Varför inte upptäcka vintercamping i Norden? Camping är inte alls bara för sommarhalvåret. Många campingplatser håller öppet året om och med utgångspunkt i husbilen eller husvagnen kan du upptäcka vinterlandskap eller ägna dig åt vintersporter.
Att vintercampa i Norden är ett sätt att upptäcka och uppleva den nordiska naturen också på vinterhalvåret. Många som vintercampar gör det för att kunna ägna sig åt vintersport, som utförsåkning, längdskidåkning eller snowboard, men du kan också vintercampa utan att sporta. Det finns även året runt-öppna campingar längre söderut i Norden, och du kan naturligtvis ge dig ut med husbilen eller husvagnen för att besöka städer, sevärdheter eller för att till exempel vandra i naturen.
När du vintercampar med husbil kan du välja att ge dig ut på en kort weekend eller en längre resa, alternativt ställa upp din husbil på en camping under hela vintersäsongen. En skillnad på en husbil jämfört med en husvagn, när det kommer till vintercamping, är att husbilar har stora fönster fram som släpper ut värme, varför det kan vara bra med ett täcke över fönstren.
Många som vintercampar med husvagn ställer upp husvagnen på en vintercamping under hela säsongen. För att vagnen ska vara varm när du kommer fram kan du sätta på värmen med fjärrkontroll, eller be någon granne sätta på värmen åt dig. Naturligtvis kan du också använda husvagnen bara under en helg eller en vecka.
De flesta husbilar och husvagnar kan användas för vintercamping, men det kan vara stor skillnad i bekvämlighet mellan ett fordon och ett annat. En del människor vintercampar i tält och tycker att det fungerar utmärkt, medan andra vill ha högre standard.
Om du tillhör den senare kategorin ska du leta efter ett välisolerat fordon utrustat med vatten- och avloppssystem som fungerar även när det blir riktigt kallt, och som inte riskerar att frysa sönder. Många gånger kan du räkna med att skandinaviska märken är bättre rustade än andra. För säkerhets skull kan det vara bra att kunna värma fordonet både med el och gasol, och det gäller förstås att gasoltuberna är fyllda innan du ger dig av.
För att köra i vinterväglag behöver du förstås vinterdäck, eller allra helst dubbdäck. Det kan också vara bra att ha med en spade, en ficklampa, en isskrapa samt, om du reser med husbil, ett isoleringstäcke att fästa över framruta och framdörrar. Dessutom kan det förstås vara mysigt att packa med några sköna filtar och kanske ett par varma tofflor. Vill du ha ännu fler tekniska råd om vintercamping kan du läsa denna artikel om vad du bör tänka på.
Vi har pratat med Camilla Gunnarsson, som är en erfaren svensk vintercampare. Camillas familj började vintercampa för åtta år sedan, när deras tvillingar var i 12-årsåldern. De första säsongerna spenderade de nästan alla vinterns lov och helger i husvagnen, för att kunna åka så mycket skidor och snowboard som möjligt. När de senare flyttade till Sälen, för att kunna ägna ännu mer tid åt vintersport, försvann behovet av husvagnen.
Nu har familjen flyttat till Umeå och de har hittat tillbaka till sitt älskade vintercampande. Familjen består idag av två vuxna, två unga vuxna barn samt en liten hund, som alla brukar bo tillsammans i samma husvagn, en Polar från 2000.
Camilla berättar att de var lite skeptiska innan de vintercampade första gången, och var oroliga att det skulle vara trångt och krångligt. Efter att några bekanta provade bestämde de sig för att också testa, och det ångrar de inte idag. De tycker att det är avkopplande att vintercampa och upplever att familjen kunnat tillbringa mycket mer tid tillsammans.
Här delar Camilla med sig av sina bästa tips för att det ska vara så smidigt som möjligt att campa på vintern i Norden:
Det finns många fina vinteröppna campingar i Norden, oavsett om du vill ägna dig åt vintersport eller uppleva vintern utan skidor på fötterna. Vilken camping som passar bäst för dig beror på vad du har för önskemål. Vill du ha nära till slalombackar, naturområden eller restauranger? Hur långt hemifrån vill du köra? Vilka krav har du på standard?
Här följer en lista på ett antal fina campingar som välkomnar dig vintertid med husbil eller husvagn, och bjuder på härliga vinterupplevelser. Självklart finns det många fler!
Bjursås camping ligger precis intill skidbacken i Bjursås och har plats för 230 husbilar och husvagnar. Här kan du stå hela vintersäsongen, eller bara en natt eller två. Platserna är utrustade med webb-elstolpar, så att du själv kan styra över elen. Här finns också tre servicehus som är specifikt anpassade för vintercamping.
Adress: Björsbergsvägen 65, Bjursås
Kläppens camping är populär vintertid, men även om säsongsplatserna blir fullbokade kan du prova att boka en drop in-plats. Från campingen har du gångavstånd till skidbackarna och det finns både elbelysta längdspår och preparerade skoterleder som tar dig upp på Kläppenberget eller kalfjället. På campingen hittar du servicehus med bastu samt matbutik, och du kan själv slå av och på elen via internet.
Adress: Kläppens Camping, Sälen
Isaberg Mountain Resort är en året runt-öppen camping och aktivitetsanläggning i Småland i Sverige. Här finns skidbackar, och i närheten kan man åka längdskidor. På resorten finns också en året runt-öppen rodelbana, som består av en kilometer räls som vindlar nerför berget i hisnande kurvor och fall. På campingen finns 86 campingtomter med eluttag och kabel-TV.
Adress: Nissastigen, Hestra
Trysilelva Camping är en familjecamping som ligger centralt i Trysil, precis vid älven och med endast 600 meter till centrum. Här har du fantastisk utsikt över Trysilfjället och goda möjligheter att uppleva naturen. På vintern går buss från campingplatsen till skidbacken.
Adress: Bygdervegen 385, Trysil
Gol Campingsenter är en stor och modern fritidsanläggning med runt 600 platser för husbilar och husvagnar, varav 200 platser är avsedda för drop in-gäster. Här finns stora servicehus och inomhusbad. Du som vill åka skidor kan ta dig till Skagahøgdi Skisenter, som ligger tio minuter från campingen.
Adress: Heradvegen 189, Gol
Lillehammer Turistsenter har plats för 200 husbilar, husvagnar och tält, och på hela området finns tillgång till el och WiFi. Här hittar du miltals av skidspår och några av landets bästa skidbackar, bland annat i Hafjell och Sjusjøen. Dessutom bjuder Lillehammer på shopping och mysiga caféer.
Adress: Sandheimsbakken 20, Lillehammer
Ruka Caravan Park ligger vid den populära skidresorten Ruka, där du kan uppleva allt från skidåkning till skoterturer och hundspann. Här finns 150 platser för husvagn eller husbil, inklusive servicehus och bastu. Det är möjligt att boka både säsongsplats och enstaka dygn.
Adress: Rukatunturi, Vuosselintie 13, Kuusamo
Laajis Urban Caravan ligger strax utanför Jyväskylä och erbjuder en camping med servicehus, bastu, restaurang och närhet till kollektivtrafik. På vintern kan du ägna dig åt olika vintersporter, såsom skidåkning, skridskoåkning eller snöskovandring.
Adress: Laajavuorentie 15, Jyväskylä
Rastila Camping är en femstjärnig citynära camping i Helsingfors, som håller öppet året om. Här finns moderna campingtomter för husbil och husvagn samt bastu och möjlighet till friluftsliv. Du kan kan också ta dig in till storstaden för att till exempel shoppa eller besöka Sveaborg.
Adress: Karavangatan 4, Helsingfors
Vill du inte stå på en regelrätt campingplats, utan är nyfiken på att fricampa? Läs då denna artikel om att fricampa på vintern.
Planerar du att hyra husbil eller husvagn för att vintercampa? När du söker efter en husbil eller husvagn på MyCamper kan du göra det enkelt för dig genom att välja att endast visa vinteranpassade fordon. Detta gör du genom att klicka på “visa filter” och klicka i “ja” under alternativet “vinteranpassad”. Här är också en liten checklista med saker att tänka på: