koll på nödvändiga dokument och eventuella tullbestämmelser samt försäkringar och fordonsregister med dig.

Om du reser med husbil har du flera olika möjligheter att ta färjan beroende på varifrån du kommer.
Om du reser med husbil har du flera olika möjligheter att ta färjan beroende på varifrån du kommer. Copyright: Viking Linee

5. När är den bästa tiden att resa?

När du planerar din campingsemester i Finland rekommenderar vi definitivt de varmare årstiderna mellan maj/juni och september/oktober. De finska årstiderna är relativt lika de svenska. I norra Finland sträcker sig våren in i juni månad där du kan se de första blommorna och knopparna spira och se naturen vakna till liv mer och mer för varje dag. Vid det här laget har sommaren redan kommit till södra Finland, som är känt för sina långa dagar och milda temperaturer med i genomsnitt 15 – 25 °C. Samtidigt är det inte ovanligt att det blir riktigt varmt också, så glöm inte badkläderna! Under hela sommaren lyser landskapet med olika gröna nyanser, vilket möjliggörs tack vare de regniga dagarna däremellan.

Den relativt korta men vackra hösten i Finland börjar i september. Du måste själv uppleva lövens färgskiftningar, för det räcker inte med ord för detta otroliga spektrum! Även om det ofta sägs att sommaren är den bästa tiden att campa i Finland, bör du definitivt överväga hösten. Ett givet plus är att du reser under lågsäsong. Betyder det att campingplatserna är stängda och att fricamping är det enda alternativet? Nej, de flesta campingplatser är öppna till åtminstone mitten eller slutet av september, men det innebär färre människor. Detta lugn i den avlägsna naturen är en riktig höjdpunkt under lågsäsong. Och just det, glöm inte chansen att se norrsken på hösten!

Den bästa tiden att resa till Finland är från vår till höst - varje årstid har sina fördelar.
Den bästa tiden att resa till Finland är från vår till höst – varje årstid har sina fördelar. Copyright: Julia Kivelä
Hyr det perfekta campingfordonet för dig och påbörja din egen campingresa.
Hyr en husbilHyr en campervanHyr en husvagn

6. Fantastiska campingplatser och ställplatser i Finland

Om du vill tillbringa din semester på en campingplats eller planerar en roadtrip där du besöker flera platser, har vi sammanställt ett litet urval av särskilt vackra platser med campingplatser.

Oulanka nationalpark

Oulanka nationalpark erbjuder dig en imponerande naturupplevelse som du sent kommer att glömma. Här omges du av orörd vildmark, forsande floder och majestätiska berg – du kommer sannolikt lämnas mållös och imponeras av naturens krafter. Du kan utforska allt detta på många olika vandringsleder som leder dig genom fina landskap, inklusive den välkända vandringsleden ”Karhunkierros”.
Campingen ”Oulangan kansallispuiston leirintäalue” ligger mitt i Oulanka nationalparks hisnande natur. Den ligger på stranden av Oulankajoki älv och är omgiven av täta skogar och imponerande klippformationer. Du parkerar din husbil mellan höga träd och du borde inte bli förvånad om det kommer förbi några renar för att säga hej.

Adress: Oulanga nationalparks camping, Liikasenvaarantie 137, 93900 Kuusamo, Finland
Google Maps
Hemsida: Oulanga nationalparks camping

Hanko

Mycket nära Helsingfors ligger Hangö, Finlands sydligaste stad. Som du kunde läsa om ovan går det färjor direkt från Nynäshamn hit, så det går enkelt att nå denna pärla. Staden är omgiven av Östersjön och är känd för sina vackra stränder, kustlandskap och pittoreska öar. Tack vare sitt läge har Hangö en maritim atmosfär och är ett populärt resmål för resenärer med passion för vattensporter, segling och långa promenader på stranden.
Den nya campingen ”Silversand” ligger inbäddad mellan tallskog och sandstränder och erbjuder uthyrning av glampingtält eller söta stugor, samt ställplatser för husbilar och husvagnar med eller utan el. Precis utanför din husbilsdörr kan du ge dig av på fantastiska vandringar och cykelturer eller bara ha en picknick på stranden.

Adress: Camping Silversand, Lähteentie 27, 10900 Hangö, Finland
Google Maps
Hemsida: Camping Silversand

Sjön Ranuanjärvi

Precis vid Lapplandsgränsen hittar du sjön Ranuanjärvi omgiven av orörda skogar, böljande kullar och fascinerande flora och fauna. Sjöns lugna och avskilda atmosfär kommer utan tvekan att föra dig närmare naturens skönhet. Här kan du fly den hektiska vardagen och helt enkelt stänga av. Förutom de många olika sjöfåglar som du kan observera vid sjön, finns det älgar, renar och även brunbjörnar i de omgivande skogarna. Är inte det imponerande?
På sjöns västkust finns det den vackra campingen ”Camping Ranuanjärvi” med ställplatser i naturlig terräng precis vid vattnet. Vill du ta ett dopp i sjön når du den enkelt via en strandpromenad. Sedan tar bastun på campingen hand om den efterföljande uppvärmningen. En annan höjdpunkt är glasigloerna där du kan övernatta, vilket ger en oförglömlig övernattning.

Adress: Camping Ranuanjärvi, Leirtintaluentie 5, 97700 Ranua, Finland
Google Maps
Hemsida: Camping Ranuanjärvi

Koli nationalpark

Koli nationalpark i Finland är känd för sitt hisnande naturlandskap och erbjuder en mängd uniciteter som gör den till ett populärt resmål. Uppskattade delar av parken är bland annat dess pittoreska sjölandskap och det 347 meter höga berget Koli, som nationalparken har fått sitt namn från.
Bara cirka 15 km från parken hittar du den vackra campingen ”Koli Freetime”, som är en perfekt utgångspunkt för utflykter och äventyr. Campingen är belägen precis vid sjön Valkealampi, så du kan börja dagen vidd in husbil med en kopp kaffe och utsikt över vattnet. Här finns naturligtvis även en privat bastu, samt en privat strand och båtuthyrning.

Adress: Koli Freetime, Kopravaarantie 27, 83950 Ahmovaara, Finland
Google Maps
Hemsida: Koli Freetime

På campingen alldeles intill Koli nationalpark bor du mitt i naturen.
På campingen alldeles intill Koli nationalpark bor du mitt i naturen. Copyright: Koli Freetime

Bra att veta

Du kan hitta fler fina campingplatser vid Finlands kuster och spännande utflyktstips i området i den här artikeln.

7. Är fricamping tillåtet i Finland?

När det kommer till fricamping i Skandinavien tänker många med rätta ofta att det är direkt kopplat till Allemansrätten, som alltså tillåter camping i naturen. Denna lag möjliggör övernattning i tält i 1-2 nätter utan problem. Du kan campa nästan var som helst, så länge du undviker privat egendom, håller naturen ren och inte gör någon skada.

Det fina är att Allemansrätten i Finland, precis som i Sverige, tillåter övernattning även i husbil / husvagn. Om du håller dig till några regler och agerar i linje med naturskyddsprinciperna kan du uppleva en fantastisk husbilstur i Finland utan att vistas på campingplatser.

Regler och tips för fricamping i Finland

  • Du får inte övernatta med din husbil nära byggnader.
  • Du får inte vistas på privat egendom utan tillstånd från fastighetsägaren.
  • Håll utkik efter skylten ”Leiriytyminen kielletty” (Ingen camping), vilket betyder att du inte får stanna på denna plats över natten..
  • Du bör undvika jordbruksmark, naturreservat och nationalparker och liknande.
  • Kör endast på vägar eller allmänna grusvägar och aldrig i terräng/off-road.
  • Lämna platsen där du har fricampat minst lika ren som du hittade den.
  • Ömsesidig hänsyn är A&O. Bete respektfullt och följ de nämnda reglerna.

Följ bara några regler så kan du få en fantastisk upplevelse av fricamping i Finland. Copyright: Lapland Material Bank, Daniel Taipale
Följ bara några regler så kan du få en fantastisk upplevelse av fricamping i Finland. Copyright: Lapland Material Bank, Daniel Taipale

8. Vad ska man se upp med på vägarna i Finland?

Det är alltid rekommendera att du bekantar dig med de specifika vägtrafikbestämmelserna i ett land i förväg. I Finland gäller högertrafik, precis som i de flesta europeiska länder. Vi kommer nu att presentera lite annan viktig information om den finska vägtrafiken.

  • I Finland kan du enkelt hyra en husbil med EU-körkort och du kan börja köra direkt.
  • Hastighetsgränserna är generellt 50 km/h i tätort och 80 km/h utanför tätorter. På välutvecklade landsvägar är gränsen 100 km/h på sommaren och 80 km/h på vintern. Hastighetsgränsen på motorvägen är 120 km/h på sommaren och 100 km/h på vintern. Men oroa dig inte, vägarna är givetvis vanligtvis markerade med skyltar, så du kan vara säker på vilken hastighet du får köra.
  • I Finland måste motordrivna fordon även använda halvljus under dagen. Denna förordning syftar till att förbättra sikten i vägtrafiken.
  • Det är bäst att alltid hålla utkik efter vilda djur, särskilt i skymningen och på natten. Som du vet är det viktigt att sakta ner vid behov och köra försiktigt för att undvika att du krockar med vilda djur. Om du ser älgar eller renar på eller nära vägen, anta inte att de kommer att springa iväg. Djuren har ofta vant sig vid trafiken och rör sig långsamt ur vägen, eller inte alls. Kör därför mycket försiktigt.
  • Det finns bara ett larmnummer i Finland, vilket är 112 – enkelt, eftersom det är samma som i Sverige.
  • Goda nyheter för att avsluta: Till glädje för många roadtripfans finns det inga motorvägar, broar eller tunnlar som är avgiftsbelagda i Finland.
Renar är en del av trafiken i Finland. Se till att du kör försiktigt.
Renar är en del av trafiken i Finland. Se till att du kör försiktigt. Copyright: Pentti Sormunen / Vastavalo

9. Campa med hund i Finland

En stor fördel med en campingresa är att du ofta kan ta med dig din fyrfotade kompis på semestern utan problem. I allmänhet anses Finland vara ett hundvänligt resmål, så ingenting står i vägen för att du ska ha bästa möjliga sällskap (vem är med oss?). Dessutom finns det inga förbjudna hundraser, vilket gör campingsemestern med hundar ännu enklare.

För inträde behöver din hund en giltig rabiesvaccination och ett chip, som båda måste skrivas in i det europeiska djurpasset av din veterinär. Behandling med godkänt preparat mot bandmask ska också anges. Detta måste göras mellan 120 och 24 timmar före tillträde.

För ditt besök på en camping, som även gäller för de flesta vandringsleder, gäller koppelplikt. Ett dragkoppel är ofta en bra kompromiss här, eftersom din hund då fortfarande har tillräckligt med frihet för att till exempel leta efter en skuggig plats under varma dagar. I vissa naturreservat och nationalparker kan särskilda regler för hundar gälla, särskilt under häckningsperioden för vissa fågelarter. Du hittar ofta denna information på informationstavlor på parkeringen.

Ett tips för en smidig resa med din hund är förresten att skaffa en särskild hundförsäkring. Detta täcker alla skador din hund kan orsaka. Se bara till att försäkringen gäller även utomlands.

Finland är ett bra resmål för en campingsemester med din hund.
Finland är ett bra resmål för en campingsemester med din hund. Copyright: Harri Tarvainen / Salla nationalpark

10. CSnabbkurs i finska

Skulle det inte vara trevligt att kunna tala några ord på det lokala språket när du reser? Då kommer du att imponera på både ditt resesällskap och lokalbefolkningen när du säger hej. Dessutom är det såklart superpraktiskt om du även kan kommunicera med de viktigaste termerna på finska. Till skillnad från norska och danska, som vi svenskar med lätthet kan förstå, är finska lite mer komplicerat. Med det sagt, här är en liten snabbkurs i finska.

Hej!Hei!
God dag!Hyvää päivää!
Hejdå!Hei hei!
Här är menyernaOle hyvä! Olkaa hyvä!
Tack!Kiitos!
Ja / Nej / KanskeKyllä / Ei / Ehkä
Hur kommer jag till (…)?Kuinka pääsen (…)iin?
ParkeringsplatsPysäköintipaikka
BankPankki
BankomatPankkiautomaatti
BensinstationHuoltamo
MataffärElintarvikeliike
RestaurangRavintola
Vegetariskt / VegansktVegetaristi / Vegaani
ApotekApteekki
Läkare / SjukhusLääkäri / Sairaala
VattenVesi
Jag talar inte finskaEn puhu suomea.
En kort snabbkurs i finska säkerställer att du gör dig förstådd, åtminstone i vissa situationer.
En kort snabbkurs i finska säkerställer att du gör dig förstådd, åtminstone i vissa situationer. Copyright: Julia Kivelä / Finska sjölandet – Jyväskyläregionen

11. Vanliga frågor om camping i Finland

Hur mycket kostar camping i Finland?

För en enkel ställplats utan elektricitet och med grundläggande sanitära faciliteter bör du räkna med cirka 15 till 30 euro per natt. Om du vill boka en plats med el till din husbil ligger priset vanligtvis på mellan 20 och 40 euro per natt.

Finns det några spartips för camping i Finland?

För en budgetvänlig campingresa till Finland kan du till exempel använda medlemskortet Camping Key Europe (CKE), som ger dig vissa rabatter på anslutna campingplatser, till exempel på logiavgifter, tjänster eller faciliteter som simbassänger eller bastur. Kortet är utfärdat av campingorganisationer i olika europeiska länder, inklusive Finland.

Finns det tillräckligt med bensinstationer i Finland och när har de öppet?

I allmänhet är det tillåtet att göra upp lägereldar i Finland, men följ lokala föreskrifter och regleringar, särskilt under torrperioder, för att minimera risken för skogsbränder. Du bör givetvis, vilket är självklart, se till att branden är säker och kontrollerad.

Finns det tillräckligt med bensinstationer i Finland och när har de öppet?

När du kör i norra Finland bör du inte vänta till sista droppen i tanken, för här kan avstånden mellan bensinstationerna vara lite längre. De flesta bensinstationer är öppna från 07.00 till 21.00, och annars finns det ofta automatiska/obemannade bensinstationer om man vill tanka efter öppettiderna.

Är Finland dyrt?

Det beror naturligtvis på vad du jämför med. Generellt är dagligvaror, kosmetiska produkter, städprodukter och liknande något billigare i Finland än i Norge och Sverige.

Är vinterdäck obligatoriska i Finland?

Du behöver inga vinterdäck på sommaren. Vinterdäck är dock alltid obligatoriska från 1 november till 31 mars med ett minsta mönsterdjup på 3 mm. För Lappland gäller denna regel till och med från mitten av oktober till slutet av april.

Är Finland en HBTQ+-vänlig destination?

Ja, Finland anses allmänt vara ett HBTQ+-vänligt resmål. Landet har gjort stora framsteg när det gäller jämlikhet och acceptans av HBTQ+-rättigheter, och det ligger före de flesta länder i världen.

Vad är valutan i Finland och kan jag betala med mitt kreditkort?

Euron är Finlands officiella valuta och du kan betala med kreditkort nästan överallt i Finland. De vanligaste kreditkorten som Visa, Mastercard och American Express accepteras vanligtvis i butiker, restauranger, hotell, bensinstationer och de flesta andra campinganläggningar.