1. Magasin
 2. Campingdestinationer
 3. Att resa till Tyskland med husbil eller husvagn

Att resa till Tyskland med husbil eller husvagn

, 14 apr 2022, Lästid: 14 min
Lästid: 14 min
articleImage

Tyskland är ett härligt land att besöka med husbil eller husvagn. Du kan uppleva vacker natur och pittoreska städer, och det finns gott om både campingar och ställplatser. Dessutom bjuder Tyskland på många fina semestervägar. Här hittar du information om allt du behöver veta inför resan.

Ta husbilen eller husvagnen till Tyskland?

Att ta husbilen eller husvagnen från Norden till Tyskland är relativt enkelt. Tyskland ligger geografiskt någorlunda nära och det finns många vägar och färjor att välja på. Att resa runt i Tyskland med ett campingfordon är dessutom smidigt. Tyskarna campar gärna själva och det finns gott om ställen där man kan övernatta med husbilen eller husvagnen. Samtidigt finns det förstås ett och annat som är bra att tänka på innan du ger dig av. 

Inreseregler i Tyskland

För att resa in i Tyskland behöver du en giltig resehandling, i form av pass, nationellt ID-kort eller provisoriskt pass. Observera att det under pandemitider också kan krävas covidbevis och/eller negativt covidtest, samt att reglerna kan variera beroende på varifrån du reser och vilket förbundsland du planerar att besöka. Du hittar aktuell information kring pandemin och resor till Tyskland på Germany travel

Säkerhet och försäkring

Som resenär är det alltid viktigt att hålla koll på säkerhetsläge och aktuella händelser i det land du planerar att besöka. Du hittar aktuell information via Ambassadens reseinformation om Tyskland eller genom att ladda ner appen “UD Resklar”.

Innan du ger dig av utomlands är det också klokt att se över dina försäkringar. Kontrollera både din egen reseförsäkring (hemförsäkringen) och husbilens försäkring. När du hyr husbil via MyCamper måste du också kontrollera att du får lov att ta med den hyrda husbilen till Tyskland. Denna information hittar du i annonsen under “Regler”.

Hur tar man sig till Tyskland med husbil eller husvagn?

Tyskland har ett bra läge för oss i Norden, men vilken väg som är bäst att ta beror på var du bor, men kanske också på priser, vad du vill se längs vägen och vilka delar av Tyskland du planerar att besöka. 

Till Tyskland från Sverige

Du som reser från Sverige kan välja mellan flera olika färjelinjer, som går direkt från Sverige till Tyskland. Du kan resa från Göteborg och flera olika orter i Skåne. En annan variant är att ta dig till Danmark, via Öresundsbron eller färja, och därifrån fortsätta till Tyskland. Från Danmark kan du ta färja, alternativt fortsätta hela vägen till Jylland och köra söderut.

Till Tyskland från Norge

Du som reser från Norge kan ta dig med färja till Danmark, till exempel från Kristiansand till Hirtshals. Härifrån kan du köra hela vägen till Tyskland. Alternativt kan du, om du vill besöka Själland, ta en färja från Rödby eller Gedser till Tyskland. Ett annat alternativ är att köra till Sverige och därifrån ta färja till Tyskland, via Göteborg eller Skåne.

Till Tyskland från Finland

Du som reser från Finland kan välja att ta en färja direkt från Helsingfors till Travemünde i Tyskland. Ett annat alternativ är att ta färja till Sverige, till exempel från Helsingfors till Stockholm, och köra söderut genom landet för att fortsätta resan med färja från Skåne. Ytterligare ett alternativ är att resa till Tallinn och köra söderut via Estland, Lettland och Litauen, samt därefter västerut genom Polen.

Vy över floden Mosel och ett grönt landskap med åkrar och samhällen
Moseldalen i Tyskland är ett mycket populärt område att besöka bland campare

Hyr det perfekta campingfordonet för dig och påbörja din egen campingresa.
Hyr en husbilHyr en campervanHyr en husvagn

Färjor till Tyskland

Om du vill ta en färja från Norden till Tyskland finns det både flera olika rutter och rederier att välja mellan. Det går alltid bra att ta med husbil eller husvagn, även om du får räkna med att betala extra för ett större fordon eller ekipage. Tänk också på att du kan behöva stänga av gasolen ombord på färjan.

Vad kostar det att åka färja till Tyskland?

Priset på färjeresor till Tyskland varierar beroende på rutt, rederi, säsong och vald avgång. Priset påverkas också av vilket fordon du reser med. När du gör din bokning får du fylla i om du reser med husbil eller husvagn samt längd på fordonet eller släpet, och då kan du se vilket pris som gäller för just din resa.

Observera att det kan vara värt att hålla ögonen öppna efter erbjudanden. Flera rederier gör med jämna mellanrum kampanjer, och ibland riktar sig kampanjerna specifikt till personer som reser med husbil eller husvagn.

Hur lång tid tar det att åka färja till Tyskland?

Om du tar en färja från Skåne i södra Sverige till Tyskland får du vanligtvis räkna med att överfarten tar mellan sex och åtta timmar. Resan med rederiet FRS mellan Ystad och Sassnitz utgör ett undantag. Eftersom detta rederi trafikerar linjen med en snabbfärja går resan på under 2,5 timme.

Om du istället reser från Göteborg tar resan drygt 15 timmar och från Nynäshamn 18 timmar. Från Danmark tar resorna endast 45 minuter (från Rödby) eller två timmar (från Gedser). Från Helsingfors tar resan över ett dygn.

FRS färja i hamn. I bakgrunden syns färja från Unity Line
Färjan från FRS är en snabbfärja som kör Ystad-Sassnitz på under 2,5 timme

Färjelinjer från Sverige till Tyskland

Färjelinjer från Finland till Tyskland

Färjelinjer från Danmark till Tyskland

Husbil väntar på att få köra ombord på Stena Lines färja Stena Germanica

Att handla i BorderShop i Tyskland

I de tyska färjelägen möts du ofta av en så kallad “BorderShop”, det vill säga ett stort varuhus med skattebefriade produkter, framför allt i form av alkoholhaltiga drycker och godis. Här kan du till exempel handla öl, vin, sprit och choklad, men i vissa fall även snacks, produkter för kroppsvård, hushållsartiklar, leksaker och allt möjligt annat. En del tar färja till Tyskland endast för att handla billigt i BorderShop, och sedan resa hem igen. Du kan också stanna till och handla i BorderShop på vägen hem efter din resa i Tyskland.

Regler för att införa alkohol och tobak i Sverige och Finland

För att ta in tobak till Sverige måste du vara minst 18 år och för att ta in alkohol måste du vara minst 20 år. I Finland gäller åldersgränsen 18 år för tobak och svaga alkoholhaltiga drycker samt 20 år för starkare alkoholhaltiga drycker. I båda länderna gäller att du själv måste transportera varorna in i landet.

Från ett annat EU-land, till exempel Tyskland, får du ta med dig den mängd som är för eget eller familjens privata bruk. Om Tullverket stoppar dig vid gränsen och gör en bedömning är det inte enbart mängden som spelar roll, utan man gör en helhetsbedömning. För alkoholhaltiga drycker gäller följande referensnivåer:

 • 110 liter öl
 • 90 liter vin (varav högst 60 liter mousserande vin)
 • 20 liter starkvin
 • 10 liter spritdrycker

Regler för att införa alkohol och tobak i Norge

För att föra in öl, vin och tobak i Norge måste du vara minst 18 år, och om du ska ta in drycker med mer än 22 procents alkohol måste du vara minst 20 år. En viss mängd alkohol och tobak kan du ta in avgiftsfritt. Du kan se exempel på kvoten på Toll.no eller genom att ladda ner appen “Kvoteappen”. Om du vill ta in en större mängd än kvoten går det bra, men du måste då förtulla de varor som överstiger kvoten.

BorderShop står textat på en av butikens väggar

 

Att köra bil i Tyskland

Det fungerar generellt utmärkt att köra bil i Tyskland och du som reser med campingfordon behöver inte tänka på vägavgifter. Det är nämligen endast godstransporter med totalvikt över 7,5 ton som betalar avgift på tyska motorvägar.

Autobahn kan vara praktisk när du vill ta dig långa sträckor på kort tid, men det kan vara bra att vara medveten om att det ibland uppstår köer, så kallade “stau” på dessa vägar. Om du har gott om tid och vill uppleva det natursköna eller pittoreska Tyskland är det oftast ett bättre alternativ att välja mindre vägar eller så kallade “semestervägar”, som du kan läsa mer om längre ner.

Personbilar på väg
Tyska vägar är generellt bra att köra på

Hastighetsbegränsningar

Om du kör en husbil eller campervan med en totalvikt på max 3,5 ton gäller 100 km/h på landsväg och “fri fart” (högsta rekommenderade hastighet är 130 km/h) på motorvägar, om inte skyltar anger annat. Om du kör en husbil som väger över 3,5 ton gäller 80 km/h på landsväg och 100 km/h på motorväg. Skyltade omkörningsförbud för tung lastbil gäller också för husbilar över 3,5 ton.

Om du kör personbil och husvagn gäller 80 km/h både på landsväg och motorväg. Du kan dock få köra 100 km/h med släp på motorväg om du har en Tempo 100-dekal, vilket du får ha om ekipaget uppfyller ett antal kriterier. Det handlar bland annat om att dragfordonet ska ha ABS-bromsar och att släpet ska ha hydrauliska stötdämpare och ISO-godkänd koppling med stabilisator.

Körkortsregler

Körkort som tillverkats efter den 19 januari 2013 har samma utseende och innehåll inom hela EES. Om körkortet är äldre kan det finnas skillnader i form av övergångsregler. Inom EES har ditt körkort dock samma behörigheter som hemma, och det gäller även övergångsregler. Här kan du läsa mer om körkortsregler för husbil och husvagn.

Om du tagit ett svenskt körkort före den 1 juli 1996, som inte har blivit återkallat, får du köra en husbil som är tyngre än 3,5 ton under förutsättning att den är klassad som personbil klass II och inte som lastbil. Även om Danmark och Tyskland har andra regler får du köra enligt de svenska körkortsreglerna även i dessa länder. Om du blir stoppad av polis kan du eventuellt behöva bevisa detta, vilket du gör genom att ta med en ekvivalenstabell, som du laddar ner från Transportstyrelsens webbplats. 

Miljözoner och miljöregler

I vissa tyska städer klassas de centrala delarna som miljözoner, så kallade “Umweltzonen”. I dessa delar är äldre dieselfordon förbjudna, och för att få köra här behöver du en miljödekal som visar att fordonets partikelutsläpp understiger en viss nivå. Dekalen kan du beställa i förväg från DEKRA. Observera att dekalen inte behövs på landsvägar eller motorvägar, och heller inte i alla städer.

Detta måste finnas i bilen

I bilen eller husbilen måste du ha med dig reflexväst, varningstriangel och första förbandslåda. Om du kör en tung husbil, det vill säga en husbil med totalvikt över 3,5 ton, ska du också ha med dig en portabel varningspuck med gult blixtrande ljus.

Husbil parkerad vid ett torg i en mindre tysk stad

 

Hyr det perfekta campingfordonet för dig och påbörja din egen campingresa.
Hyr en husbilHyr en campervanHyr en husvagn

Campingar och ställplatser i Tyskland

I Tyskland finns det gott om både campingar och ställplatser, och det är inte konstigt att många resenärer med husbil, campervan eller husvagn älskar att spendera sin semester här. Rent generellt kan du räkna med ett stort utbud av platser, många gånger med bra service.

Campingar i Tyskland

Runt om i Tyskland hittar du campingar, och många av dessa ligger vackert vid kuster, sjöar eller naturområden. Många gånger kan du komma till en campingplats helt spontant utan att ha bokat plats, men på populära platser kan du ibland behöva boka långt i förväg, särskilt under högsäsong. Du kan till exempel hitta campingar via ACSI Eurocampings. Om du har kortet “ACSI Card” kan du under lågsäsong få rabatt på vissa av campingarna.

Camping i Tyskland, sedd från ovan
Ostsee Camping i Zwierow ligger fint vid kusten, nära Wismar

Ställplatser i Tyskland

För att hitta ställplatser i Tyskland kan du använda katalogen “Reisemobil Bordatlas”, som kan köpas i ett flertal olika bokhandlar, eller någon av följande appar:

 • Park4Night
 • CamperContact
 • Stellplatz-Radar von PROMOBIL

Många ställplatser har bra service, i form av till exempel el, färskvatten, latrintömning och/eller gråvattentömning. På vissa platser betalar du separat för olika typer av service, och ibland kan du behöva kontanter för att betala för servicen.

Ställplats med stor informationsskylt och en husbil i bakgrunden
Många tyska ställplatser är välorganiserade, med bra service

Fricamping i Tyskland

Fricamping är inte generellt tillåtet i Tyskland, utan endast om markägaren lämnat tillstånd. Det är däremot tillåtet att övernatta i fordon parkerat på gata eller parkeringsplats, så länge inga skyltar anger något annat. Det är också tillåtet att med husbil stanna över natten på motorvägarnas lastbilsparkeringar. Här kan du läsa mer om fricamping.

Tyska semestervägar

I Tyskland finns runt 150 så kallade “Semestervägar”. Detta är vägar, på olika teman, som följer färdiga rutter. Längs med rutten får du tips på trevliga orter att besöka, sevärdheter, aktiviteter, matställen, campingar och ställplatser.

Den allra mest populära semestervägen i Tyskland är “Romantiska vägen” (Romantische Strasse), som tar dig genom delstaterna Bayern och Baden-Württemberg, där du kan uppleva allt från slott till pittoreska städer. Här hittar du ytterligare några exempel på tyska semestervägar:

 • Allévägen (Deutsche Alleenstrasse)
 • Alpvägen (Alpenstrasse)
 • Korsvirkesvägen (Deutsche Fachwerkstrasse)
 • Ostvägen (Käsestrasse)
 • Romantiska Rhenvägen (Route der Rheinromantik)
 • Sachsiska vinvägen (Sächsische Weinstrasse)
 • Sagovägen (Deutsche Märchenstrasse)
 • Silvervägen (Silberstrasse)
 • Slottsvägen (Burgenstrasse)
 • Sparrisvägen i Niedersachsen (Die Niedersächsische Spargelstrasse)
 • Sverigevägen (Schwedenstrasse)
Stort vitt sagoslott beläget på en höjd
Slottet Neuschwanstein ligger i södra Tyskland och kan bland annat ses längs med Romantiska vägen och Alpvägen

Att se och göra i Tyskland

Tyskland är ett stort land, med stora variationer när det kommer både till natur och kultur. Det finns gott om sevärdheter och olika saker att göra. Du kan upptäcka pittoreska städer, beundra vackra sagoslott och besöka historiska platser från såväl romartiden som Andra världskriget. I den norra delen av landet finns dessutom gott om svensk historia.

Längs med Östersjökusten finns långa vackra sandstränder, medan södra Tyskland istället bjuder på alper och kristallklara alpsjöar. Det finns många fina naturområden där du kan vandra, cykla eller kanske göra båtturer. Dessutom finns massor av nöjesparker och temaparker, samt festivaler såsom karneval, vinfester och Oktoberfest. Med husbil eller husvagn har du optimala möjligheter att upptäcka allt vad Tyskland har att erbjuda!

Färgstarka historiska hus i centrum av en tysk stad
Greifswald i norra Tyskland är en av de tyska städer som bjuder på mycket svensk historia