1. Magasin
  2. Campingdestinationer
  3. Småland med husbil eller husvagn – missa inte dessa 15 sevärdheter

Småland med husbil eller husvagn – missa inte dessa 15 sevärdheter

, 22 aug 2022, Lästid: 9 min
Lästid: 9 min
articleImage

Upplev Småland med husbil eller husvagn! De småländska skogarna, och den vackra småländska kusten, bjuder på fantastiska möjligheter för en härlig roadtrip. Längs vägen finns massor att uppleva, oavsett om du föredrar historiska sevärdheter, lugna naturområden eller actionfyllda äventyr.

Reseguide till Småland för dig med husbil eller husvagn

I denna reseguide hittar du tips för dig som vill se dig omkring i Småland med husbil eller husvagn. Längre ner i guiden hittar du förslag på fina ställplatser, som du kan utgå från under din resa. ibland kan du promenera eller cykla från ställplatsen, medan det andra gånger passar bättre att ta sig runt med bil eller husbil.

Tänk på att ställplatser snabbt kan bli fulla under högsäsong. Boka gärna plats i förväg eller se till att komma i god tid på dagen. Att fricampa är också många gånger ett alternativ, så länge du ser till att följa lagar och lokala regler. Här kan du läsa mer om fricamping

Sevärdheter i Småland – femton platser du inte vill missa

Vi tipsar om sevärdheter i Småland som du inte vill missa under din resa. Platserna presenteras med start i polkagrisstaden Gränna och fortsätter därefter ut till kusten, vidare söderut och slutligen inåt landet igen. Du kan välja att följa hela rutten eller bara plocka några godbitar som passar för just dig. Här hittar du femton spännande platser och sevärdheter i Småland:

1. Polkagrisstaden Gränna

Gränna är polkagrisarnas stad! Det var på 1800-talet som den ensamstående mamman Amalia Eriksson startade sockerbageri och började tillverka polkagrisar. Idag är godsakerna en enorm turistmagnet, och förutom att köpa och äta dem kan du se hur tillverkningen går till. I Gränna vill du heller inte missa Grenna museum, där du kan besöka Polarcenter och lära dig om Grännasonen Andrée och den dramatiska polarexpedition han och två kollegor genomförde i en luftballong 1897. 

Polkagrisar i burkar

2. Visingsö

När du är i Gränna kan du passa på att göra en utflykt till Visingsö. Det är fullt möjligt att ta med ett campingfordon på färjan, men under högsäsong kan du behöva boka långt i förväg och biljettpriset blir högre. Ett enklare alternativ kan vara att lämna husbilen eller husvagnen på en camping eller ställplats i Gränna och ta dig över till fots, eller gärna med cykel. Visingsö är en fantastiskt naturskön ö där du bland annat kan besöka Visingsborgs slottsruin och bekanta dig med charmiga alpackor.

Slottsruin sedd genom ett stenvalv

3. Husqvarna Museum

Huskvarna ligger mellan Gränna och Jönköping, och kan vara ett trevligt stopp på vägen. Ett av de mest intressanta besöksmålen här är Husqvarna museum, som berättar om företagets historia, från produktion av vapen till symaskiner, motorcyklar och allehanda hushållsmaskiner. Om du vill kan du också spana in den charmiga Smedbyn, där smederna en gång i tiden hade sina verkstäder.

Ålderdomliga vedspisar på museum
Hyr det perfekta campingfordonet för dig och påbörja din egen campingresa.
Hyr en husbilHyr en campervanHyr en husvagn

4. Tändsticksmuseet i Jönköping

Jönköping ligger fint vid Vätterns strand och bjuder på en del intressanta upplevelser. Bland annat är det mycket spännande att besöka Tändsticksmuseet, som berättar om finansmannen Ivar Kreuger och en tid fylld av nöd och barnarbete. Stadsparken i Jönköping är också väl värd ett besök. Förutom fina grönområden finns här bland annat friluftsmuseum, minigolfbana, lekpark och allehanda djur.  

Dockor på museum, som föreställer barn arbetar inom tändstickstillverkning

5. Astrid Lindgrens värld

Astrid Lindgrens Värld är en temapark med fokus på den kända författarens populära sagor. Här hittar du Villa Villekulla, gården Katthult, Mattisskogen och massor av andra platser som du säkert känner igen från böcker och filmer. Kliv in i sagans värld och träffa Pippi, Emil, Ronja och alla de andra. 

Pippi Långstrump rider på gatorna i en stad och barn leker runt omkring

6. Västervik Resort

Västervik Resort är en femstjärnig campingplats och resort, som bjuder på betydligt mer än bara camping. Här finns både havsbad och upplevelsebad, och dessutom kan du njuta av spa och relax. På resorten finns också en spännande höghöjdsbana samt möjlighet att hyra kajak, SUP eller cyklar. På somrarna finns dessutom ett aktivitetsschema med vattengympa, minidisco och mycket annat.

Hav och klippor

7. Kalmar slott

Kalmar är en härlig kuststad som har mycket att bjuda på, och först och främst vill du inte missa att besöka Kalmar slott. Detta mäktiga och sagolika byggnadsverk har en 800 år lång historia som inkluderar allt från bildandet av Kalmarunionen till blodiga strider under Kalmarkriget. Inuti slottet möts du av både vackra salar och intressanta utställningar. När du besöker Kalmar kan du också passa på att strosa runt på Kvarnholmen, där den charmiga bebyggelsen delvis ligger omgärdad av den gamla ringmuren. 

Kalmar slott i Småland, omgivet av vatten

8. James Bond Museum

Ett unikt museum som du inte vill missa, särskilt inte om du gillar James Bond-filmer, är James Bond Museum i Nybro. Museet drivs av eldsjälen Gunnar Schäfer, som idag också bär namnen James och Bond i sitt fullständiga namn. Det var när Gunnar, som 8-åring, såg filmen Goldfinger på bio som intresset väcktes, och idag driver han världens första och enda Bond-museum. Samlingen är otroligt imponerande och inkluderar allt från Bondbrudarnas klänningar till bilar, flygplan och svävare som använts i olika filmer.

Motorcykel och affischer om “No Time to Die” på museum

9. Sweden Zipline

Visste du att Europas längsta zipline-bana finns i Småland? Banan, som är 4,6 kilometer lång och består av fyra olika banor, ligger vid Little Rock Lake i Klavreström. Här kan både barn och vuxna utmana sig på ett riktigt spännande och fartfyllt äventyr i härlig natur.

En person åker zipline och en person väntar
Hyr det perfekta campingfordonet för dig och påbörja din egen campingresa.
Hyr en husbilHyr en campervanHyr en husvagn

10. Kosta och Glasriket

Kosta är som hjärtat i det småländska Glasriket, och här kan du se glasblåsning, prova att blåsa glas själv, se konstglas på Kosta Gallery eller kanske fynda prisvärt glas på Kosta Outlet. Missa heller inte att ta en drink i den läckra glasbaren på Kosta Boda Art Hotel. Du kan också resa runt till olika mindre glashyttor såsom Målerås glasbruk, Orranäs glasbruk, Bergdalahyttan och Mickejohans konstglas. Dessutom bjuder Glasriket på mycket mer än glas, såsom naturupplevelser, älgsafari och charmiga caféer.

Två glasskulpturer som föreställer djur

11. Kronobergs slottsruin

Kronobergs slottsruin är en välbevarad historisk ruin, som ligger på en holme i Helgasjön i Växjö kommun. Det var på 1400-talet som biskopen i Växjö lät uppföra en fästning här, vilken senare byggdes om till en större borg. Under 1500-talet spelade denna byggnad en viktig roll i den så kallade “Dackefejden”, och när du besöker ruinen kan du lära dig mer om de dramatiska händelserna. Strax intill hittar du Ryttmästaregården, där du kan fylla på med mat eller glass.

Slottsruin på en holme, omgiven av vatten

12. Teleborgs slott

Vill du besöka ett riktigt sagoslott ska du ta dig till Teleborgs slott, som ligger strax utanför Växjö. Det var greven Fredrik Bonde af Björnö som en gång i tiden lät uppföra slottet som morgongåva till sin hustru Anna Koskull. Den imponerande byggnaden stod klar år 1900 och var då utrustad med all lyx och allt överflöd man kunde tänka sig. Idag kan du strosa runt i den fina slottsparken, och du kan också njuta av en måltid på slottets restaurang.

Slott med höga torn, och en stor trappa som leder upp till slottet

13. Huseby bruk

Huseby bruk visar upp fina gamla bruksmiljöer från den tid då platsen fungerade som järnbruk. Här skedde en gång i tiden den omtalade “Husebyaffären” som ledde till att ägarinnan, Florence Stephens, blev svindlad på stora summor pengar och senare omyndigförklarad. Idag är bruket ett populärt besöksmål med slottsbyggnad, park, restaurang, butiker och olika utställningar. 

Stor herrgård, omgiven av en grön park

14. Bilkyrkogården Kyrkö Mosse

Bilkyrkogården Kyrkö mosse ligger utanför Ryd i Tingsryds kommun och är en minst sagt udda sevärdhet i Småland. Här, mitt ute i de småländska skogarna, ligger ett 150-tal skrotbilar från mitten av 1900-talet. Upphovsman till platsen var “Åke på Myren”, som köpte gamla bilar för att plocka loss och sälja reservdelar. Kvar blev karosserna, som så småningom började tas över av naturen, och idag förvandlats till en sevärdhet och ett populärt fotomotiv.

Rostiga bilkarosser i en skog

15. IKEA Museum

IKEA Museum ligger i Älmhult och berättar om ett stycke viktig svensk historia. Det var år 1943 som den då blott 17-årige Ingvar Kamprad startade en blygsam liten postorderfirma. År 1958 startade det första IKEA-varuhuset i Älmhult, och det är just här museet ligger. På museet kan du få en inblick i dåtidens fattiga bondesamhälle, och om IKEAs utveckling till ett globalt jätteföretag.

Rum med äldre inredning och TV på träben

Ställplatser i Småland

Det finns också många ställplatser i Småland, där du kan stanna över natten med husbil eller campervan. Här hittar du tips på några trevliga platser.

Gränna hamn

I Gränna hamn finns en stor ställplats för husbilar. Härifrån har du gångavstånd till centrala Gränna, samt till båtarna som går till Visingsö.

Adress: Hamnvägen 26, Gränna

Ölandskajen i Kalmar

Vid Ölandskajen i Kalmar står du på asfalt, strax intill småbåtshamn och turistinformation. Platsen fungerar som en bra utgångspunkt för att besöka Kalmar och Kalmar slott.

Adress: Ölandskajen, Kalmar

Kosta Lodge

Kosta Lodge erbjuder en fin och välskött ställplats på grus, med cykelavstånd till centrala Kosta. Vid lodgen finns restaurang och jacuzzi. 

Adress: Stora vägen 2, Kosta

Vidinge Gård

Vidinge gård erbjuder enkla platser för husbilar intill ett familjärt gårdshotell, där hundar är varmt välkomna. Platsen ligger i ett fint naturområde där du kan vandra eller cykla.

Adress: Svartshult Vidingegården, Älghult

Kattugglans ställplats

Kattugglans ställplats är en charmig liten plats där du står fint bredvid en å. Ett fåtal platser med el finns, men dessa ligger på andra sidan vägen.

Adress: 341 91 Ljungby

En husbil parkerad på en ställplats vid en å
Med husbil i Småland – på Kattugglans ställplats