1. Magasin
  2. Campingdestinationer
  3. De 6 bästa campingplatserna för familjer i Finland

De 6 bästa campingplatserna för familjer i Finland

, 1 sep 2023, Lästid: 16 min
Lästid: 16 min
articleImage

Campar du i Finland omges du av orörd natur och en unik upplevelse. Vår närmaste granne i väst – de tusen sjöarnas land – erbjuder underbara naturupplevelse, vänliga människor och utsökt mat. Och även om Allemansrätten gör att det är tillåtet att campa i naturen, kan det vara värt att ställa sig på en campingplats – speciellt med barn. Blir du sugen på detta har du kommit helt rätt, då vi i denna artikel kommer att presentera just Finlands bästa campingplatser för familjer.

1. Camping Wildlife Park

Ranua

Camping Wildlife Park ligger – som namnet antyder – alldeles intill vildmarken, vid Ranua arktiska djurpark. Campingen har en mängd olika bekvämligheter och serviceaspekter som du kan ta del av, vilka sträcker sig från såväl kök som grill till bastur och en lekplats. Du har även tillgång till en restaurang som bland annat erbjuder lunchpaket när du är redo att utforska norra Finlands vackra landskap.

 Finland kallas de tusentals sjöarnas land - och en av dem finns vid Camping Wildlife Park.
Finland kallas de tusentals sjöarnas land – och en av dem finns vid Camping Wildlife Park. Copyright: Ranua Resort

Information om Camping Wildlife Park

Address Ranua Region Tourism Oy
Rovaniementie 29
97700 Ranua
Telefon +358 16 469 2050
E-post info@ranuaresort.com
Webbplats Camping Wildlife Park
Öppettider Hela året
Pris Från 25 EUR
Toalett/Dusch Ja
Tvättmaskin Ja
Tömning av gråvatten och kemtoalett Ja
Elektricitet Ja (mot en avgift)
Matservering Ja
Hundar tillåtna? Ja
Bokning Ej möjligt
Wifi Ja – gratis på många områden på campingen
Specialiteter Ranua arktiska djurpark i omedelbar närhet

Naturälskare älskar Lappland – och känner sig hemma i Camping Wildlife Park. Det är både ett optimalt semestermål och en mellanlandning på din roadtrip genom Finland, och erbjuder nästan allt en campare kan önska sig. Campingen, som är öppen året runt, har både ett kök och utegrill för de som vill göra sin egen mat samt gott om matställen om man vill låta någon annan servera måltiderna åt en. Barnen (och föräldrarna!) kan glädjas åt en lekplats, och naturligtvis hittar du även de vanliga bekvämligheterna på en camping, som tvättmaskiner, duschar, toaletter och tömningsstationer.

Nu när vi är i Finland är det bara en sak som saknas, eller hur? En bastu. Givetvis finns det på denna camping – till och med flera stycken. Dessa ingår i boendepriset och värms upp varje kväll kl. 19.00-23.00. Många tycker att bastu är ett trevligt sätt att koppla av efter en händelserik dag, så det är bara att du hoppar in om du känner för det. Det kan vara en bra avrundning, eftersom det finns gott om upplevelser här. Bläddra ner till våra utflyktstips så får du några förslag!

I Wildlife Park är allting nära.
I Wildlife Park är allting nära. Copyright: Camping Ranua Resort

Utflyktstips:

Om du är i Finland kan du inte missa att se renar. Det finns ingen bättre tid på året att göra det än under den magiska sommaren. Så, åk på en rensafari och ta in naturens ljud och dofter och se hur renmammor (som kallas för ko, vaja eller simla) och deras kalvar lever och har det i skogen. Du kan boka en utflykt på Ranua Resort. Om du inte vill lita så mycket på slumpen kan du också besöka en gård med renar. Receptionen hjälper dig gärna även i denna fråga.

RRenkalvar är så söta att du inte kan låta bli att bli kär i dem - med lite tur kanske du till och med ser en nyfödd en i skogen.
Renkalvar är så söta att du inte kan låta bli att bli kär i dem – med lite tur kanske du till och med ser en nyfödd en i skogen. Copyright: Camping Ranua Resort

2. Santalahti Resort

Kotka

Santalahti Resort ligger i södra Finland. Denna femstjärniga campingplats övertygar över hela linjen – inte bara med sina utmärkta faciliteter, utan också med sitt läge. Bara 100 meter från campingen befinner du dig redan på en vacker sandstrand och kan ta in den underbara finländska naturen. Campingens restaurang Santalahti skapar å sin sida en atmosfär som osar Medelhavet.

Santalahti Resort ligger omgivet av en vacker skog, precis vid havet.
Santalahti Resort ligger omgivet av en vacker skog, precis vid havet. Copyright: Camping Santalahti Resort

Information om Santalahti Resort

Address Satalathi Resort
Santalahdentie 150
48310 Kotka
Telefon +358 5 260 5055
E-post info@santalahti.fi
Webbplats Santalahti Resort Camping
Öppettider Hela året
Pris Från 27 EUR
Toalett/Dusch Ja
Tvättmaskin Ja
Tömning av gråvatten och kemtoalett Ja
Elektricitet Ja
Matservering Ja
Hundar tillåtna? Ja
Bokning Möjligt online
Wifi Ja – gratis i vissa områden
Specialiteter Precis vid stranden

Santalahti Resort erbjuder mer än 120 ställplatser för husvagnar och husbilar, som alla har elanslutning. Området ligger i södra kanten av Mussalo udde i ett stort skogsområde. Många ängar, buskar och klippor skapar en vacker omgivning, men själva ställplatserna är asfalterade för komfort. Detta gör det lättare att flytta runt och parkera sitt fordon.
De tre servicebyggnaderna har allt du behöver för att din semester ska flyta på så smidigt som möjligt. Dusch och toalett, tvättmaskiner och kök finns. Dessutom finns flera fina grillplatser med ved i området. Ett tv-rum och ett stort lekrum för barn garanterar att även kallare kvällar eller regniga eftermiddagar fylls med trevligheter. Och självklart ingår bastun i priset – på Santalahti Resort är bastun tillgänglig varje morgon. Stranden med sin matservering, minigolfbana samt cykel- och SUP-uthyrning kompletterar det fantastiska utbudet, som är särskilt lämpligt för familjer.

På sommaren kan havstemperaturen stiga upp till 23 grader – väldigt behagligt med andra ord.
På sommaren kan havstemperaturen stiga upp till 23 grader – väldigt behagligt med andra ord. Copyright: Santalahti Resort
Strandrestaurangen i boho-stil inbjuder dig att dröja kvar.
Strandrestaurangen i boho-stil inbjuder dig att dröja kvar. Copyright: Santalahti Resort

Utflyktsips:

Du behöver inte nödvändigtvis flyga till tropikerna för att beundra den fascinerande undervattensvärlden. Finland har också mycket att erbjuda under vattnet. Och det är egentligen inte konstigt, för landet har 187 888 sjöar, 25 000 kilometer floder och 46 000 kilometer Östersjökust – ganska mycket vatten med andra ord. På Maretarium kan du och din familj kan lära känna det nordiska vattenlivet – och lära dig om de över 60 fiskarter som lever här. En riktigt härlig dag för både små som stora.

Abborre, ål, gädda eller till och med - som på den här bilden - stör. Du kan se dem alla i Maretarium.
Abborre, ål, gädda eller till och med – som på den här bilden – stör. Du kan se dem alla i Maretarium. Copyright: Santalahti Resort

Letar du efter en husbil, husvagn eller campervan till din resa till Finland? Hos MyCamper kan du hyra ett passande fordonför dig på allra smidigaste sätt!


3. Napapiirin Saarituvat

Rovaniemi

Napapiirs Saarituvat är en liten mysig camping med ett 50-tal platser. Det speciella med denna campingplats är dess läge. Som du säkert känner till brukar man säga att Rovaniemi är jultomtens hem, och detta ligger bara några kilometer bort. Är då inte detta en optimal campingplats för hela familjen? Mycket talar för det!

Napapiirin Saarituvat är en vackert belägen camping i Finland.
Napapiirin Saarituvat är en vackert belägen camping i Finland. Copyright: Arctic Islands Saarituvat

Information om Napapiirin Saarituvat

Address Napapiirin Saarituvat
Kuusamontie 96
96900 Rovaniemi
Telefon +358 50 464 0446
E-post reception@saarituvat.fi
Webbplats Napapiirin Saarituvat
Öppettider Början av juni till början av september
Pris Från 31 EUR
Toalett/Dusch Ja
Tvättmaskin Ja
Tömning av gråvatten och kemtoalett Ja
Elektricitet Ja
Matservering Nej
Hundar tillåtna? Ja
Bokning Inte möjligt (förutom för stora grupper)
Wifi Ja – gratis i hela området
Specialiteter Nära jultomtens hem

Napapiirin Saarituvat ligger direkt vid Kemijokis strand och anses vara en av de vackraste platserna i Rovaniemi. Ursprungligen erbjöd man bara boende i traditionella röda stugor, men sedan 2022 har man även erbjudit platser för campare. Och tur det! För platsen är verkligen något att häpnas över, och då menar vi både naturen och vad gäller gästfrihet.

Det som kan vara bra att veta om är att i priset ingår endast det absolut nödvändigaste – men det behöver inte vara något fel med det, eller hur? Då har du tillgång till toalett, dusch och kök, vatten till din husbil, gråvattentömning, el och internet. Vill du använda bastun här medför det en extra avgift på 20 euro, men det ger en genuin finländsk känsla. Napapiiris Saarituvat drivs personligt och privat, och tillhör inte någon organisation eller ett stort nätverk. Vissa kan känna att det är något av en pensionat-känsla, och ägaren föredrar att man checkar in och betalar under receptionens öppettider (15.00-20.00 eller 19.00 på helger). Denna camping faller helt klart i kategorin “liten, men väldigt trevlig.”

Vattnet, din husbil och den mystiska atmosfären i Lappland - allt du behöver för en härlig campingsemester finns på Napapiriin Saarituvat.
Vattnet, din husbil och den mystiska atmosfären i Lappland – allt du behöver för en härlig campingsemester finns på Napapiriin Saarituvat. Copyright: Arctic Islands Saarituvat

Utflyktstips:

En resa till jultomtens hem är ett måste för hela familjen. Och även om detta kan låta lite klyschigt, är det verkligen en magisk plats. Ja, det är turistigt. Men barnen älskar det. I hjärtat av byn ligger tomtens kontor som är öppet året runt. I Julhuset har du möjlighet att träffa tomten personligen – det är gratis inträde. Det är också värt att gå en promenad i julgransskogen. Sist men inte minst kan du korsa polcirkeln i tomtebyn. Detta är den sydligaste breddgraden där du på sommaren kan uppleva midnattssol – ja under dygnets 24 timmar lyser den.

Jultomten och renkalvar på ett och samma ställe – det här är helt klart platsen som dina barn skulle älska att besöka, eller hur?
Jultomten och renkalvar på ett och samma ställe – det här är helt klart platsen som dina barn skulle älska att besöka, eller hur? Copyright: Santa Claus Village


4. Mäntyranta camping

Kesälahti

I sydöstra Finland ligger Mäntyranta camping. Dess öppettider är mycket begränsade, då campingen endast håller öppet från juni till augusti. Lyckas du dock pricka in denna tid är det den perfekta platsen för en avslappnad campingssemester med familjen.

Mäntyranta camping erbjuder orörd natur.
Mäntyranta camping erbjuder orörd natur. Copyright: Mäntyranta camping

Information om Mäntyranta camping

Address Mäntyrantna Lomakylä
Väärämäentie 43
59800 Kesälahti
Telefon +358 400 277 077
E-post jukka.laukkanen@mantyranta.com
Webbplats Mäntyranta camping
Öppettider Början av juni till mitten av augusti
Pris Från 23,50 EUR
Toalett/Dusch Ja
Tvättmaskin Ja
Tömning av gråvatten och kemtoalett Ja
Elektricitet Ja (mot en avgift)
Matservering Nej
Hundar tillåtna? Ja
Bokning Möjligt
Wifi Ja – i vissa områden gratis
Specialiteter Olika vattenaktiviteter

På Mäntyranta camping kan du välja mellan lite över hundra ställplatser, av vilka alla har el. Platser nära stranden är, som du kanske kan förstå, särskilt populära – men det finns även många fina alternativ. Köket, toaletterna och duscharna renoverades för några år sedan och är rena och funktionella. Du kan även tömma gråvatten här.

Om du och din familj gillar sport kommer ni att känna er som hemma här. Såväl tennis- och badmintonbanor som volleybollplaner finns tillgängliga här. Här finns även ett bordtennisbord och du kan hyra rack och bollar i receptionen. Detsamma gäller petanquebollar. För barnen har området även en lekplats med studsmatta, gunga, sandlåda och lekstuga. Om du lockas mer av vattnet är Mäntyranta fortfarande rätt plats för dig: totalt sju roddbåtar finns tillgängliga. Och när du har tränat tillräckligt är det dags för en bastu. Mäntyrantna har inte bara en bastu, utan tre! De har plats för fyra, sex eller tio personer. De ligger alla direkt på stranden, och något man lugnt kan konstatera är att solnedgångar och bastu går hand i hand här.

En bastustuga som är både i skogen och på stranden samtidigt - det hittar du här på Mäntyranta camping.
En bastustuga som är både i skogen och på stranden samtidigt – det hittar du här på Mäntyranta camping. Copyright: Mäntyranta camping

Utflyktstips:

Att besöka en djurpark med barn brukar vara uppskattat, eller hur? Kitee Zoo ligger cirka 15 minuters bilresa från Mäntyranta camping. Det är den fjärde största djurparken i landet och här kan ni se över 50 olika djurarter längs en två kilometer lång stig. Här finns bland annat jakar, rådjur, alpackor, renar, vildsvin samt björnen Riku och lodjuret Väinö.

Du kan se många inhemska djurarter med dina barn på Kitee Zoo.
Du kan se många inhemska djurarter med dina barn på Kitee Zoo. Copyright: Kitee Zoo

5. Kalajoki Camping

Kalajoki

Avkoppling, nöje och action – allt på en campingplats? Ja! På Kalajoki Camping är allt möjligt. Kalajoki hittar du i hjärtat av Finlands mest kända strandområde och campingen, som då är omgiven av sanddyner och sandstränder, och erbjuder dig och din familj ett brett utbud av äventyr och servicer.

Sand och vatten så långt ögat når. Kalajoki Camping ligger vackert vid stranden.
Sand och vatten så långt ögat når. Kalajoki Camping ligger vackert vid stranden. Copyright: Kalajoki Camping

Information om Kalajoki Camping

Address Kalajoki Camping
Tuomipakkintie 20
85100 Kalajoki
Telefon +358 8 4695 200
E-post myynti@kalajokicamping.fi
Webbplats Kalajoki Camping
Öppettider Beginning of June to end of August
Pris Från 31 EUR
Toalett/Dusch Ja
Tvättmaskin Ja
Tömning av gråvatten och kemtoalett Ja
Elektricitet Ja
Matservering Ja
Hundar tillåtna? Ja
Bokning Möjligt
Wifi Ja – i vissa områden gratis
Specialiteter Direkt på sandstranden

Vill du parkera din husbil direkt på stranden? Då är Kalajoki Camping rätt plats för dig. Området ligger på en fantastisk strand och erbjuder otaliga platser som kommer att imponera på dig och din familj. De flesta platser har egen elanslutning. Standardtjänster inkluderar duschar, toaletter, matlagningsmöjligheter, dricksvatten och lägereldplatser. Morgonbastun ingår också i priset – allt för en äkta finsk upplevelse!

Att laga mat i husbil är förstås en del av en campingsemester. Men det finns dagar då det helt enkelt inte finns någon lust till det, eller hur? Då vill du bara sitta på en bekväm plats och njuta av utsökt mat. Det är precis vad du får på Kalajoki Campings strandbar Surfari. Du har det gött medan barnen leker på lekplatsen precis bredvid dig – det är precis så här en semester ska vara. Det finns glädjande nog mycket underhållning för barn här: trampbåtar, minigolf, vattenpark, teater, surfing, minigolf… Ja, det finns helt mycket att göra – allt för en minnesvärd semester.

En avkopplande utsikt över öppet hav och barfota på en fin sandstrand - välkommen till Kalajoki Camping.
En avkopplande utsikt över öppet hav och barfota på en fin sandstrand – välkommen till Kalajoki Camping. Copyright: Kalajoki CampingCamping

Utflyktstips:

Är du inte rädd för höjder? Då har vi ett riktigt häftigt utflyktstips till dig och dina nära och kära i Kalajoki Campings omedelbara närhet: Äventyrsparken Pakka. Här finns en repbana på hög höjd, ett äventyrstorn och en bungystudsmatta. I Skandinaviens största äventyrspark utomhus klättrar du mellan träd på olika nivåer och på olika höjder – en utmaning som kräver både smidighet och mod. Den blå banan är speciellt designad för familjer.

Du kan hitta mer information äventyrsparken å webbplatsen.

 I Äventyrsparken i Paka ingår spänning i priset.
I Äventyrsparken i Paka ingår spänning i priset. Copyright: Äventyrsparken Pakka

Om du reser med färja till Finland kan du hitta rätt färjeförbindelse och mer information om den i vår artikel ”De vackraste färjedestinationerna i Europa”.

Hyr det perfekta campingfordonet för dig och påbörja din egen campingresa.
Hyr en husbilHyr en campervanHyr en husvagn

6. Mossala Island Resort

Mossala

”Nature is our playground. We are all part of it – and we are all responsible for it” is the philosophy of those who run Mossala Island Resort. And that’s exactly how we live here: sustainable development is priority number one. One visiting the campsite, you can truly feel the love of this special place, having made the owners take good care of it! Here, you can recharge your batteries, relax, and enjoy one of the finest camping areas in Finland, which of course is family-friendly as well.

Finland har en enorm skärgård med mer än 80 000 öar, varav en är hem för Mossala Island Resort.
Finland har en enorm skärgård med mer än 80 000 öar, varav en är hem för Mossala Island Resort. Copyright: Mossala Island Resort

Information about Mossala Island Resort

Address Mossala Island Resort – Ab Skärgårdens Fritidscenter Saariston Lomakeskus Oy Houtskär
21770 Work
Telefon +358 503 477 658
E-post info@mossala.fi
Webbplats Mossala Island Resort
Öppettider Början av april till slutet av oktober
Pris Från 45 EUR
Toalett/Dusch Ja
Tvättmaskin Ja
Tömning av gråvatten och kemtoalett Ja
Elektricitet Ja
Matservering Ja
Hundar tillåtna? Ja
Bokning Möjligt
Wifi Ja – i vissa områden gratis
Specialiteter Mitt i den finska skärgården

I detta rymliga campingområdet ligger ställplatserna på en fridfull plats, omgivna av en vacker skog. Du kan parkera ditt fordon på grusområdet. Här finns duschar, toaletter och tvättmöjligheter samt två bastur som personalen gärna värmer åt dig mot en extra avgift. Du kan också ta del av grillplatsen som du delar med de andra campinggästerna. Vill du inte själv stå för att laga middagen kan du också unna dig att få den serverad på restaurang Mossala Island. Det finns också en barnmeny, så att du kan checka av allt för en familjevänlig semester.

Anläggningen erbjuder även olika aktiviteter. Bland dem finns vindsurfing, stand-up kajakpaddling, kiteboarding och yoga, men också promenader där du kan plocka bär eller svamp. Fiske är även det möjligt, och en mycket speciell upplevelse. Du kan antingen hyra en egen båt eller anmäla dig till en anordnad fisketur. Med lite tur kan du även se örnar under resans gång. Om du inte har turen att se någon vid vattnet rekommenderar vi att du klättrar upp i det närliggande utsiktstornet. Till sist vill vi lyfta något annat som också rekommenderas starkt: frisbeegolf. Mossala Island Resort har nämligen en hel 18-hålsbana – och träden i fairwayen gör allting extra roligt för hela familjen.

Vild, orörd naturen står i fokus på Mossala Island Resort.
Vild, orörd naturen står i fokus på Mossala Island Resort. Copyright: Mossala Island Resort
Vill du ha egentid? På Mossala Island Resort hittar du otaliga gömda platser där du kan få kvalitetstid på egen hand och med din familj.
Vill du ha egentid? På Mossala Island Resort hittar du otaliga gömda platser där du kan få kvalitetstid på egen hand och med din familj. Copyright: Mossala Island Resort
En skärgårdstur med färja - en upplevelse för både stora och små.
En skärgårdstur med färja – en upplevelse för både stora och små. Copyright: Mossala Island Resort

Utflyktstips:

Ön Mossala kan nås med en gratis färja. I samband med detta rekommenderar vi starkt att du njuter av den underbara skärgården, och då upplever Åbo, öarna Pargas och Nugu. Allt för att du ska lära känna Finlands underbara skärgårdsvärld, innan du når slutpunkten Mossala.

Så, nu hoppas vi att åtminstone en av dessa fantastiska familjecampingar har gjort dig sugen på att resa till Finland med din husbil eller husvagn. Om du redan är på väg till Finland bör du bo på någon av dessa campingplatser!