1. Magasin
  2. Campingdestinationer
  3. Fricamping i Sverige: allt du behöver veta

Fricamping i Sverige: allt du behöver veta

, 12 apr 2023, Lästid: 7 min
Lästid: 7 min
articleImage

Är du sugen på att fricampa i Sverige, men lite osäker på vilka regler som gäller? Då är denna artikel för dig. Vi går igenom lagar och regler, och bjuder samtidigt på tips så att du kan utrusta dig rätt och hitta de bästa fricampingplatserna.

Är fricamping tillåtet i Sverige?

Det är tillåtet att fricampa i Sverige, men det betyder inte att du får stanna var som helst över natten. För att kunna fricampa behöver du därför ha koll på vilka lagar och regler som gäller. Du måste både ta hänsyn till parkeringsregler och lagar som är till för att skydda naturen. Observera också att det kan finnas lokala regler och föreskrifter samt att du måste fråga markägaren om lov, om du funderar på att övernatta på privatägd mark.

Övernattning på rastplatser och parkeringsplatser

På rastplatser och skyltade p-platser kan du stanna med husbil eller husvagn högst 24 timmar under vardagar. På helger får du stå kvar till nästkommande vardag. Om andra regler skulle gälla lokalt ser du detta på en tilläggstavla under P-märket vid rastplatsen. Tänk på att du måste erlägga fastställd avgift och att fordonets hjul måste rymmas inom eventuell parkeringsruta. Tänk också på att övernattning i husbil eller husvagn inte är detsamma som camping. När du står över natten på en parkeringsplats bör du som sagt vanligtvis undvika att fälla ut markisen eller att plocka ut utemöblerna.

Allemansrätten och terrängkörningslagen

I Sverige gäller Allemansrätten, vilket är fantastiskt och innebär att du får lov att vistas i de flesta naturområden i landet, inklusive privatägd skog och mark. Det betyder att du kan vandra, cykla, paddla kanot, plocka bär och tälta nästan var du vill, även om det finns vissa begränsningar, till exempel när du befinner dig i känsliga miljöer eller nära privatägda bostäder. Om du besöker en nationalpark eller ett naturreservat ska du alltid läsa vilka föreskrifter som gäller just där. Observera också att det med rättigheterna följer skyldigheter. Du får inte förstöra eller skräpa ner och du får inte störa djurlivet. Dessutom måste du visa hänsyn mot markägare och andra besökare.

När det gäller var du kan fricampa med ett fordon måste du ta hänsyn till terrängkörningslagen, enligt vilken det är förbjudet att köra i terräng med husbil eller husvagn. Det innebär att du inte får parkera i skog, på stränder, i hagar eller på gräsmattor. Du kan däremot parkera på asfalt, grus eller annat underlag som inte tar skada av fordonet, bredvid en strand eller ett naturområde.

I Sverige kan man parkera på grus vid en sjö, om det inte finns lokala förbud
I Sverige kan man parkera på grus vid en sjö, om det inte finns lokala förbud
Hyr det perfekta campingfordonet för dig och påbörja din egen campingresa.
Hyr en husbilHyr en campervanHyr en husvagn

Fricamping med hund i Sverige

Det går utmärkt att ta med dig din hund när du ska fricampa i Sverige, men du måste tänka på att vara rädd om naturen och fågellivet. Under tiden mellan den 1 mars och den 20 augusti måste du hålla extra stor uppsikt över din hund i naturen, vilket vanligtvis innebär att du bör hålla den kopplad. Syftet är att skydda både fåglar och däggdjur under den mest känsliga tiden, då djuren får sina ungar. Även andra tider på året är du skyldig att ha uppsikt över din hund, så att den inte börjar förfölja eller jaga vilda djur. Det innebär att hunden får lov att vara lös inom synhåll, förutsatt att du kan kalla in den när det behövs.

Du bör vara medveten om att reglerna kan vara mer restriktiva på specifika platser. Hundar ska till exempel alltid vara kopplade i svenska nationalparker och ofta även i naturreservat. Du kan alltid läsa vilka regler som gäller på skyltarna vid entrén till nationalparken eller naturreservatet. Håll också utkik efter andra skyltar som gäller din hund, eftersom det kan finnas lokala restriktioner utöver de allmänna.

Hundar trivs i naturen, men måste ibland vara kopplade. Photo from Unsplash Alexas_Fotos
Hundar trivs i naturen, men måste ibland vara kopplade Photo from Unsplash Alexas_Fotos

Vilka campingfordon är bäst för fricamping i Sverige och varför?

Du kan fricampa med husbil, campervan eller husvagn. En fördel med en husbil, jämfört med en campervan, är att du är säker på att det finns toalett, och oftast även dusch, i fordonet. Det finns också vissa husbilar som är anpassade för kallt klimat, genom att vara välisolerade och ha bra värmesystem. Samtidigt kan det vara bra att tänka på att en stor husbil kan vara mer otymplig att parkera på charmiga små fricampingplatser, jämfört med en mindre husbil, en plåtis eller en liten campervan.

När du fricampar med husvagn spelar storleken också roll. Det kan vara svårare att hitta en bra fricampingplats med ett stort ekipage, jämfört med ett mindre ekipage. Dessutom kan det vara bra att tänka på att olika husvagnar är olika väl anpassade för kall väderlek.

Hyr en passande husbil, campervan eller husvagn på MyCamper och starta din egen vild camping resa genom Sverige.

3 vackra platser för fricamping i Sverige

Fricamping i Norrland&nbsp

Norrland är Sveriges nordligaste och minst befolkade landsdel. Här finns chansen till storslagna naturupplevelser bland nationalparker, fjäll, sjöar och forsar. I den här delen av landet är det också relativt enkelt att hitta platser där du kan fricampa.

Fricamping vid sjöar

Det finns gott om vackra sjöar i Sverige, där du kan uppleva idyllisk svensk natur när den är som allra bäst, och ibland kan du hitta fina fricampingplatser med härlig sjöutsikt. Prova till exempel parkeringar vid badplatser, men se till att det inte finns någon förbudsskylt.

Fricamping i Bohuslän

Bohuslän är Sveriges västligaste landskap, där du möts av branta klippor, brusande hav, charmiga hus och massor av färsk fisk och skaldjur. Om du har tur kan du hitta en fricampingplats med utsikt över havet, men det kan vara enklare att hitta parkeringar vid skogsområden en bit från havet, till exempel via appen Park4Night.

Flera fricampare har hittat en fin plats vid en sjö
Flera fricampare har hittat en fin plats vid en sjö
Hyr det perfekta campingfordonet för dig och påbörja din egen campingresa.
Hyr en husbilHyr en campervanHyr en husvagn

Vanliga frågor om fricamping i Sverige i korthet

Var är fricamping tillåtet i Sverige?

Fricamping är tillåtet på offentliga platser, där det inte finns ett lokalt förbud och där du inte skadar naturen. Det är inte tillåtet att parkera i skog, på stränder, i hagar eller på gräsmattor. På rastplatser och skyltade p-platser kan du stanna med campingfordon högst 24 timmar under vardagar samt på helger till nästkommande vardag.

Kan jag fricampa i Sverige?

Du kan fricampa i Sverige, så länge du följer lagar och lokala regler, samt är rädd om naturen och undviker att skräpa ner.

Var är det vackrast att fricampa i Sverige?

Det minst befolkade Norrlands län, Bohuslän med sina branta klippor eller välj en av de många fina platser för vild camping vid Vänern, Vättern eller Mälaren.

Är fricamping i Sverige säkert?

Att fricampa i Sverige är generellt tryggt och säkert. Det kan vara bra att undvika ensliga parkeringsplatser som syns från en större väg. Stå hellre naturnära, eller tillsammans med andra övernattande campingfordon.

Hur mycket behöver jag betala för fricamping?

Att fricampa är många gånger helt kostnadsfritt, om du inte står på en plats som kräver parkeringsavgift. Information om avgift och hur du betalar står i så fall på en skylt vid parkeringsplatsen.