Frågor & svar
Komma igång
1. Skapa en profil
Det första du behöver göra för att kunna hyra ut din husbil eller husvagn är att fylla i en profil om dig själv. Genom att göra det kan potentiella hyrare få en bild av vem du är.
2. Publicera ditt fordon
När du har skapat en profil kan du publicera ditt fordon. Det gör du genom att fylla i information om fordonets grunddata och utrustning, ladda upp bilder och göra en beskrivning om fordonet.
När du publicerat ditt fordon så är det tillgänglig för uthyrning. Nu kan du även markera de datum som du inte vill hyra ut fordonet, för att undvika att få onödiga förfrågningar.
3. Få en bokningsförfrågan
När du har publicerat ditt fordon kan du få bokningsförfrågningar från verifierade användare. Den person som önskar hyra fordonet skickar en förfrågan om att hyra under angivna datum.
Nu kan också du och hyraren skicka meddelanden till varandra. Meddelandefunktionen kan exempelvis användas för att hälsa eller ställa frågor som rör uthyrningen. Därför är det bra att du ser efter om du får nya meddelanden regelbundet. Du får även ett e-postmeddelande varje gång du har fått ett nytt meddelande på MyCampers hemsida.
4. Acceptera förfrågan
När du har fått en bokningförfrågan kan du välja att acceptera den om du vill hyra ut ditt fordon till personen som har skickat förfrågan. Vill du inte hyra ut det kan du avböja förfrågan.
När du har accepterat en bokningsförfrågan ska hyraren betala en bokningsavgift för att bekräfta bokningen. Om betalningen inte sker inom 48 timmar uteblir bokningen och ditt fordon blir markerat som ledigt igen.
Incheckning sker när hyraren hämtar upp fordonet hos fordonsägaren för att använda den under uthyrningsperioden. Tänk på att du som ägare ansvarar för att fordonet, inventarier och utrustning motsvarar det som står i hyresavtalet när hyraren hämtar fordonet.
Fordonsägaren startar incheckningen i sin telefon på MyCampers hemsida när hyraren har anlänt till fordonet. Fordonsägaren och hyraren gör då tillsammans en noggrann okulär besiktning av fordonet, där ägaren dokumenterar eventuella skador och defekter på fordonet. Fordonsägaren dokumenterar eventuella skador och defekter och om det är en husbil dokumenteras även nuvarande bränslenivå och mätarställning. Hyraren godkänner därefter ägarens dokumentation av fordonets skick på MyCampers hemsida i sin telefon. Slutligen tittar fordonsägaren på hyrarens körkort samt skriver in hyrarens fyra sista siffror i personnumret på hemsidan, för att säkerställa att det är samma person som har skickat hyresförfrågan som kommer att hämta fordonet samt att hyraren har rätt behörighet för att framföra fordonet. Nycklarna till fordonet lämnas därefter över från fordonsägaren till hyraren. Därmed är incheckningen fullbordad och uthyrningsperioden har startat. Hyraren har nu övertagit ansvaret för fordonet.
Det är viktigt att avsätta tillräckligt med tid till in- och utcheckningsprocessen. Detta tar ofta mellan 1-2 timmar. Att slutföra incheckningen är obligatorisk och påvisar att båda parter är medvetna om fordonets skick före uthyrningsperioden startar. På så sätt kan båda parter vara trygga under uthyrningsperioden och vid återlämningen av fordonet.
Lathund för incheckningsprocessen:
- Hyraren åker till fordonsägaren eller där fordonet finns, på avtalad tid på incheckningsdagen.
- Ägaren startar en “incheckning” via telefonen på MyCampers hemsida.
- Om det är en husbil dokumenterar fordonsägaren först husbilens bränslenivå och mätarställning.
- Ägaren och hyraren besiktar fordonet tillsammans. Fordonsägaren dokumenterar eventuella skador och defekter, att utrustningen fungerar samt tar bilder på fordonet.
- Ägaren granskar hyrarens körkort så att den överensstämmer med hyrarens angivna uppgifter på hemsidan och skriver in hyrarens sista siffror i personnumret. Fordonsägaren överlämnar fordonets nycklar till hyraren.
- Hyraren godkänner därefter fordonsägarens dokumentation genom MyCampers hemsida.
Utcheckningen sker när hyraren lämnar tillbaka fordonet till ägaren efter sin uthyrningsperiod.
Hyraren lämnar tillbaka fordonet till fordonsägaren på angiven tid på uthyrningsperiodens sista dag. Om det är en husbil dokumenterar fordonsägaren husbilens bränslenivå och mätarställning. Körd distans kommer då räknas ut och om hyraren har kört längre än de fria mil som ingick i bokningen registreras detta automatiskt som en extrakostnad.
Därefter besiktar båda parter tillsammans fordonets skick för att säkerställa att fordonet är i samma skick som vid uthyrning. Fordonsägaren dokumenterar sedan eventuella nya skador på fordonet. När nycklarna är återlämnade och utcheckningen är godkänd av båda parter på hemsidan, är utcheckningen fullbordad och du som ägare har återtagit ansvaret för fordonet.
Innan du aktiverar ditt fordon för uthyrning, kommer du att kunna fylla i regler som gäller för fordonet under uthyrningsperioden. Där anger du vad som är tillåtet och inte tillåtet i samband med hyrarens användning av fordonet. Du kan exempelvis bestämma om fordonet ska vara rök- eller husdjursfri, om det finns en minimiålder för att få hyra fordonet, eller huruvida resor utanför Sverige är tillåtna.
Reglerna finns till för att säkerställa att fordonet endast används på ett sätt som du som fordonsägare kan känna dig bekväm med.
Du som fordonsägare anger själv vad som är tillåtet och inte tillåtet gällande fordonets användning under uthyrningsperioden. Om du går in på fliken “mitt fordon" och sedan “regler” så kan du välja att tillåta resor inom Europa, Skandinavien eller endast Sverige .
MyCamper finns till för att göra uthyrning av husbilar och husvagnar tryggt, försäkrat och enkelt. Här listar vi de tre främsta fördelarna med att hyra ut via MyCamper.
Bokning
Om du som fordonsägare avbokar en bekräftad bokning betalas hela hyresbeloppet tillbaka till hyraren. Om du avbokar en bekräftad bokning utan en befogad anledning kan du bli skyldig MyCamper en summa motsvarande bokningens serviceavgift.
Detta behöver du dock inte betala om avbokningen sker på grund av att fordonet blivit skadad eller på annat sätt försatts i ett icke uthyrningsbart skick under en tidigare uthyrning via MyCamper, eller om avbokningen sker på grund av force majeure. Båda dessa fall måste du som fordonsägare kunna uppvisa belägg för, och MyCamper kan hjälpa till med en bedömning om det behövs.
Innan en hyrare kan skicka en bokningsförfrågan görs en bakgrundskoll. Dyker det exempelvis upp några skulder eller betalningsanmärkningar nekas hyraren att skicka bokningsförfrågan.
Du som ägare behöver bekräfta eller avvisa en bokningsförfrågan inom 48 timmar. Ett e-postmeddelande skickas till hyraren så fort du har accepterat, skickat meddelande eller avböjt en bokningsförfrågan.
Om hyraren avbokar en bekräftad bokning sker det under gällande avbokningsvillkor. Vilka villkor som gäller beror på om du har valt Flex, Standard eller Sträng till din fordonsannons. Mer information om avbokningsvillkoren finns att läsa i våra användarvillkor samt inne på aktuell bokning.
Om hyraren avbokar en bokningsförfrågan innan den har bekräftats så debiteras inte hyraren för några kostnader.
Endast hyraren kommer att verifieras under incheckningsprocessen. Vill fler köra husbilen eller dra husvagnen behöver dessa registreras som extra förare av hyraren via hemsidan.
För att skicka ett meddelande till en hyrare behöver du ha skapat en profil, listat ett fordon och fått en bokningsförfrågan eller ett meddelande. För att svara måste du även ha godkänt användarvillkoren med BankID.
När du har fått en bokningsförfrågan av en hyrare så dyker en knapp som heter “skicka meddelande” upp. Om du besöker MyCampers hemsida på en mobiltelefon så hittar du knappen “skicka meddelande” längst ner på skärmen, och om du besöker hemsidan på en dator finns knappen ”skicka meddelande” på höger sida.
När du har fått ett nytt meddelande så kommer du att se en notis längst upp till höger på hemsidan. Om du då klickar på “meddelanden” så kommer du till hela konversationen. Du får även ett meddelande via e-post när hyraren skickar ett meddelande till dig. Öppnar du e-posten så finns det en länk som tar dig vidare till konversationen på mycamper.com där du kan svara på meddelandet.
Du som fordonsägare väljer själv när din husbil eller husvagn ska vara tillgänglig för uthyrning. Om du går in på “mitt fordon", kan du sedan klicka vidare till “tillgänglighet” och “lägg till datum”. Där kan du fylla i när du inte vill att ditt fordon ska vara tillgängligt för uthyrning, vilket exempelvis kan vara när du själv har tänkt använda den eller om du ställer av den över vintern.
De datum som du har valt att fordonet inte ska vara tillgängligt, kommer att visas som upptagna för uthyrning till potentiella hyrare. Det gör att du slipper få förfrågningar från hyrare om perioder som du inte vill eller kan hyra ut ditt fordon.
När en bokning blivit bekräftad visas även denna tid som upptagen för andra potentiella hyrare. Detta gör också att du slipper få förfrågningar för dessa perioder.
Betalning
MyCamper använder tredjepartsleverantören Stripe för alla betalningar som sker. Stripe är världens tredje största betalningsleverantör och finns etablerad i 120 länder. Alla uppgifter som användare anger på MyCampers hemsida hanteras i krypterad form och lämnas inte ut till tredje part.
För att erhålla betalningar till ditt bankkonto behöver du ha skapat en profil och fyllt i dina kontouppgifter. Detta gör du som under tredje steget i Kom igång – Verifiera ID. Där fyller du i ditt IBAN-nummer som du bland annat kan hitta genom att du logga in på din internetbank.
Här kan du exempelvis hitta ditt IBAN-nummer om du har någon av bankerna:
Samtliga utbetalningar som görs från MyCamper till både ägare och hyrare tar mellan 5-10 arbetsdagar att nå mottagarens konto.
Du som fordonsägare får en utbetalning efter att incheckningen har godkänts av hyraren. Du kan också komma att få fler utbetalningar under och efter bokningen, exempelvis för extrakostnader som registreras vid utcheckning.
Du hittar dina utbetalningar på sidan Mina utbetalningar. Denna sida når du via menyknappen på mobiltelefon. På dator hittar du menyalternativet om du klickar på din profilbild.
Inne på en bokning kan du också information om dina utbetalningar för den specifika bokningen.
Observera att från det att pengarna betalats ut så kan det ta 5-10 bankdagar innan pengarna syns på ditt konto beroende på vilken bank du har.
Depositionsavgiften betalas in till MyCamper för att hyrare ska känna sig trygga vid sin betalning. Under utcheckningen kan du som fordonsägare ange extrakostnader som du vill debitera hyraren. Hyraren behöver då godkänna dessa extrakostnader. Ni som fordonsägare och hyrare har ansvaret att komma överens om eventuella extrakostnader som ska dras. Om beloppet för extrakostnader överstiger den inbetalda depositionen kommer hyraren att betala in den överstigande summan till MyCamper och därefter betalas extrakostnaderna till dig.
Vid utcheckningen har du också möjlighet att be om att hålla depositionen en begränsad tid för att kolla upp vad exempelvis en reparation kommer att kosta. Du har då ansvar för att kolla upp detta så snart det är möjligt.
Rapporterar du in extrakostnader efter att depositionen har släppts så kommer du att få dina pengar så snart hyraren betalt in dem till oss. För att kunna debitera hyraren för extrakostnader måste du som ägare skicka in underlag som styrker att dessa inträffade under hyresperioden. Det kan exempelvis vara kvitton för tilläggsavgifter, tullar eller parkeringsböter. Underlagen måste vara inskickade till MyCamper senast sex månader efter att hyresperiodens utcheckning. Notera att om extrakostnader tillkommer i efterhand är det du som ägare som har bevisbördan, enklast är därför alltid att se till att du och hyraren är överens om eventuella extrakostnader direkt vid utcheckningen och att detta dokumenteras i utcheckningen.
Notera att när MyCamper för över pengar till dig kan det ta upp till ca 5-10 dagar innan pengarna syns på ditt konto. Administrativa avgifter tillkommer vid hantering av extrakostnader.
Du som ägare avgör själv vilket pris du vill ta för din husbil eller husvagn vid uthyrning. När du listar ditt fordon så anger du vad det ska kosta att hyra det. Prissättningen, som du endast behöver fylla i en gång, delas upp enligt hög- och lågsäsong samt eventuella tillägg för kortare bokningar och eventuella rabatter för längre bokningar.
Grundpriset är veckopris, det vill säga för en bokning på 7 nätter. Det finns ett veckopris för högsäsong och ett för lågsäsong. Utöver detta kan du även välja att ta mer betalt för bokningar kortare än en vecka. Här kan du välja att ta mellan 0 till 50 % extra. Har du exempelvis valt att ta 10 % extra för kortare bokningar och ett veckopris på 7 000 kr så tjänar du på en trenättersbokning (7 000 / 7 x 3) x 110% = 3 300 kr.
Du kan även välja att ge rabatt om någon hyr längre än en vecka. Rabatten börjar då gälla från natt 8. Även här kan du välja mellan 0 till 50 %. Har du exempelvis valt att ge 50 % rabatt på långa bokningar och ett veckopris på 8 000 kr så kommer en tvåveckorsbokning att ge dig 8 000 + 8 000 x 50 % = 12 000 kr.
Oroa dig inte om detta känns krångligt. Under fliken "Priser" inne på sidan "Mitt fordon" finns en tabell som tydligt visar hur mycket du kommer tjäna på olika veckopris, tillägg samt rabatter så du kan rabatter så du kan rabatter så du kan själv experimentera med de olika inställningarna och se hur mycket du kommer att tjäna.
Om det gäller en husbil fyller du även i ett antal fria mil som ingår per vecka och vad det kostar om dessa överskrids. Denna kostnad dras sedan automatiskt från hyrarens deposition efter utcheckningen.
Du som ägare anger hur mycket du vill tjäna. Därefter lägger vi på vår serviceavgift som bland annat innefattar försäkring, bakgrundskoll, transaktionskostnader och moms. Det totala hyresbeloppet som visas i annonsen och som hyraren betalar utgör alltså ditt önskade belopp plus serviceavgiften.
Då försäkringspremien varierar för olika fordon, varierar även serviceavgiften, men för en snittbokning ligger den på omkring 20 % av det totala hyresbeloppet exklusive moms. Du anger vad du vill ta betalt under fliken "Priser" på sidan "Mitt fordon". Där hittar du även exempel på vad du tjänar och vad hyresbeloppet blir för olika bokningslängder.
Serviceavgiften blir högre för hyrare under 28 år på grund av ökad försäkringspremie. Exakt belopp på serviceavgift framgår av bokningen.
Exempel: Hyresperiod: 1 vecka
Husbilens totalvikt: | 3,5 ton | 5 ton |
Husbilens värde: | 500 000 kr | 900 000 kr |
Du tjänar: | 9 000 kr | 12 000 kr |
Serviceavgift: | 2 908 kr | 3 988 kr |
Serviceavgift (%): | 24,4 % | 24,9 % |
Totalt hyresbelopp: | 11 908 kr | 15 988 kr |
Du hittar dina utbetalningar på sidan Mina utbetalningar.
Denna sida når du via menyknappen på mobiltelefon. På dator hittar du menyalternativet om du klickar på din profilbild.
De hyresintäkter du erhåller som fordonsägare räknas som skattepliktiga kapitalinkomster. Viktigt att notera är att du kan göra avdrag på skatten när det gäller kostnader som hör ihop med uthyrningen. För husbilar har Skatteverket idag fastställt ett avdrag för slitage på 9 kr per mil, om inte en högre kostnad kan påvisas.
Det finns även avdrag för tilläggsförsäkringar och andra merkostnader som har med uthyrningen att göra. Dessa gäller inte för en vanlig husbilsförsäkring, tvätt, skatter, service, parkeringsplats eller liknande.
Du kan kalkylera skatten genom att räkna ut dina hyresintäkter minus giltiga avdrag, och sedan beräkna skatten på överskottet som idag utgör 30%. Om du har funderingar kring uthyrning av husbilar och husvagnar och skatter rekommenderar vi dig att läsa mer på följande länk från Skatteverkets hemsida.
Om du bedriver näringsverksamhet och är momspliktig behöver du utställa kvitto till kund på det belopp du tjänat och där specificera moms.
Skador & försäkring
Vi har tillsammans med Omocom tagit fram en skräddarsydd försäkring för vår plattform. Detta är en gruppförsäkring och omfattar alla bokningar på MyCamper som omfattas av försäkringsvillkoren.
Under uthyrningsperioden är det hyraren som betalar för eventuella kostnader som uppstår. I detta ingår bland annat parkeringsböter, väg- och brotullar eller skador och defekter på fordonet. Böter och avgifter som framkommer i efterhand men som har blivit utfärdade under uthyrningsperioden datum, kan ägaren redovisa för MyCamper senast sex månader efter att utcheckningen har skett. MyCamper kommer då att debitera hyraren för gällande avgifter.
Innan du som fordonsägare hyr ut ditt fordon är det viktigt att du har koll på fordonets skick. Vid incheckningen, när fordonet ska lämnas över till hyraren, ska fordonsägaren och hyraren tillsammans göra en noggrann besiktning av fordonet och dokumentera vilka skador eller defekter som finns på fordonet före uthyrningen. Ett slutförande och godkännande av incheckningen är obligatorisk för båda parter, och påvisar att båda parter är medvetna om de eventuella skador eller defekter som finns vid uthyrningsperiodens start.
En uppföljning görs sedan vid utcheckningen, när fordonet återlämnas till ägaren. Då dokumenteras återigen vilka skador eller defekter som finns på fordonet. Genom att göra detta kan eventuella nya skador eller defekter upptäckas som uppkommit under uthyrningsperioden. De eventuella nya skador eller defekter som uppstått ska dokumenteras på MyCampers hemsida, och hyraren är skyldig att ersätta dem. Upptäcker du skador eller defekter efter att utcheckningen har godkänts behöver du bevisa att skadan uppkom under uthyrningsperioden. Du kan då inkomma med krav på ytterligare extrakostnader som kommer att debiteras hyraren.
Om din bokning täcks av MyCampers försäkring via Omocom kan du skapa ett försäkringsärende direkt från din bokning under rubriken "Försäkring". Genom att använda denna länk kommer nödvändig information om ditt fordon och din bokning att förifyllas för en smidigare process. När du har skickat in ditt försäkringsärende via länken kommer du att bli kontaktad av en handläggare som hjäper dig vidare.
Om du har generella frågor kring försäkring kan du ringa Omocom på +46 8-520 278 70. Du kan också skicka ett e-postmeddelande till hello@omocom.insurance.
För att täckas av MyCampers försäkring behöver du uppfylla vissa krav. Bland annat måste ditt fordon vara privatägt och får ha gått max 30 000 mil.
Läs mer om MyCampers försäkring och vilka krav du behöver uppfylla här.
Om du av någon anledning inte täcks av MyCampers försäkring kan du fortfarande hyra ut via MyCamper men behöver då se till att själv ha en försäkring som gäller vid uthyrning. Flera försäkringsbolag godkänner uthyrning även om husbilen har införskaffats för privat bruk. Om du inte täcks av MyCampers försäkring rekommenderar vi dig som husbils- och husvagnsägare att ta reda på hur ditt försäkringsbolag täcker eventuella skador som kan ske vid uthyrning.
För att omfattas av försäkringen behöver hyraren vara minst 23 år gammal.
Har du några funderingar?
Kika under Frågor & svar eller kontakta oss om du undrar något. Se supportens öppettider .
Uppge eventuellt bokningsnummer vid kontakt med oss för snabbare service.