1. Magasin
  2. Campingdestinationer
  3. Allt värt att veta om att campa i Danmark

Allt värt att veta om att campa i Danmark

, 19 dec 2023, Lästid: 24 min
Lästid: 24 min
articleImage

Vad sägs om att ge dig av på en oförglömlig husbilsresa genom Danmark? Vår lilla granne i söder bjuder på en mängd fina pärlor. I den här artikeln tar vi dig därför med på en fascinerande resa längs pittoreska kustvägar, historiska sevärdheter, kilometerlånga stränder och idylliska landskap.

Du får koll på hur du bäst planerar din rutt, vilka campingplatser som rekommenderas och de spännande platser som väntar dig längs vägen. Här hittar du helt enkelt våra tips för en lyckad resa, från förberedelserna till all användbar information du kan tänkas behöva ha väl på plats. Vi vågar nästan garantera att du kommer att imponeras av hur mångsidigt och fint Danmark är, så låt oss börja!

1. Därför är Danmark ett så bra campingland

Vi vet att Sverige är ett klassiskt land att campa i, men faktum är att pittoreska Danmark har etablerat sig allt mer som en av de bästa campingdestinationerna i Europa. Kombinationen av hisnande landskap, moderna faciliteter, uppskattad gästfrihet och mångsidiga friluftsaktiviteter gör landet till en perfekt plats för ditt husbilsäventyr. För oss svenskar kan vi även lägga till fördelen att det är nära.

Mångsidig, vacker natur

En stor anledning till att Danmark är så pass populärt att uppleva med sin husbil, husvagn eller campervan är att landets natur är både varierande och vackert. Från de vita sandstränderna längs Nordsjökusten till de böljande kullarna och skogarna på Jylland och Bornholms klippiga stränder – här finns något för alla friluftsentusiaster att upptäcka. Den danska landsbygden erbjuder otaliga möjligheter för vandring, cykling och annat utforskande, oavsett vad du väljer är du mer eller mindre alltid omgiven av imponerande vildmark.

Utmärkt campinginfrastruktur

Den förstklassiga campinginfrastrukturen i Danmark ska inte heller glömmas. Landets moderna campingplatser är uppskattade av många anledningar, bland annat tack vare rena sanitära anläggningar, elanslutningar, Wi-Fi och ofta även restauranger och stormarknader på plats. Många campingplatser har nu även utvecklat miljömedvetna koncept och fokuserar på en hållbar campinglivsstil. För dig innebär detta inte bara en trevlig och bekväm vistelse omgiven av natur, utan också möjligheten att ge något tillbaka till naturen.

Gästvänlig atmosfär

Det danska folket är också känt för sin varma gästfrihet – och det återspeglas även på campingplatserna. Den vänliga atmosfären skapar en känsla av gemenskap bland resenärerna och aktiviteter och evenemang erbjuds ofta för att uppmuntra till samhörighet. Möjligheten att komma nära lokalbefolkningen gör att man får en autentisk inblick i det danska sättet att leva och våra grannars kultur, för även om vi är lika på många sätt, finns här mycket att upptäcka.

Varierade aktiviteter

Oavsett om du är intresserad av kultur, friluftsäventyr eller är en barnfamilj med fokus på lek erbjuder Danmark ett brett utbud av fritidsaktiviteter. Kända städer som Köpenhamn, Århus och Ålborg inbjuder dig att utforska det som de har att erbjuda, medan naturreservat, badorter, museer och nöjesparker erbjuder kontrasterande utflyktsalternativ.

De som älskar vattensport kan få upp farten på kusterna genom att ge sig av på en surf-, kite- eller SUP-bräda, medan de pittoreska stränderna och sanddynerna erbjuder ett riktigt paradis för avkopplande eftermiddagar. Sist men inte minst är Danmark känt för sin mångsidiga kultur. Här kan du upptäcka historiska slott, konstutställningar, gatukonst och lokala marknader.

Camping i Danmark innebär en utmärkt semester för alla som tycker om att tillbringa tid i naturen. Copyright: Marielle Janotta
Camping i Danmark innebär en utmärkt semester för alla som tycker om att tillbringa tid i naturen. Copyright: Marielle Janotta

2. Användbara tips för din husbilsresa genom Danmark

Att resa genom Danmark innebär oförglömliga äventyr. Vare sig det är att köra längs den pittoreska kusten eller vandra i de historiska städerna – landets rika kultur är något som du kan uppleva överallt. För att hjälpa dig att planera din resa och njuta av den till fullo har vi här sammanställt de viktigaste tipsen för en oförglömlig resa.

Kläder och utrustning efter väder

Danmarks väder är ofta omväxlande, även på sommaren. På så sätt är det ganska likt Sveriges väder. Så, packa kläder för att vara förberedd för alla väderförhållanden. En regnjacka, bekväma vandringskängor och likaså solskydd är viktigt. Lika viktigt är ett bra myggmedel, speciellt om du campar eller vandrar på landsbygden.

Boka tidigt

Danmark har som sagt blivit ett allt mer populärt semestermål de senaste åren, vilket gör att de populäraste campingplatserna, boendet och attraktionerna kan bli fullbokade. För att undvika besvikelse, kan det vara en god idé att planera en bra bit i förväg och boka boende och ställplatser så tidigt som möjligt. Apropå bokningar gäller detta även när det kommer till att boka ett campingfordon, om du inte har ett eget. Speciellt under högsäsong, under sommarmånaderna, kan dessa vara fullbokade, så ett tips är att börja leta tidigare än bara några veckor i förväg.

Vad betyder ”hygge” egentligen?

Den danska ”hygge” livsstilen betonar mys och att njuta av de enkla sakerna. Omfamna det genom att besöka de lokala restaurangerna och marknaderna för att prova det utsökta danska köket och uppleva den avslappnade atmosfären. En kopp kaffe eller te på ett mysigt café är lika hygge som en läcker kanelbulle en dimmig dag på stranden eller ett dopp i det iskalla vattnet. Det har vissa likheter med vårt svenska fika. Det handlar om att ta vara på ögonblicket och förvandla det till vardagslyx!

Använd cykelvänliga vägar

Danmark är ett riktigt cykelparadis med välutvecklade cykelvägar och en vänlig attityd mot cyklister. Hyr en cykel eller ta med din egen för att utforska naturen på ett miljövänligt sätt. De platta vägarna och natursköna lederna gör det till en perfekt destination för en cykelsemester och ett bra alternativ för de campare som vill ta sig från A till B och lämna husbilen på campingen för en gångs skull.

Ett riktigt plus för natur och miljö

Danmark lägger stor vikt vid miljöskydd och hållbarhet. Avfall separeras, el produceras på ett miljövänligt sätt och det finns moderna koncept för varsamt utnyttjande av naturresurser. Om och om igen hittar du informationstavlor om hur man respekterar naturen och skyddar hotade djur- och växtarter på vandringar och hur man enklast implementerar de lokala reglerna för camping och friluftsliv. På så sätt kommer du också att bidra till att bevara Danmarks skönhet för kommande generationer på resande fot.

Smörrebröd

När du reser genom Danmark bör du definitivt prova det typiska danska smørrebrødet. Den här klassikern är en variant på en enkel smörgås, som i Danmark toppas med ett överflöd av färska råvaror: från rökt lax och inlagd sill till fantastiska vegetariska alternativ. Besök lokala restauranger eller kaféer och välj från ett brett utbud av pålägg. Du hittar med all säkerhet ett, eller troligen flera, smørrebrød som passar din smak.

Även på sommaren kan det danska vädret vara ganska omväxlande. Kom alltid ihåg en regnjacka i ryggsäcken - kläder efter väder! Copyright: Marielle Janotta
Även på sommaren kan det danska vädret vara ganska omväxlande. Kom alltid ihåg en regnjacka i ryggsäcken – kläder efter väder! Copyright: Marielle Janotta

3. Husbil eller tält?

Att tälta låter dig uppleva charmen med att sova utomhus och komma i direkt kontakt med naturen. Att campa i en husvagn eller husbil, å andra sidan, ger dig mer bekvämlighet och komfort, särskilt om du vill utforska olika platser. Ditt val beror på hur du föredrar att tillbringa din roadtrip. För att hjälpa dig att bestämma har vi här sammanfattat fördelarna med respektive alternativ.

Väljer du att tälta kommer du som sagt ännu närmare naturen och får en friluftsupplevelse som knappast kan bli vildare. Du kan i princip välja fritt var du vill sätta upp ditt hem och njuta av dagen omgiven av hisnande landskap. Dessutom kan du spara pengar på campingplatser, då en tältplats oftast är billigare än en husbilsplats.

Åker du däremot i husbil eller husvagn är de skyddande fyra väggarna och en skön säng uppenbara fördelar. Du har din egen (hus)bil med dig och din resa är nästan helt oberoende av vädret. Om det regnar har du alltid möjlighet att stanna inomhus tills vädret är bättre inför din nästa resa. Förvaringsutrymmet på en husbil är också ett klart plus.
Förresten, om du inte vill bestämma dig och vill testa båda typerna av camping går det ofta att hyra friluftsutrustning som tält och sovsäck under några dagar. Detta ger dig en utmärkt kombination av husbilscamping och tältning.

Utforska Danmark med husbil och njut av de vackra platserna mitt i naturen. Copyright: Marielle Janotta
Utforska Danmark med husbil och njut av de vackra platserna mitt i naturen. Copyright: Marielle Janotta

Bra att veta

Du kan hyra rätt husbil, husvagn eller campervan hos MyCamper. Då kan ingenting stå i vägen för din campingresa till och genom Danmark.

4. När är den bästa tiden att resa?

Om du funderar på att campa i Danmark är det viktigt att välja rätt tid på året för att få ut det mesta av din resa. Som vi var inne på tidigare i artikeln är det danska vädret relativt likt det svenska, med tydliga och omväxlande årstider.

För soligt väder, livliga städer och en fantastisk badupplevelse på de danska stränderna är perioden från juni till augusti idealisk. Temperaturerna är behagliga och somriga, dagarna är längre och du kan njuta fullt ut av dansk kultur och natur. Man ska dock vara medveten om att det kan vara trångt på vissa ställen under högsäsong.

Om du gillar att ha det tystare och mer budgetvänligt bör du överväga vår eller höst. April till mitten av juni och september till oktober erbjuder mildare väder, mindre folkmassor och billigare priser på campingplatser. Kom dock ihåg att ta med väderbeständiga kläder för en och annan regnskur.

Vintern i Danmark är ofta kall och mörk, men det skapar också en unik atmosfär, speciellt om du vill uppleva den nordiska stilen och julmarknaderna här i söder. Om din husbil har en parkeringsvärmare är vintercamping i Danmark fullt möjligt. Tänk dock på att inte alla campingplatser är öppna. Du bör kanske inte heller planera att resa alltför långt ifall vintern visar sin riktigt frostiga sida.

I slutändan beror den bästa tiden att besöka Danmark med ditt campingfordon på vad du föredrar. Oavsett om du föredrar varmt strandväder eller vill utforska Danmarks kulturskatter under en lugnare årstid, har Danmark något att erbjuda året runt. Det handlar alltså om att tänka på vad som är viktigast för dig när du reser för att hitta den perfekta tiden för ditt husbilsäventyr.

Den bästa tiden att resa till Danmark är svår att avgöra och beror på dina individuella önskemål - du kan ofta till och med gå barfota på stranden på hösten. Copyright: Marielle Janotta
Den bästa tiden att resa till Danmark är svår att avgöra och beror på dina individuella önskemål – du kan ofta till och med gå barfota på stranden på hösten. Copyright: Marielle Janotta

5. Fantastiska campingplatser och ställplatser i Danmark

Danmark är ett underbart land för en roadtrip där du kan besöka flera campingplatser. Vi kommer nu att presentera fyra av de vackraste campingplatserna i Danmark, som med stor sannolikhet kommer att falla dig i smaken tack vare fina faciliteter och underbara lägen.

Lyngvig Strand

Denna campingplats ligger på Danmarks västkust och erbjuder en fantastisk utsikt över Nordsjön. Här är du omgiven av sanddyner och kan få en campingsemester i en lugn och naturlig miljö. Du kan besöka Lyngvigs fyr, som ligger i närheten, eller ta en promenad längs de ändlösa sandstränderna. Ställplatserna är rymliga och välutrustade. Campingen är också ett paradis för actionfantaster, eftersom du kan prova surfing, paddling och andra utomhusaktiviteter.

Adress: Camping Lyngvig Strand, Holmsland Klitvej 81, 6960 Hvide Sande, Danmark

Google Maps

Hemsida: Camping Lyngvig Strand

Camp Møns Klint

Møns Klint är känt för sina imponerande kritklippor som faller brant ner i Östersjön. På denna campingplats har du möjlighet att uppleva denna syn på nära håll. Du kan på allra bästa sätt börja dagen med utsikt över havet och klipporna. Campingen är dessutom perfekt för en husbilstur med hela familjen. Passa på att utforska vandringslederna längs klipporna. Eller vad sägs om ett besök på det närliggande geocentret för att lära dig mer om regionens geologi?

Adress: Camp Møns Klint, Klintevej 544, 4791 Borre, Danmark

Google Maps

Hemsida: Camp Møns Klint

Daler Camping

Daler Camping ligger inbäddat i Jyllands pittoreska landskap och har det som krävs för en avkopplande campingsemester. Campingen ligger nära Limfjorden och är omgiven av gröna skogar. Du kan njuta av den fridfulla atmosfären vid vattnet, vandra eller åka på en kanottur. Ställplatserna är rymliga och utrustade med allt du som campare kan önska dig. Campingen har till och med en egen bastu och pool, så att du kan koppla av och varva ner på bästa sätt.

Adress: Daler Camping, Hvidstrengvej 4, 6280 Højer, Danmark

Google Maps

Hemsida: Daler Camping

Köpenhamn Absalon

Vill du vara nära Köpenhamn och ändå känna att du campar mitt i naturen är Köpenhamn Absalon ett utmärkt val. Denna mysiga camping erbjuder rymliga ställplatser och är omgiven av ängar. Dess närhet till huvudstaden gör att du kan utforska Köpenhamns sevärdheter och vara tillbaka vid din husbil på nolltid efter en sightseeingtur. Med moderna faciliteter, en lekplats för barn och vänlig personal är denna campingplats en idealisk lösning för en kombination av familjesemester och storstadssemester.

Adress: Camping Absalon, Korsdalsvej 132, 2610 Rødovre, Danmark

Google Maps

Hemsida: Köpenhamn Absalon

 Campingplatserna i Danmark är kända för sin kvalitet och ligger i nära anslutning till naturen. Copyright: Mette Johnsen / Visit Denmark
Campingplatserna i Danmark är kända för sin kvalitet och ligger i nära anslutning till naturen. Copyright: Mette Johnsen / Visit Denmark

Visste du att…

Du kan hitta fler fina campingplatser vid danska Nordsjön och spännande utflyktstips i området i den här artikeln.

Hyr det perfekta campingfordonet för dig och påbörja din egen campingresa.
Hyr en husbilHyr en campervanHyr en husvagn

6. Vackra strander i Danmark

Om du drömmer om hisnande stränder utan att behöva åka ner långt ner på kontinenten, då är Danmark det perfekta semestermålet för dig. Oavsett vart du reser är den närmaste stranden aldrig långt borta. Danmark kommer alltså säkerligen att imponera på dig med sina magiska sandstränder och olika fritidsaktiviteter. Med det sagt, packa badkläderna och solkrämen och fördjupa dig i den unika danska strandkulturen. Nu kommer du att få koll på fyra av de vackraste stränderna.

Rømø strand

Den här stranden är verkligen något speciellt. Det är inte bara en av de bredaste stränderna i Europa, utan du kan till och med köra längs stranden med din husbil. Om du är noga med att inte köra in i områdena med djup sand, väntar här en oförglömlig upplevelse. De ändlösa sanddynerna och det kraftfulla havet ger en hisnande bakgrund. Stranden är också känd för sina kitesurfingmöjligheter, så hyr en bräda och prova något nytt.

Skagens strand

På den nordligaste punkten av Danmark ligger Skagen med sina charmiga gula stugor och sin vackra strand. Östersjön och Nordsjön möts här och skapar ett imponerande naturskådespel. Tänk på att du inte får bada överallt här på grund av de starka strömmarna. Lämpliga badplatser är dock tydligt skyltade. För övrigt kan du till och med delta i en guidad sälsafari i Skagen.

Dueodde strand – Bornholm

På Bornholm ligger den idylliska stranden Dueodde, som är känd för sin fina, vita sand och sitt klarblå vatten. Sanddynerna ger platsen en magisk atmosfär. Här kan du inte bara bada och sola, utan du kan också hyra cyklar och utforska omgivningarna. Bornholm är också en utmärkt campingdestination i sig.

Marielyst strand

Denna strand på ön Falster är känd för sin särskilt barnvänliga badupplevelse och svagt sluttande kustlinje. Det är med andra ord en fantastisk plats för familjer. Stranden sträcker sig över 20 kilometer och erbjuder gott om plats att koppla av, paddla, simma och leka. Det finns också en mängd olika aktiviteter och restauranger i närheten för att sätta guldkant på din dag på stranden.

Stränderna i Danmark är ofta kilometerlånga och så avskilda att du lätt kan hitta en lugn plats. Copyright: Marielle Janotta
Stränderna i Danmark är ofta kilometerlånga och så avskilda att du lätt kan hitta en lugn plats. Copyright: Marielle Janotta

Bra att veta

Om du vill resa till den danska ön Bornholm med husbil, presenterar vi 7 vackra campingplatser och bra utflyktstips för din roadtrip i den här artikeln.

7. Är fricamping tillåtet i Danmark?

Det finns några viktiga saker att tänka på när du vill campa i Danmark. Fricamping är i princip inte tillåtet om du inte har uttryckligt tillstånd från markägaren. Precis som i Sverige råder Allemansrätten i Danmark, vilket alltså ger dig möjlighet att ta dig in på allmänna områden som skogar och stränder, men det är generellt inte tillåtet att campa eller tälta utan tillstånd.

Om du ändå vill uppleva friheten med att campa i naturen finns det några campingplatser som erbjuder speciella områden för fricamping, där du kan campa på ett begränsat område. Dessa platser erbjuder vanligtvis faciliteter som toaletter och vatten för att säkerställa att miljön skyddas.

Självklart får du ställa din husbil på parkeringar och rastplatser för att vila. I de flesta fall kan du kontrollera om du får övernatta på skyltarna. Campingutrustning bör dock alltid förvaras i husbilen, vilket innebär att förtält och liknande inte bör sättas upp.

Camping är strängt förbjudet i naturreservat och nationalparker för att bevara den känsliga miljön. Det är viktigt att följa de lokala reglerna för att inte riskera några påföljder.

Fricamping i Danmark är endast tillåten med uttryckligt tillstånd från markägaren. Copyright: Marielle Janotta
Fricamping i Danmark är endast tillåten med uttryckligt tillstånd från markägaren. Copyright: Marielle Janotta

Bra att veta

I den här artikeln om fricamping, kan du ta reda på i detalj hur det ser ut med dessa möjligheter i länder runtom i Europa.

8. Vad behöver du se upp med på Danmarks vägar?

Att utforska Danmark på en roadtrip innebär också att du behöver följa några viktiga tips för att göra din resa säker och njutbar. Det kanske kan verka självklart för oss svenskar, men det är ändå värt att nämna att i Danmark, liksom i de flesta europeiska länder, är det högertrafik som gäller. Du kan hitta viktig information om dansk vägtrafik nedan.

  • I Danmark kan du enkelt hyra en husbil med körkort från Sverige, Schweiz och EU och köra iväg direkt.
  • Hastighetsgränserna är generellt 50 km/h i tätort och 80 km/h utanför tätorter. På motorvägen är hastighetsgränsen 130 km/h för bilar och husbilar upp till 3,5 ton.
  • Vägförhållandena i Danmark är utmärkta, inte minst de större vägarna. De landsvägar som leder till intressanta platser och utflyktsmål, är generellt också i gott skick.
  • Du ska alltid köra med halvljuset påslaget, oavsett ljusförhållandena. Med det sagt, se till att dina strålkastare är korrekt justerade för att inte blända andra förare.
  • Danmark har många landsbygdsområden, så var beredd på att ett djur korsar vägen, särskilt under de tidiga morgon- och kvällstimmarna.
  • Det finns inga motorvägsavgifter i Danmark, men vissa broar och tunnlar har vägtullar. Du bör i förväg ta reda på möjliga avgifter och betalningsmetoder längs din rutt.
  • Det allmänna nödnumret i Danmark är 112, som används för nödsituationer som olyckor, medicinska nödsituationer, brand och kriminell verksamhet. Så, om du behöver akut hjälp, ring 112.
  • 114 är telefonnumret till den danska polisen. Du kan slå detta nummer för att rapportera icke-brådskande polisärenden eller för att få information.
  • 1813 är jourtelefonen för medicinsk hjälp och rådgivning. Den kan användas för icke-livshotande medicinska problem för att få information eller medicinsk rådgivning.
Vägförhållandena i Danmark är utmärkta och i slutet av vissa landsvägar hittar du några riktiga insidertips. Copyright: Marielle Janotta
Vägförhållandena i Danmark är utmärkta och i slutet av vissa landsvägar hittar du några riktiga insidertips. Copyright: Marielle Janotta

9. Campa med hund i Danmark

Fördelen med husbilsresor är att du ganska enkelt kan ta med dig din fyrbenta vän på semestern. Det finns dock några viktiga saker att tänka på för att både du och din lurviga vän ska få en trevlig resa till och i Danmark.

När du kommer in i landet kommer identifieringen av ditt husdjur först. Ett mikrochip säkerställer att ditt husdjur är tydligt identifierbart. Ett EU-djurpass där en veterinär bekräftar rabiesvaccination är också viktigt.

I Danmark är 13 hundraser kategoriserade som farliga. Tyvärr är dessa inte tillåtna då du är här på semester. Dessa är: Pitbull Terrier, Tosa Inu, American Staffordshire Terrier, Fila Brasileiro, Dogo Argentino, Amerikansk Bulldog, Boerboel, Kangal, Tornjak, Sarplaninac och centralasiatiska, kaukasiska och sydryska Ovtcharka. Förbudet gäller även för korsningar av de aktuella hundraserna.

Du kan gå ut med din hund i speciella hundparker och -områden utan koppel. Men i andra skogsområden och i vildmarken i allmänhet bör din hund hållas kopplad. På stränder med ”Blå Flagg” får hundar simma inom 200 meter från flaggan. För att skydda häckande fåglar måste hundar hållas kopplade mellan april och september.

Om du följer några tips så passar Danmark bra för en campingsemester med hund. Copyright: Mikkel Heriba/Visit Denmark
Om du följer några tips så passar Danmark bra för en campingsemester med hund. Copyright: Mikkel Heriba/Visit Denmark

Bra att veta

Ett tips för en smidig resa med din hund är att teckna en särskild försäkring för detta ändamål, som du givetvis bör se till gäller även utomlands.

10. Snabbkurs i danska

Är du redo för en snabbgenomgång av det danska språket? Vår snabbkurs i danska är ett bra sätt att lära känna språket på din danska roadtrip, även om du säkert känner igenom många av fraserna från svenskan – och ofta kommer du ganska långt med svenskan i Danmark. Men det kan alltid vara trevligt att kunna några danska ord, för att garanterat sätta ett leende på lokalbefolkningens ansikten. Det är alltid bra att kunna fråga efter närmaste restaurang, bensinstation eller apotek.

Hej!Hej!CampingCampingplads
God dag!Goddag!MotorvägMotorvej
Hejdå!Vi ses!Bensinstation/verkstadtankstation/værksted
Varsågod!Velbekom!MataffärSupermarked
Tack!Tak!RestaurangRestaurant
Ja/Nej /KanskeJa/Nej/MåskeVegetariskt/vegansktVegetar/vegansk
Ursäkta mig…Undskyld, …Toaletttoilet
Hur mycket kostar…?Hvad koster … ?Var är närmast…?Hvor er den/det nærmeste …?
Hur kommer jag till…?Hvordan kommer jeg til …?ApotekFarmaci
BankomatpengeautomatLäkare/sjukhusLæge/hospital
Jag pratar inte danska.Jeg taler ikke dansk.VattenVand
 En kort snabbkurs i danska säkerställer att du “alltid” hittar rätt utan problem. Copyright: Marielle Janotta
En kort snabbkurs i danska säkerställer att du “alltid” hittar rätt utan problem. Copyright: Marielle Janotta

11. Vanliga frågor om att campa i Danmark

Hur mycket kostar det att campa i Danmark?

Mycket enkla ställplatser på vanliga campingplatser kostar ibland bara så lite som från cirka 50 kronor. Beroende på faciliteter och säsong är den generella kostnaden på campingplatser mellan cirka 100 och 500 kronor. För rymliga ställplatser med direkt tillgång till stranden kan kostnaderna bli något högre.

Finns det något spartips för camping i Danmark?

Det bästa spartipset är att resa under lågsäsong. Du kommer inte bara att ha gott om plats på campingplatserna, utan du kan ofta spara upp till 50 % på kostnaden för ställplatser.

Kan jag göra upp en lägereld i Danmark?

Det är generellt förbjudet att elda i skogar, liksom i de flesta naturreservat och nationalparker. Var alltid uppmärksam på skyltarna runt omkring. Annars är ett säkert alternativ att använda allmänna eld- och grillplatser. Kom ihåg att alltid släcka elden med mycket vatten innan du lämnar eldstaden. Var också uppmärksam på vindförhållandena så att gnistor inte kan spridas till omgivningen.

Finns det tillräckligt med bensinstationer i Danmark och när har de öppet?

Ja, det finns många bensinstationer i Danmark, som i allmänhet är väl utspridda och lättillgängliga. De flesta av de större städerna, motorvägarna och huvudvägarna har bensinstationer med generösa öppettider. Generellt är det korta avstånd till nästa stad.

Automatiska bensinpumpar är också väl utbredda i Danmark och erbjuder ett bekvämt sätt att få bränsle utanför bensinstationernas ordinarie öppettider.

Hur dyra är levnadskostnaderna i Danmark?

Att gå på restaurang kan vara dyrare i turistområden än på landsbygden. En måltid kostar vanligtvis mellan 150 och 300 kronor. Priserna på mat, smink, bensin, städprodukter mm är ungefär samma i Danmark som i Sverige.

Är vinterdäck obligatoriska i Danmark?

I Danmark finns det, till skillnad från många andra europeiska länder, inget generellt vinterdäckskrav. Ändå rekommenderas vinterdäck under den kalla årstiden för att göra din bilresa så säker som möjligt.

Är Danmark en HBTQ+-vänlig destination?

Danmark ligger i topp på listan över världens mest HBTQ+-vänliga resmål, så här kan du räkna med en fin, avslappnad resa i en öppen och tolerant atmosfär. HBTQ+-evenemang äger rum i städerna året runt och du hittar även många trendiga barer och klubbar.

Vad är valutan i Danmark och kan jag betala med mitt kreditkort?

Den danska kronan, DKK, har varit landets valuta i cirka 150 år. Du kan betala med kreditkort nästan överallt i Danmark. Kreditkort accepteras i butiker, restauranger, hotell, bensinstationer och de flesta andra anläggningar. De vanligaste kreditkorten som Visa, Mastercard och American Express accepteras generellt utan problem. I avlägsna eller landsbygdsområden kanske vissa mindre butiker eller restauranger föredrar att ta emot kontanter. Det fungerar på liknande sätt som i Sverige, med andra ord.

 I våra vanliga frågor om att campa i Danmark hittar du massor av användbara tips för en smidig resa genom detta mångsidiga land. Copyright: Marielle Janotta
I våra vanliga frågor om att campa i Danmark hittar du massor av användbara tips för en smidig resa genom detta mångsidiga land. Copyright: Marielle Janotta